Izabrati jezik:

Rubber jigging i još mnogo toga. Saša Rakar

adriaticnature je odavno imao u planu da nastavi razgovor sa Sašom Rakarom – sjajnim ribolovcem i uz to i vlasnikom jedne od najboljih evropskih prodavnica za ribolovce – Maguro Pro Shop, koja se nalazi u hrvatskom gradu Zagrebu.

Naš prethodni razgovor je bio posvećen vertikalnom džigingu i lovu na krupne gofove i krupne kirnje u Jadranskom moru. U ovom članku smo željeli da sa Sašom porazgovaramo o ribolovu u Jadranskom moru na varalice, čija upotreba kreira tehniku koju često zovu “rubber jigging”. I naravno ne samo o ovoj tehnici.

(Saša Rakar sa škarpinom uhvaćenom na inchiku. Foto © Saša Rakar)

“Rubber” u prevodu sa engleskog znači „guma“ ili „gumeni“. Ali varalice o kojima ćemo govoriti daleko od toga da su napravljene samo od gume. Varalice, predviđene za ribolov uz pomoć tehnike rubber jigging, mogu se uslovno podijeliti na nekolika tipa i proizvođači ih obično puštaju u promet sa prefiksom jig:

Madai su varalice, koje imaju krupnu ofarbanu „glavu“ od teškog metala, koja ima nastavak u vidu silikonskih niti – pipaka, koje se još zovu i „suknjica“ – “skirt” i “kravate” – “ties”, koji su ustvari malo šire silikonske trakice. Sva ova ljepota je upotpunjena sitnim kukama, koje slobodno vise na dosta dugačkim specijanim tankim koncima – “cords”, koji liče na assist udice – “assist hooks”, koje stavljaju na metal džigove. Konstrukcija na kraju podsjeća ili na lignju, ili imitira nepoznatu raznobojnu „zvjerku“, koja se koprca u blizini dna.

(Madai Yo Zuri Salty Rubber. Foto © geonldonline.com)

Kabura, ili Tai-Kabura, ili Tai-Rubber – liči na madai, ali često se pod ovim nazivom podrazumijevaju varalice, koje imaju teret okruglog oblika i često na bokovima imaju nacrtano /zalijepljeno oko. Takođe, još jedna karakteristična odlika „kabura“ je i to što „oko – tijelo – teret“ nije čvrsto spojen sa dijelom, na kom se nalazi silikonska „suknjica“ i pipci, nego može da klizi po koncu, koji se pričvršćuje za šok-lider. Ovakvi modeli se zovu „slajderi“.

(Kabura Hayabusa Free Slide. Foto © skalaitzi.com)

Inchiku se od madai i kabura razlikuju po obliku tereta, koji podsjeća na manju peglu ili kratku debelu skiju, nekada recimo ribu, i po karakterističnom kačenju kuka i silikonskog dijela, koji najčešće glumi manju lignju sa već pomenutim assist udicama, zakačenim za šuplje tijelo. Najčešće su mjesta kačenja konca sa teretom smještena na prvoj trećini širokog dijela tijela. Na konce proizvođači najčešće nižu fasetirane staklene ili plastične perlice, koje svojim bljeskom dodatno privlače pažnju grabljivica.

(Inchiku Shimano Bottom Ship II Jigs. Foto © tsourosmarine.gr)

To su osnivne vrste varalica, koje imaju „glavu-teret“, koje se koriste uz tehniku “rubber jigging”. Ipak, iste ove kabura mogu biti specijalno opremljene za korišćenje mamaca životinjskog porijekla – mrtve ribe, lignje, sipe i tako dalje.

Postoji i posebna varalica, pod nazivom tenya, koja dosta često ima oblik zvončića, ispunjenog metalom, koji se prilikom pada ljulja tamo-ovamo. Na zvončić ili tzv. „glavu“ nekog drugog oblika je zakačena kuka, na koju se kači mamac – najčeščće kozica. Obično se stavljaju i dodatni „asisti“. Ali, takođe je moguće koristiti tenya i sa silikonskim varalicama.

(Daiwa Kouga Tai Tenya SS. Foto © sansui1902.jp)

Privodimo kraju uvod koji se malo odužio – lov na varalice uz korišćenje tehnike “rubber jigging”, koji je negdje u istom redu sa lovom uz pomoć živog mamca, i u neku ruku je bliska po duhu tehnici “slow jigging”. O detaljima vezanim za „rubber jigging“ adriaticnature je riješio da porazgovara sa Sašom Rakarom.

– Zdravo Saša! Mi smo sa tobom već razmotrili pitanja, pa hajde da njima ne razbijamo tvoje odgovore, nego da sve objavimo kao jedinstven tekst.

Pozdrav čitaocima adriaticnature!

Kao što znaš ja lovim svim tehnikama na moru i volim svaki ribolov. Od trollinga marlina po okeanima, naših tuna, do lova brancina spinningom. Jigging je negdje tu između i moja je največa ljubav zadnjih 7 godina, a možda i više, jer se teško sjetiti.

Kako zbog svog posla u Maguro Pro Shopu, a i iz gladi za znanjem imao sam sreću i priliku da srestnem i razgovaram sa najvećim ribolovcima tih tehnika. Od Pony Liua – osnivača Jigging Mastera, Senseia Sato – kojeg sam sreo u Japanu na sastanku sa ljudima iz Sea Floor Controla, do Markosa Vidalisa – jednog od najvećih, a vjerovatno i najvećeg shore jiggera.

Nema uspješnog ribolovca, koji ne unapređuje svoju tehniku tuđim iskustvima i znanjima. Tako je i meni uvijek drago da saznam nešto novo i to odmah da nabavim, ako je moguće.

(Zubatac krunaš, uhvaćen uz pomoć inchiku. Foto © Saša Rakar)

Za opremu sam uvijek jako jednostavan, jer me iskustvo naučilo da more zahtijeva kvalitet i ne prašta loše proizvode, tako da se držim provjerenih brendova i uvijek ću kupiti štap ili rolu od firme, koja to baš proizvodi, jer se tu za isti novac dobija za dvije-tri klase bolji kvalitet.

Moj redoslijed brendova u štapovima je po tehnikama. Vertical i Slow jigging samo Jigging Master i ništa drugo. Rubber jigging Black Hole je bez ikakve konkurencije. Light jigging i spinning Major Craft. Što se tiče shore jigging, tu ima puno heawy spin štapova, koji su dobri i skoro svi jaki proizvođači imaju te modele. Po našem dućanu bih rekao da Major Craft proda najviše štapova za tu tehniku ali gledajući Markosa Vidalisa i što on lovi sa Zenaq modelima, moram se složiti da su onda oni lider u tom segmentu.

Naravno, moje mišljenje je subjektivno i proizlazi iz mog iskustva, koje je vezano za brendove sa kojima ja radim i poštujem svaki drugi izbor, osim nekakvih low cost marki, koje nisu vrijedne pomena. Kako smo vertical jigging već jednom obradili, sad ćemo malo više reći o rubberu.

(Zubatac krunaš i kovač (šanpjer), uhvaćeni su tehnikom rubber jigging. Foto © Saša Rakar)

Prvo Tenya. Po meni je to odlična varalica, izuzetno efikasna, najpopularnija u Japanu i gotovo da nema Brenda, koji nema svoju inačicu.

Tenya spada u ultra light ili light jigging i zato nema velikih gramaža. Kod tog tipa varalice bitno je shvatiti da je to Fall Game i da je njen oblik isključivo namijenjen da je riba lovi u padu.

Da bi tenya uspješno i lagano išla kroz more, uputno je koristiti spinnerske light jigging komplete i ultra light špage PE0.6-PE0.8. Po meni – kako bi špaga što slobodnije izlazila iz role i nebi opterečivala varalicu u njenom slobodnom lelujavom padu prema dnu.

Mislim da je u nerazumijevanju toga i razlog što je ta varalica najmanje popularna u Jadranskom moru i na Mediteranu uopšte. Pošto se sa tenyom koristi i mrtvi mamac ili komadi istoga, ona je predodređena da lovi i vjerujem da nas njena popularnost neće mimoići.

Ribolovci kod nas ne praktikuju nabavljanje opreme za svaku tehniku, pa je zato i jako teško ili nemoguće loviti tenyom sa nekom težom jigging opremom.

(Vrsta pagra, uhvaćenog uz pomoć tenya. Foto © fishingbuddy.com.sg)

Kabura je isto još jedna rubber jigging varalica, koja je izrazito popularna svugdje, osim kod nas. Iako je malo popularnija nego Tenya, još uvijek je to daleko od popularnosti koju po svojoj efikasnosti zaslužuje.

Za mene osobno su dobre i slider i (uvjetno rečeno) klasične kabure, kojih više skoro i nema, jer sad svi rade samo slidere.

Princip je vrlo jednostavan. Varalica kreće od dna, vertikalno prema gore ravnomjernim kretanjem, gdje se samo po nekom pravilu može mijenjati brzina povlačenja. Jerkanje i sl. nije predviđeno kod ovih varalica, a nije ni produktivno.

Već kod kabura ljudi počinju mijenjati udice u puno jače i teže, ali po mom mišljenju samo uništavaju rad varalice i njezine suknjice, koja mora provocirati ribu svojim radom. Argumenti ljudi, koji tako love su da im otpada puno ribe i da je slab Hook Up Ratio.

(Australasian snapper, uhvaćen uz pomoć kabura. Foto © nzfishingworld.co.nz)

Rubber jigging opremu čine štapovi, koji su vrlo mekani (da bi osjetili i dojavili grizeve riba, koje napadaju kaburu u tu lelujavu suknjicu) te se sa njima radi tako da se samo prilikom griza nastavi povlačenje ribe multiplikatorom (većina ozbiljnih rubber jigging štapova je namijenjena za multiplikator), a štap se okreće prema ribi i vadi se snagom mašinice, blank samo služi za absorbciju naglih bjegova i trzaja, te pomaže da se riba ne otkvači.

Ako npr. neko koristi neadekvatanu opremu za tu tehniku onda mora vjerojatno da pravi neke promjene u svom set up-u, ali to je individualno.

Ja uvijek lovim kako bi rekli školski, kako tehnika nalaže i onda bar znam da sam probao sve na ispravan način i ne odbacujem varalice i tehniku, kao neuspješne zbog svoje neupućenosti.

(Vrsta gofa, uhvaćenog uz pomoć kabura. Foto © campandtackle.co.nz)

Novije kabure proizvođača Major Craft (Tainomi), X Paragon (Zulu), Nikko Kasei itd. imaju modificirane glave, koje liče na tenyu i imaju takvo težište, koje im osigurava pad kroz vodu prema dolje nalik tenyama, pa su efikasnije nekoliko puta više od standardnih, koje proizvode low cost brandovi.

U segmentu modernog i naprednog rubber jigging i accessoriesa nemoguće je uopšte govoriti, a da se ne pomenu Nikko Kasei, Octopus Skirtevi i ostale potrepštine za tunning vaših rubber jigging varalica. Nikko Kasei je proizvođač iz Japana i inventor najnaprednijih silikonskih skirteva na tržištu danas. Da bi zadovoljili osnovne instinkte ribe na griz, a to su izgled, osjećaj i miris, Nikko je napravio silicone, koji imaju izgled prirodnog mamca zbog svoje plovnosti, mekoću kao i meso mamca, te miris kojim su nadipani svi njihovi silikonci. Riba kad opipava Nikko varalice nema nikakve zadrške i odmah guta pohlepno i do kraja.

(Škrpina, uhvaćena uz pomoć kabura sa silikonskim oktopusom Nikko. Foto © Saša Rakar)

Dodavanje Nikko Kasei Octopus Skirtova, Squid Stripe-ova i Scent Ballsa u svoje rubber jigging varalice je sve što trebate napraviti da multiplicirate svoj uspjeh u ovim tehnikama.

Inchiku, kao rubber jigging varalica, je vjerojatno najuspješnija i najpopularnija rubber jigging varalica kod nas.Lovi u svim uvjetima i na svim dubinama, jednostavno je neodoljiva svim ribama na dnu, ali i onima koje napadaju u drugim stupcima vode, prilikom povlačenja varalice na brod. Inchiku se povlači od svog tanjeg dijela, kako bi imitirao lignju u svom kretanju.

Ja ga koristim godinama i tu se kao daleko najefikasniji pokazao Molixov KIKU, sa kojim je bezbroj ribolovaca ostvarilo svoje najdraže ulove. Taj inchiku ima sve što treba, a to je super balansirano težište na dnu džiga, veliko oko, fluorescentni trbuh i atraktivnu suknjicu (o udicama sam već objasnio kod kabure pa bih mišljenja o dodavanju jačih udica ostavio kao individualni izbor). Zamjena suknjice sa Nikko Octopus Skirtom će napraviti od KIKU inchikua još smrtinosnije oružje.

(Kovač (šanpjer), uhvaćen uz pomoć inchiku. Foto © Saša Rakar)

Neki naši kupci koriste Nikko Skirtove samo sa olovom, koje stave u glavu skirta i assist udicama. Nikko silikoni su praktično neuništivi i rastežu se I do pet puta od njihove originalne veličine, pa u neke modele možete staviti olova i do 200/300 grama.

Inchiku varalice su jako dobre u kurentu, jer bolje love kad su pod nekim kutom povlačenja (u dijagonali), nego samo vertikalno. Sa njima se može jerkati, brzo povlačiti i eksperimentirati na bilo koji način, a one će i dalje loviti. Nema puno brendova inchikua na našem tržištu, a ja imam najbolja iskustva sa onima koja sam i isprobao, a to su Molix Kiku, Megabass Volt, Hart 30/60 i Seaspin Suchadu (200g extra je efikasan u brzim povlačenjima sa većih dubina za pagre).

(Škrpina, uhvaćena uz pomoć inchiku. Foto © Saša Rakar)

Na kraju X Paragon Live i Dead Bait sistemi.

Prije otprilike dvije godine sam počeo loviti X Paragonima na nagovor mog prijatelja iz Grčke Tasosa Polizoisa, koji je unaprijedio jedan tradicionalan grčki sistem lova na zubatce, pagre, gofove, kirnje, zvani Zoka.

Bazično – to je način kako na mikro lokaciju i veliku dubinu što brže spustiti živi ili mrtvi mamac, jer klasična panula živom ješkom i olovom čuvarom itd, nije davala dovoljne rezultate na tim dubinama.

X Paragon Zoka Ball je savršena varalica za lov na većim dubinama i daje Vam mogučnost kapitalnih ulova na vrlo jednostavan i ne kompliciran način. Zoka Ball sistem ima fiksnu udicu, gdje je u biti velika džig glava, na koju još možete dodati vezane asist udice, kojima namjestite mrtvi ili živi mamac, te ga spustite na željenu dubinu. Laganim pokretima, čisto da osjetite dno, možete dali života mrtvom mamcu i ako je predator dolje – on jednostavno ne može odoliti, a zbog jakih udica na samoj Zoki i vaših navezanih assisteva, mogućnost da riba pregrize ili otpadne su jako mali ili nikakvi.

(Zubatac krunaš i zubatac, uhvaćeni uz pomoć X Paragon Zoka Ball. Foto © Saša Rakar)

Zašto X Paragon ili neki drugi? Prvo zato što je on prvi i iz poštovanja prema ribolovcu, koji nam je omogučio takve krasne ribolove, ja ne trebam neku repliku, a drugo – zato što on proizvodi najkvalitetnije varalice plastificirane Stardust Glow plastifikatom, tako da su praktički vječne. Inače, Stardust Glow je jedan od najjačih glow effecata, koje sam ja vidio. Boje su bitne i nebitne. Na tim dubinama svaka boja svjetli žuto i razliku jedino čini snaga glowa i jačina efekta, koju je dobro prilagoditi. Recimo žute Zoke svjetle najjače, narandžaste malo manje, a zelene, pink i plave po tom redosljedu.

Novi modeli sa Natural dekorima su isto odlični i ja sam ostavrio sjajne rezultate, pa čak upisao nekoliko jastoga i jednog hlapa u lovu X Paragon Zoka Ball Natural sistemom, koristeći mrtvu lignju i sardelu, osigurane sa elastičnim koncem Inove.

(Jastog, uhvaćen uz pomoć X Paragon Zoka Ball Natural. Foto © Saša Rakar)

X Paragon Zoka Eye je sistem džig glave bez udice, gdje montirate predvez za živu ješku duzine do 1.5m i spustite na željenu poziciju. Možete koristiti žive lignje, šarune, lokarde i svu živu ješku, koja Vam je dostupna. Iznimno efikasnim su se pokazali živi srdeluni.

X Paragon Zi Lures su namijenjeni laganom trollingu mrtvom i živom ješkom ili silikonskim imitacijama lignje, sipe itd.

Iznimno su efikasni i uspješni, ali ja nemam velika iskustva, jer najviše prakticiram GPS sidrenje el.motorom i lov na mikro poziciji. Tu i tamo se odlučim za lov u driftu, ali tako gubim veliku količinu varalica i lov na GPS sidru mi je favorit.

(Zubatac krunaš, uhvaćen uz pomoć X Paragon Zoka Ball. Foto © Saša Rakar)

Ne treba ne spomenuti nove Džighing Master Swimming Headove, koji su u biti Monster Kabure za velike dubine. Ja nažalost još nisam testirao, ali naši kupci su ostvarili nekoliko ulova velikih kirnji sa tim Kaburama.

Oprema za rubber jigging je jednostavna i ja bih preporučio ribolovcima da za lov kaburama i inchikuom kupuju rubber jigging štapove, a mogu koristiti i slow jigging štapove, dok recimo rubber jigging štapovima neće moći raditi uspješne prezentacije slow jiga iz razloga što ta dva štapa imaju blankove skroz drugih performansi. Slow jigging štapovi su fast i extra fast akcije, a rubber jigging su otprilike regular akcije.

Vjerojatno će to neko i stručnije razjasniti, ali mi pričamo individualno o mom ribolovu i iskustvima, a ja koristim propisanu opremu po tehnikama, pa ne kombiniram previše. Jedino za Zoka Ball koristim i vertical jigging štapove, jer se tu love veće ribe i to nekoliko u kratkom period, pa mi je brzina izvlačenja bitna.

(Zubatac krunaš, uhvaćen uz pomoć X Paragon Zoka Ball. Foto © Saša Rakar)

Eto, to bi bilo otprilike sve pojednostavljeno, a na Vama je da nađete ili nekako iskamčite i prave pozicije za ribolov, jer sama oprema i varalice teško da mogu uloviti ribu gdje je nema.