Izabrati jezik:

Morski spinning sa kajaka. Miro Jovica.

Ne tako davno smo razgovarali u tekstu pod nazivom „Površinske varalice, brancini, zubatice i lice“ sa sjajnim ribolivcem iz Hrvatske – Mirom Jovicom, ljubiteljem lova na površinske varalice. Posmarajući nove Mirove zanimacije, još uvijek površince, ali sada sa kajaka, adriaticnature je riješio da ga pita zašto je on toliko zavolio „kayak fishing“.

(Miro Jovica sa strijekom / zubaticom. Foto © Miro Jovica)

Miro, zdravo! Drago mi je da ste spremni ponovno da razgovarate sa nama iz adriaticnature. Prošli put smo razgovarali s tobom o površincima, branicnima, lihijama i strjelkama. Nedavno je kajaku dodat tvoj omiljeni način ribolova. Je li se nesto promijenilo u tvom načinu ribolova?

Pozdrav! Velika mi je čast da razgovaram sa vama i budem dio tima odličnih autora i ribolovaca, koji na stranicama adriaticnature dijele sa čitaocima informacije i svoja mišljenja.

Pošto sam postao član tima pro staff Yuki Fishus by Lurenzo, odličnog Brenda, koji zaslužuje najveće pohvale, tražio sam plovilo koje može zadovoljiti moje apetite… Pošto živim na delti rijeke Neretve di se u neposrednoj blizini nalaze Baćinska jezera, gdje je razvijen ribolov na bassa, a takođe postoje i nepregledna prostranstva sa pregršt pritoka i kanala, ali i možda najbolja morska ribolovna destinacija na starom kontinetu.

(Miro Jovica s brancinom ulovljenim sa kajaka. Foto © Miro Jovica)

Motorna plovila mogu obuhvatiti svega 20% predjela pogodnih za vrhunske ribolovne avanture, cilj je bio nabaviti plovilo, koje može iskoristiti 100% potencijala. Tu dolazi ideja o nabavci fishing kajaka… U potrazi za odgovarajućim modelom kajaka sasvim slučajno dolazim u kontakt sa predstavnicima Hobie kajaka, koji su definitivno bez presedana najbolji mogući izbor… Kao dugogodišnji profesionalni biciklista, smatram da je Hobie je opcija koja je savršena za mene, spoj biciklizma i ribolova.

Moj ribolov je poprimio neku sasvim novu dimenziju, sada su mi dostupni svi oni tereni na koje do sada nisam imao pristup, pa je zaključak da mi je kajak uveliko promjenio ribolov i tehnike doveo do savršenstva.

(Kajak Hobie Pro Angler 12. Foto © Miro Jovica)

Reci mi, molim te, ako se odvlačite ribolovim štapom, koji se koristi iz kajaka, treba li nešto promijeniti iz svoje uobičajene opreme – štapove i mašinice?

U suštini ne. Koristim istu opremu kao i sa obale, samo što sada mogu pristupiti aktivnosti predatora potpuno tiho, bez nepredvidljivih zvukova, koji ga plaše.

Na kojem modelu kajaka si se zaustavio i zasto si baš njega izabrao?

Koristim više modela, ali Hobie Pro Angler 12 mi je najdraži, jer je full razvijen isključivo za ribolovce, odnosno razvijali su ga ribolovci pa je s tim opremljen za maksimalni učinak.

Kayak je opremljen izvrsnim i nevjerovatnim pogonom, a koji je ustvari toliko jednostavan, da je to svbe riječima teško opisati, već je najbolje isprobati, da bi se uvjerili. Ovaj model posjeduje kormilo i kobilicu što mu daje nevjerovatnu okretnost bez nepredvidljivih manevara.

(Miro Jovica s brancinom ulovljenim sa kajaka. Foto © Miro Jovica)

Reci, molim, koje si dodatne mogućnosti nadogradio na svoj kajak i koje su od njih, prema tvom mišljenju, potrebne?

Hobie kajaci imaju neograničene mogućnosti nadogradnje, koje su već tvornički pripremljene. Tvorci ovih kajaka su mislili i na najsitnije detalje, pa su tu opcije integriranih baterija, fish fendera, raznih opcija stalaka i nosača za sve uvjete i potrebe najzahtjevnijih ribolovaca. Ima ugrađeno solarno noćno signalno svijetlo, jedro za što lakša obilaženja morskih prostranstava, puno savršeno posloženih pretinaca i još puno detalja, pored kojih namam potrebu dodavati naknadne nadogradnje.

Prije si često lovio ribu s čamca. Sada se gotovo u potpunosti preselio u kajak. Koje su prednosti kajaka nad brodićem / čamcem?

Motorno plovilo ima svoje prednosti, ali oni ne dolaze do izražaj, kada se uporede sa profesionalnim kajacima, koji su pravljeni za ribolov. Aktivnosti predatora se mogu približiti u neposrednu blizinu i povećati učinkovitost do samih granica. Pošto prakticiram većinom topwater ribolov, doživljaj vizualnog dojma napada predatora na površini sa kajaka ide na neku višu razinu i svaki izlazak s ovakvim kajakom daje neku novu nezaboravnu avanturu.

(Brancin, ulovljen na poper s kajaka. Foto © Miro Jovica)

Hajde da razgovaramo o ulovu tvojih omiljenih grabjivaca, ali sada kad loviš s kajaka. Kajak i ribolov brancina, lice i strjelke: koje su prednosti novog hobija?

Ribolov sa obale ima svoja ograničenja, iz brodice djelimično, ali iz kajaka se ta ograničenja brišu i ribolov postaje zabavan do nezamislivih granica.

Brancini traže nesto suptilniji pristup naspram lica, strijelki i slicnih predatora, koji zahtijevaju agresivni pristup ribolovu.

Brancinima mogu pristupiti iz bilo koje pozicije tako da mogu eliminirati detalje, koje s obale često ne mogu izvesti, poput sjene sunca na područje djelovanja. Mogu zauzeti idealnu poziciju niz vjetar, pa je ucinkovitost na razini. Govorim o momentima kada sjenka ribolovca pada u vodu I plaši ovu ribu, omogućnosti da se zauzme položaj u kom ne smeta vjetar, itd. Zato efektivnost lova na brancina sa kajaka raste nebrojeno puta.

Lice, strijelke i slicni veliki predatori često nisu predvidljivi i potrebno je ići u potragu, što sa motornim brodom često nije idealno rješenje, ali tu nastupa kajak, kojim mogu prići u neposrednu blizinu aktivnosti s tim da gotovo uopće ne prekidam svojim prisustvom aktivnost.

(Miro Jovica s brancinom ulovljenim sa kajaka. Foto © Miro Jovica)

Kaži, molim, kada kreće kajakom, koristiš li lov na pendulu? Je li to zanimljiva tema?

Ne. Posto sam sportaš i ribolov mi je isključivo sport, kojeg profesionalno obavljam vec jako dugo godina drzim se tehnika u kojima mogu uključiti sva osjetila na maksimum. ipak topwater ribolov je kraljevska disciplina i doveo sam tehnike do savršenstva. Troling mi nije interesantan.

Ribu poštujem kao dostojnog protivnika i jako rijetko ili nikako zadržavam primjerak za sebe. Ribu poljubim, poželim joj sreću u obilaženju raznih ribarskih alata i zadovoljan uživam u novim avanturama.

Jesu li tvoje kutije promijenjene / dopunjene novim varalicima, zahvaljujući kajaku? A postoje li oni koje prije ne biste koristili?

Kao Yuki Pro staff specijaliziran za topwater ribolov, moje kutije i dalje ostaju popunjene na isti način kao i prije korištenja kajaka. Koristim jako široku paletu raznih modela i veličina. Osim što je ribolov na nekoj višoj razini u tom pogledu se nije ništa bitno promijenilo, osim sto su se dodali neki novi modeli.

(Brancin, ulovljen na poper s kajaka. Foto © Miro Jovica)

Mnogi ribolovci se plaše da započnu ribolov s kajaka u moru, jer u potpunosti ne vjeruju u njegovu sigurnost. Koliko je to tačno?

Moj kajak je razvijen za okeanski ribolov i zaista sam ga koristio u uvjetima kad se ni brodicom ne bi usudio uputiti… Zbog njegove izvanredne plovnosti, valovi pružaju nezamislivu zabavu plovidbe.

Sav moj ribov iz mog kajaka obavljam iz stajećeg položaja potpuno sigurno i nevjerovatno stabilno.

Razvijam prosječnu brzinu od 4.5CV, što je odličan tempo za dokučiti i najdalja morska prostranstva.

Koje su glavne preporuke koje mozes dati početnicima ribolovcima, koji planiraju započeti da obavljaju ribolov iz kajaka?

Želim svim ribolovcima da osjete slobodu kretanja na vlastiti pogon, dožive nezamislive mogućnosti kajak ribolova.

Čuvajte prirodu i prema ribi se odnosite s poštovanjem, a priroda će vas sasvim sigurno nagraditi. Stojte mi dobro do nekih novih ribolovnih avantura.

(Foto © Miro Jovica)