Izabrati jezik:

Varalice Bertox. Nepoznati, a poznati. Draško Klačar.

Onaj dan kada se varalice „Bertox“ pojave na policama prodavnica ribolovačke opreme zemalja, koje su imale sreću da njihove obale dohvati more, može se smatrati praznikom za sve one ribolovce, koje zanima lov uz pomoć spininga. Razlog za to je kvalitet njihove izrade i efikasnost.

Ako postavite sebi za cilj da saznate odakle potiču varalice „Bertox“, koristeći internet sisteme za pretragu, dobro ćete se namučiti, zato što putevi prvo vode u Zagreb, odatle u Italiju, a zatim u tropske zemlje, gdje se svi tragovi uspješno gube. Ostaju samo fotografije tuna, GT i drugih grabljivica, uhvaćenih uz pomoć varalica „Bertox“.

Teško je pretpostaviti da je domovina „Bertox“ Beograd, Srbija, a da iza proizvodnje silikonskih varalica, stikbejta i popera, koji su poznati i u Novom Zelandu, stoji ribolovac, koji ne živi u blizini mora – Draško Klačar.

(Draško Klačar sa tunom, ulovljenom na stikbejt Bertox. Foto © Draško Klačar)

Ono što se sa Draškom lako može završiti: stupiti u kontakt preko messengera Facebooka, onda ga pozvati, i ne jednom, telefonom, postavljajući sva pitanja koja vas zanimaju i dobiti iscrpne odgovore na svaki.

Teško, a praktično i neizvodljivo je: našavši se u Beogradu ne popiti kafu sa Draškom, ne dobiti na poklon stikove, popere ili silikonske varalice, pokušati da platite račun za popijeno, dogovoriti se za intervju.

Draško je, vjerovatno, skroman, a takođe i jako zauzet – ne komunicira praktično ni sa kim na stranicama ribolovačkih žurnala i na internet resursima. Naš razgovor je jedan od rijetkih sa „otvorenim za javnost“ Draškom Klačarom.

(GT, ulovljen na poper Bertox. Foto © Draško Klačar)

Zdravo Draško! Hvala što si našao vrijeme za razgovor. Kako je došlo do toga da si počeo sa proizvodnjom varalica, namijenjenih za ribolov u moru, nalazeći se na obalama predivnog Dunava?

Počeo sam da lovim na moru još kao dete, sa pokojinm ocem kod Ade Bojane. Tako da sam oduvek praktično imao slanu vodu u ušima. Imao sam 14 godina kada sam prvi put otišao tamo u ribolov, i odmah sam shvatio da je to nešto posebno. S početka smo lovili brancine sa obale na ušću Bojane. Ubrzo smo se sreli i sa licama. Tada nismo imali nikakvo iskustvo u lovu lica. Brancini su bili donekle slični lovu smuđa na Dunavu. Jos pre nego što sam počeo da lovim na moru, pravio sam varalice od silikona za lov smuđa. Koje sam kasnije jako dobro koristio na Bojani. Godine su prolazile. Ja sam sve više vremena u godini provodio pecajući na Bojani. Tako su varalice bivale sve prilagođenije ribolovu na moru.

(Varalice Bertox u akciji. Foto © Draško Klačar)

Zašto si svoje proizvode nazvao “Bertox”?

Upoznao sam se sa mojim ortakom u Švedskoj. On je već pravio džerkove za pecanje štuke, koji su bili fenomenalni. Bertox je ime koje je on već koristio. Meni se dopalo ime i logo, tako da sam rešio da tako nastavimo.

Postoje li specifičnosti u vođenju tvojih silikonskih varalica? Šta treba da zna ribolovac, koji se riješi da kupi tvoje silikonske varalice? Koje dimenzije i težine silikonskih varalica ti preporučuješ za korišćenje vezano za razne vrste riba?

Vođenje varalice zavisi od situacije u kojoj se lovi i iskustva ribolovca. Moje varalice su produkt ličnog iskustva. Svaka varalica koju pustim u prodaju je, barem po mojim skromnim standardima savršena za situacije kojima je namenjena. Za sad od silikonskih varalica ima dve sorte. „Sea Bass Candy“, namenjena za lov brancina prvenstveno i „Natural Sardine“, koja je prilagođena za lov tuna i drugih krupnih plavih riba.

(Tuna, ulovljena na silikonsku varalicu „Natural Sardine“. Foto © Draško Klačar)

Da li ribolovci treba baš tako puno da obraćaju pažnju na boje silikonskih varalica?

Boje imaju udela u zavisnosti od uslova na vodi. Mada nisu uvek presudne. Nekada se ribolovci vezuju za boje na koje su dobijali ribu. I to je ok, sve dok imaš veru u to što radiš.

Tvoji stikbejti i poperi su umjetnička djela. Reci, molim te, nešto više o njima. Koje materijale koristiš za njihovu izradu? Koje modele sada nudiš ribolovcima? U kojim situacijama su oni nezamjenjivi?

Stickbait i poper se radi od abashi drveta. Svaka varalica je balansirana individualno. Koristimo epoxy i poliuretanske smole izuzetnog kvaliteta. Svaki model sam prvo ja testirao, pa ih šaljem ljudima, sa kojima radim, a odlični su ribolovci. Tako da je svaki model zaista perfektan ili bar težim tome. Stik i poper su „must have“ za tropski ribolov prvenstveno, a onda i za lov tune.

(Stikbejti Bertox. Foto © Draško Klačar)

Da li su stikbejti, koje ti praviš, varalice za lov sa čamca? Da se oni mogu koristitii za lov sa obale?

Mogu se koristiti i sa obale naravno. Praktično nema grabljivice, koja se ne moze uloviti na njih.

Kako pravilno izabrati dimenzije i težinu tvojih varalica u zavisnosti od situacije?

Pa to baš zavisi od situacije. Stik je varalica za već formiranog i iskusnog ribolovca. Da bi sa njom lovio kako treba zaista treba da ima iskustva. Može naravno sa takvim varalicama da se lovi otprilike. Ali da bi osetilo kako da je vodiš, u kakvim uslovima mora da proteče puno vode pod nogama. Stik može da se vodi na jako puno načina. Na ribolovcu je da prilagodi i pribor i varalicu situaciji. Dok je za velike popere potreban recimo štap, koji je izrazito krut u vrhu. I jako je jednostavno ući u štos kako da pravilno vodiš varalicu. Kod stika je potrebno imati štap ili više njih (ja koristim 4 raziličita ), sa malo uglavnom mekšim uslovno rečeno vrhom.

(Luc, ulovljen na stikbejt Bertox. Foto © Draško Klačar)

Šta nam ti možeš reći o izboru boja stikbejta?

Boje za „Mediteran“ bi uglavnom trebalo da budu prirodne. Za tropski ribolov je, bar po mom iskustvu, 10 godina, bitna što veća varalica i prolaze jarke boje kao i prirodne.

Molim te, reci o svom iskustvu lova plavorepe tune u Jadranskom moru varalicama Bertox. Silikonci, poperi, stikbejti? Kada, gdje i kako?

Više uspeha sam imao u Grčkoj, nego u Crnoj Gori, i po neki komad u Hrvatskoj. Mada je Hrvatska bogata tunom – ja sam malo puta išao. Izbor varalice zavisi od ribe kojom se tuna hrani u tom trenutku. Ako lovi male inćune i sardelu, onda je dobar izbor silikonska varalica ili mali stik. Ako pak lovi krupne ribe, što je i najpovoljnija situacija za ribolovca, onda dolaze u obzir veći stikovi i poperi.

(Tuna, ulovljena na stikbejt Bertox. Foto © Draško Klačar)

Kako drugi veliki predatori Sredozemnog mora – gofovi, lice, sabljarke, lampuge reaguju na tvoje varalice?

„Natural sardina“ je varalica koju sam u toj formi počeo da pravim pre 30-ak godina za lov lice. Praktično da nema grabljivice koja se ne može uloviti na njih.

(Gof, ulovljen na silikonsku varalicu „Natural Sardine“. Foto © Draško Klačar)

U kojim morima više voliš da testiraš svoje varalice? Koja su putovanja i ribe ulovljene varalicima „Bertox“ ostavila žive utiske?

Testiram varalice kada god imam prilike da idem u ribolov na more. Ne mogu zaista da se opredelim između pecanja tuna na Mediteranu i tropskog ribolova. Možda je malo intenzivniji lov na tropima. Sam ambijent i te lude ribe, koje bi da te izbace sa broda (jer pecas sa zaključanim drilom). Pa ako moram da se opredelim onda je to GT.

(GT, ulovljen na stikbejt Bertox. Foto © Draško Klačar)

Ti praviš varalice i za slatku vodu. Reci i o njima nekoliko riječi, molim te.

Ceo život lovim smuđa prvenstveno na svoje varalice od silikona. Sada možda zvuči pretenciozno, sve moguće varalice sam probao i za mene ne postoji bolja varalica od silikonskog šeda, ako se lovi smuđ u toku.

Glavinjare sam počeo da pravim pre 20-ak godina. Tada još uvek nisu bile poznate na nasim vodama. To je jako univerzalna varalica, sa kojom možeš uloviti bukvalno svaku grabljivicu. Posebno je efikasna za soma.

(Bucov, ulovljen na glavinjara Bertox. Foto © Draško Klačar)

Šta bi poželio/poručio čitaocima adriaticnature?

Da sto pre prodje ovo sr*nje od COVID19, pa da ljudi slobodno putuju, druže se i uživaju u životu.

(Tuna, ulovljena na stikbejt Bertox. Foto © Draško Klačar)