Izabrati jezik:

Ribolov u Sloveniji. Peter Kodre Sampei.

Slovenija je država, koja se nalazi na obali Jadranskog mora i na predalpskom dijelu Balkanskog poluostrva. Ona se na zapadu graniči sa Italijom, na sjeveru sa Austrijom, na istoku sa Mađarskom i na istoku i jugu sa Hrvatskom.

Po površini Slovenija protiče mnogo rijeka, a najveće od njih su Sava i Drava, koje su pritoke Dunava, razbacana su i jezera ledničkog i kraškog porijekla.

Kao i svaka druga država, koja se nalazi na obalama Jadranskog mora, i Slovenija ima svoje ribolovne specifičnosti. O tim karakteristikama smo riješili da porazgovaramo sa našim prijateljem i ribolovcem – Peterom Kodre Stampei, koji živi u gradu Koper – najvećoj naseljenoj jedinici na slovenačkom dijelu Jadranske obale dužine 50 km, koja se teritorijalno nalazi u neposrednoj blizini italijanske granice.

(Peter Kodre Sampei. Foto © Peter Kodre Sampei)

Peter zdravo! Hvala što si pristao da razgovaramo o ribolovu o odlikama ribolova u Sloveniji. Hajde da razgovor započnemo pričom o moru. Sjevero-zapadni dio Jadranskog mora, koja pripada teritorijalnim vodama Slovenije, odlikuje se malom dubinom. Njena maksimalna kota je oko 50 metara. Ova karakteristika vjerovatno ima uticaja na sastav vrsta ribe i način njihovog lova, na mogući ulov kojih vrsta ribe se može računati prilikom lova sa obale?

– Zdravo! Da, slovenački dio Jadranskog mora je jako mali, srednja dubina je svega 17 metara, što čini ovaj dio mora posebnim. Mala količina vode je podložna jakim temperaturnim kolebanjima, koja variraju od +5 stepeni Celzijusa zimi, do +30 stepeni Celzijusa ljeti.

Najbolje vrijeme za ribolov je proljeće, kada voda počinje da se grije i riba se približava obalama, a takođe i jesen, kada riba počinje pripremu za zimsku sezonu i aktivno se hrani.

Ribolovci, koji preferiraju lov sa obale uz pomoć spininga, love brancina pokušavajući da ga namame različitim varalicama na kamenitim priobalnim djelovima mora za vrijeme toplih dana, a u kanalima kada je vrijeme hladno. Poslednjih godina, između ostalog i zbog toga što se povećava raznovrsnost ribolovne opreme i varalica, a takođe i njihovog progresa, sve je popularniji lov na licu (Lichia amia). To je krupna grabljivica, koja se približava obali.

(Lica iz Slovenije. Foto © val-navtika.net)

Proljeće i jesen su odlično vrijeme za lov na sipe i lignje. Sipe su malo uobičajenije grabljivice, koje se mogu uloviti uz pomoć vještačkh varalica, a takođe se krupni jadranski lignje u ulovima ne nalaze toliko rijetko.

Što se tiče ribolovaca, koji preferiraju surfcasting ribolov, najvažniji trofej im je orada, čiji se ne baš krupni primjerci mogu loviti u velikoj količini. Ipak, trofejni primjerci se mogu upecati samo sa nekolika dijela obale.

Ti provodiš puno vremena baveći se ribolovom sa čamca. Reci nam, koje vrste ribe tražiš kada izlaziš na more, u zavisnosti od toga koje je godišnje doba?

Kao što sam već rekao, ribolovne sezone u Sloveniji se jako razlikuju jedna od druge. Ja ribolov sa čamca počinjem u aprilu, odlazim na mjesta sa kamenitim dnom u potrazi za krupnim lignjama i sipama. A takođe očekujem i da se krupne tune počnu približavati, da bi mogli neprimjetno da bacimo u njihovom pravcu popere.

U proljeće, kada temperatura vode počne postepeno da raste, mi počinjemo lov na arbuna ili rombuna (Pagellus erythrinus).

(Arbun, koji je uhvaćen na inčiku. Foto © Peter Kodre Sampei)

Kada su najtopliji dani, sredinom avgusta, mi izlazimo na večernji lov na oradu.

I kada temperatura vode dostigne svoj vrhunac, u moru se pojavljuju, po mom mišljenju, najprivlačnije ribe sa sportskog stanovišta – lampuga ili mahi-mahi riba. Ja volim da ih lovim uz pomoć varalica za spining, ali mnogi moji klijenti preferiraju da ih love uz pomoć mušičarenja.

Ove ribe dolaze u obliku velikih jata i kruže ispod predmeta, koji plivaju (bova itd.). Kada temperatura vode počne da se snižava, jata ovih riba napuštaju zalive, i mi prelazimo na lov na skušu u otvorenom moru, ili na arbuna u zalivu.

U kasnu jesen mi se ponovo prebacujemo na lov na sipe i lignje.

(Asortiman riba iz porodice šparova. Foto © Peter Kodre Sampei)

Reci nam nešto o ribolovnim rekordima u morskim vodama Slovenije.

Najveća riba, koja je ulovljena sa obale uz pomoć vještačkih varalica na spining je lica (strijela bijela) težine 24,5 kilograma, odličan trofej. Što se tiče ribolova sa čamca, ja imam obavezu da pomenem plavu tunu, ali nema nikakvih snimaka ulova, zato što se poslednjih godina ne vodi nikakav monitoring iz razloga što je lov na ovu grabljivicu u vodama Slovenije zakonom zabranjen.

Svake godine se u moru u Sloveniji love škampi težine više od 2 kilograma.

Vidio sam prilično staru fotografiju brancina, koji je uhvačen uz pomoć trolinga, a težina mu je više od 10 kilograma.

(Brancin težine 7.48 kilograma, koji je ulovljen u blizini grada Koper. Foto © Tomaz Cergolj. ribiskekarte.si)

Što se tiče lampuga, moj lični rekord je 2,2 kilograma, a rekord mog prijatelja je – 4 kilograma. Ali, s obzirom na to da je ovih riba svake godine sve više i više, između ostalog i zbog globalnog zagrijavanja, mislim da nije mnogo vremena ostalo dok ne ulovimo trofejne primjerke i ovih riba.

Šta nam možeš reci o ribolovu u slatkim vodama Slovenije? Jedan od magneta, koji privlači ribolovce u vašoj zemlji je dunavski losos. Koja se još riba može ciljano i uspješno loviti u vašim rijekama i jezerima?

U Sloveniji postoji ogroman broj ribolovaca, koji se bave različitim vrstama ribolova, iz razloga što vode u unutrašnjosti zemlje pružaju sve mogućnosti za to.

U istočnom dijelu Slovenije se nalazi mnogo jezera u kojima živi velika populacija krupnih somova i šarana. Ulov šarana težine više od 25 kilograma, a nekada i više od 30 kilograma – nije ništa senzacionalno.

(Krap, težine 20.2 кkilograma, uhvaćen u jezeru Ptuj, Slovenija. Foto © ribiskekarte.si)

Cerkniško jezero je najveće jezero u Sloveniji i istorijski je poznato po lovu na štuku.

Rijeke su čiste i u njima živi velika količina ribe. Lokalni ribolovci uživaju u lovu na klena, mrenu i skobalja.

Najpoznatija rijeka u Sloveniji je najvjerovatnije Soča. Zovu je još i „smaragdna rijeka“ zbog boje njene vode. Soča i njene pritoke su naseljene čuvenom pastrmkom glavaticom i krupnim lipljenom, koji u Sloveniji živi samo u rijekama, koje se ulivaju u Jadransko more i gdje je ribolov dozvoljen samo u formi mušičarenja.

(Rijeka Soča. Foto © stdaniel.si)

Za morski ribolov sa obale u Sloveniji nije potrebno vađenje dozvole i dozvoljen je svima, koji žele, za razliku od ribolova u slatkim vodama. Reci koliko je komplikovano gostu vaše zemlje da izvadi dozvolu za ribolov na rijekama i jezerima, i reci nešto o osnovnim principima dobijanja datih dozvola za ribolov na različitim vodenim površinama.

Da, za morski ribolov sa obale vam ne treba nikakva dozvola, ali za ribolov sa čamca vam treba dozvola i košta 7 € po danu. Možete je i na internetu kupiti, online, istog dana kada ste planirali da izađete na more.

Za ribolov na unutrašnjim vodama obavezna je dozvola, a takođe morate obavijestiti službe koje kontrolišu datu vodenu površinu o ulovima, ako želite da odnesete uhvaćenu ribu sa sobom. U većini slučajeva i sve ove licence se mogu lako kupiti online.

(Pastrmka glavatica iz rijeke Soče težine 12.5 kilograma. Foto © Robert Prando. dnevnik.si)

Ako želite da lovite pastrmku, morate da znate da u svim boljim rijekama, u kojima ona živi, dozvoljen je ribolov jedino u formi mušičarenja i jedino uz korišćenje vještačke muve na jednokrilnu kuku bez kontrakuke.

Na štuku i smuđa je dozvoljen ribolov spiningom na vještački mamac, a u nekim vodama je dozvoljeno loviti smuđa na komade mrtve ribe.

Mladicu u Sloveniji možete loviti samo u toku ribolovne sezone, koji počinje od oktobra i završava se 14. februara. Ovu prekrasnu grabljivu ribu je dozvoljeno loviti kako uz pomoć mušičarenja, koristeći vještačke muve, tako i uz pomoć spininga, koristeći vještačke varalice dužine više od 10 centimetara.

(Mladica iz Slovenije. Foto © ribiska-druzina-bled)

Reci nam šta to privlači ribolovce u Sloveniju, na obale voda tvoje zadivljujuće lijepe zemlje?

Ovamo, na slovenačku obalu, kao uostalom i na kompletnu obalu Jadranskog mora, u toku ljeta dolazi ogromna količina turista. Mirno i toplo more, čija se voda zagrijava do 30 ° C, raduje i goste i zadržava lampuge u sjenci bova, omogućavajući odličan ribolov sa čamca. Lampuga je jadna od najprivlačnijih morskih grabljivica za ribolov, zahvaljujući njenom agresivnom ponašanju za vrijeme borbe za preživljavanje. Više od svega volim da lovim ovu ribu na površinske varalice.

Ipak, Slovenija je širom svijeta mnogo poznatija kao zemlja mušičarenja i svake godine kod nas dolazi ogromna količina ljubitelja date vrste ribolova. I ovo je bio jedini razlog zbog kog sam počeo da predlažem lov na lampugu uz pomoć mušičarenja sa čamca, a moji gosti su prilično oduševljeni ovim.

(Lampuga, ili mahi-mahi, uhvaćen uz pomoć mušičarenja. Foto © Peter Kodre Sampei)

Kasnije, kada postane hladnije i turisti napuste obalu, hoteli se zatvaraju, niko se ne kupa u moru – obalska linija postaje raj za ljubitelje spininga. Oni love škampe, sipe, brancine i puni su optimizma, tragajući za trofejnom strijelom bjelicom.

Naš dio Jadranskog mora se odlikuje mirnim karakterom, otsustvom jakih struja, a vjetrovi ne duvaju posebno jako, kao na okeanskoj obali ili u Dalmaciji.

Čak i ako ne ulovite neku najkurpniju ribu u toku vašeg života, ipak ćete prekrasno odmoriti i doživjeti veliko zadovoljstvo provodeći vrijeme na našem moru.