Izabrati jezik:

Površinske varalice, brancini, zubatice i lice. Miro Jovica.

Ima malo varalica koje tijekom napada morskih grabljivaca uzrokuje istu radost i navalu adrenalina, kao što su površinske. Ulov na popere, vokere i njihove kombinacije jedno je od najspektakularnijih, i prisiljava ribe da prate varalicu, nerviraju se, promašuju, iskaču iz vode, iznova i iznova hvataju žrtvu i na kraju, kada osjete ugriz ribe, ribarima zastaje dah.

Međutim, navesti ribu da napadne, jednostavnim odlaskom na jadransku obalu i bacanjem na primer vokera u morske vode bilo gdje i bilo kada, malo je vjerojatno da će dati rezultat. adriaticnature je odlučio da razgovara o suptilnostima ove metode ribolova s majstorom posla, Mirom Jovicom, koji živi u hrvatskom gradu Ploče i koristi sve vrste varalica u svojoj ribolovnoj praksi, ali i dalje je ljubitelj pecanja grabljivaca s površine mora.

Miro, zdravo! Hvala ti što si našao vrijeme za razgovor. Želim da razgovaram sa tobom iz pozicije amatera, koji se bavi ribolovom u Jadranu i koji stvarno želi da uhvati grabljivce na površinske varalice. Reci molim, na koje vrste grabljivaca ribar uopšte može računati?

(Miro Jovica sa licom ulovljenom na voker / zaru. Foto © Miro Jovica)

Pozdrav! Brancini su opće prisutni duž Jadrana i aktivni su većinu godine, stoga su prva lovina na koju se može računati. Pošto ja imam privilegiju živjeti na području ušća rijeke Neretve, koje je jedno od najatraktivnijih ribolovnih zona sa obe strane Jadrana, tako su mi dostupni vrhunski ribolovi jako dugo razdoblje u godini.

Sezonski su na tim istim područjima aktivni predatori poput lica i strijelki, koje su pored brancina izrazito atraktivna lovina topwater tehnikom ribolova.

Naravno, tu je još cijeli niz predatora, popit luca, palamide i slicnih…

(Brancin, ulovljen na poper. Foto © Miro Jovica)

Svaki od navedenih predatora vjerovatno ima svoj pristup ribolovu. Razgovarajmo o specifičnostima njihovog hvatanja po redu i započnimo s brancinom. Koje biste vrste mamaca trebali imati u kutiji, na kojim mjestima treba tražiti lubine i u koje doba godine?

Odabir varalica ovisi o datoj situaciji. U jednom momentu će brancin biti aktivan pri bržoj prezentaciji, di odabirem vecinom male zare i energičnom prezentacijom sa pauzama aktiviram brancina na napad. U drugim situacijama traže veći volumen varalica i suptilniji pristup. Ne postoji univerzalnih 5 varalica, to mi je najteže pitanje koje često dobijem i ne uspjevam odgovoriti.

U kutijama posjedujem zare veličine od 45mm pa sve do 210mm.

Brancin je agresivan predator i nije ga teško izazvati na napad, bilo da lovi i hrani se ili brani teritorij. Meni su najdraži ulovi upravo kod obrane teritorija, na topwater su takvi ulovi posebno spektakularni, di posebno ističem vizualni dojam. Mjesta pogodna za ribolov ovog predatora su definitivno ušća rijeka, koja su top lokacije, i travnate plitke lagune.

(Brancin, ulovljen na na površinsku varalicu. Foto © Miro Jovica)

Jedan od najagresivnijih grabljivaca Jadrana je, naravno, strijelka ili zubatica. Dostiže više nego impresivne veličine. Koja je razlika između pristupa hvatanju strijelke i pristupa drugim ribama, koje lako reagiraju na površinske mamce?

Strijelka je definitivno blagodat za sportske ribolovce i razlog zbog kojeg imamo trend konstantnog rasta interesa za spinning.

Ovo je riba koja se drži u većim jatima i posebno je agresivna. Obožavam ovog predatora zbog učestalih ulova velikih primjeraka od 4-6 kg, di imam silovite napade na varalicu, i atraktivne skokove pri drilu. Na mom području je aktivna većinu godine i prisutna je u velikom broju.

Zbog njene agresivne prirode mogu se očekivati učestali ulovi čak i kad nije aktivna u ishrani, izrazito je znatiželjna i zahtijeva agresivniji pristup za razliku od brancina.

(Zubatica / strijelka, ulovljena na površinsku varalicu. Foto © Miro Jovica)

Lica je grabljivica, koju možete uloviti sa težinom više od deset kilograma, i to nije neuobičajeno. Što treba preduzeti da se izazove napad ove jake ribe?

Jedna od snažnijih riba koje se u Jadranu mogu loviti topwater varalicama.

Aktivna je dva puta godišnje, u proljeće kad se drži vecinom pučine, i u jesen kad je daleko agresivnija i prilazi uz samu obalu.

Jednostavna je riba kao ulov, kreće se i napada u jatima.

Lica po pravilu prvo napada plijen silovito bočno ili repom da bi destabilizirala plijen, potom se vraća i tako onesposobljen plijen jede. Jako bitno je razumjeti ponašanje lovine pri ishrani, da bi bili uspješni pa se po tome određuje prezentacija varalice.

Dakle pri napadu lice na varalicu generalno nećete ostvariti ulov u prvom kontaktu, već je potrebno pri napadu ostaviti varalicu na površini, uz minimalne pomake, i lica će se vratiti i pokupiti destabilizirani plijen.

(Lica, ulovljena na površinsku varalicu. Foto © Miro Jovica)

Koju veličinu površinskih varalica smatraš univerzalnim, I ako ih ima – koje su džzine vokeri i poperi u tvojoj kutiji?

Ovisi o dobu godine i vrsti lovine. Posjedujem širok raspon veličina površinskih varalica.

Najčešći su modeli od 100mm, njih bi svrstao u univerzalnu veličinu, ali naravno ništa manje ne koristim ni duže i volumenom puno veće modele. Omiljene zare su mi od 120-130mm, poput nekih modela Sakure Naje 125mm, Lucky Craft Sammy 128mm i slične varalice raznih proizvođača.

Popere, iako posjedujem puno modela u raznim veličinama, najčešće koristim od 100mm, oni su mi univerzalni kod većine ribolova poperima.

(Brancin, ulovljen na poper. Foto © Miro Jovica)

Ima li smisla namjerno pokušavati uhvatiti druge vrste ribe na površinske varalice?

Naravno. Cijeli je niz riba koje reagiraju na površini. Na travnatim plitkim predjelima čest ulov zna biti pauk ili orada, dok gotovo sve vrste plave ribe poput luca, palamide i sl. znaju donijeti vrhunsku zabavu na površini.

(Orada, ulovljena na voker / zaru. Foto © Miro Jovica)

Vokeri (zare) VS poperi. Kada i u kojim situacijama biraš prvo ili staviš drugo.

Kod ribolova brancina popere biram kad nije aktivan i ne reagira na više načina prezentacije, a znam da je prisutan… tu biram poper iz razloga što je brancin teritorijalna riba i ima nagon braniti teritorij, pa mu poper izaziva odbrambeni napad, di pokušava otjerati uljeza.

Lice podjednako lovim i poperima, površinskim varalicama, ali i jako često dugim voblerima.

Kod strijelki za dnevnog svijetla radim bržu prezentaciju, di koristim zare, dok poperi dolaze na red noću kad se traži suptilniji pristup, sa puno više i dužih pauza.

(Brancin, ulovljen na voker / zaru. Foto © Miro Jovica)

Koje su tvoje omiljene boje varalica? Što treba imati u vidu pri odabiru boje vokera ili popera u procesu ribolova?

Moji ribolovi jako često započinju bijelim ili svijetlim varalicama. Bijela boja je univerzalna i ribe najčešće reagiraju na dekore u raznim varijantama bijele boje. Tu jos mogu nadodati svijetle providne dekore, kod kojih se lomi svijetlost, uz malo uzburkanog mora, to ribu posebno iritira. Flash efekt folije je jako poželjan. Tada na red dolaze svi ostali dekori.

(Brancin, ulovljen na bijeli voker / zaru. Foto © Miro Jovica)

Često loviš na površinske varalice s čamca. Osim činjenice da s čamca možeš ubuhvatiti veliku vodenu površinu, postoje li druge očite prednosti?

Čamac mi daje mogućnost pristupa terenima di mogu uživati sam i posvetiti se 100% ribolovu. Sa obale sam ograničen, jer nemam pristup plitkim lagunama, naglim prelazima u dubine i sličnim terenima, koji nisu dostupni sa obale.

(Zubatica / strijelka, ulovljena na voker / zaru. Foto © Miro Jovica)

Što možeš poželjeti čitateljima adriaticnature?

Priuštite sebi sport poput ribolova i dobit ćete vrhunski bjeg od svakodnevnice.

Neka vam ulov ne bude primaran, usredotočite se na fizičku aktivnost i boravak u prirodi, a ulovi će svakako doć sa vremenom.