Izabrati jezik:

Varalice sa španskim karakterom. Lurenzo lures.

Postoje neke varalice u koje je nemoguće da se ne zaljubiš, ako ti dođu u ruke. Obično su to ručno izrađene varalice, napravljene sa ljubavlju i razumijevanjem za šta, odnosno koga, su namijenjene. Naravno, tu spadaju i španske varalice “Lurenzo Lures”. Osim njihove estetičnosti, veoma su i efikasne. adriaticnature nije mogao da ne razgovara sa njihovim kreatorom i proizvođačem – Isakom Lorencom iz Badalone, Španija.

(Isak Lorenco sa tunom, ulovljenom na varalicu Espetit. Foto © Lurenzo)

– Pozdrav Isak! Hvala ti što si našao da porazgovaramo. Tvoje varalice su dobro poznate širom svijeta, ali treba upoznati sa njima još veći broj ljubitelja spininga, koji love grabljivice. Molim te, reci nam nešto o sebi, kada i zašto si počeo da praviš sopstvene varalice?

Pozdrav svima! Hvala što ste našli vrijeme da me bolje upoznate.

Počeo sam da pravim svoje varalice, naravno, kao hobi. Uvijek sam volio slot automobile, makete automobila, R/C automobile i da sastavljam moje lične autiće za trke. Takođe, ja sam ribolovac i jednog dana sam pokušao da napravim moje lične džigove za light džiging (2005). Pošto su se pokazali sasvim ok, počeo sam da pravim i druge varalice za sebe, neki vobleri i neke površinske varalice, jer sam već tada (2007) mnogo više uživao u ovoj vrsti ribolova i provodio sam više vremena baveći se ribolovom. Uglavnom, brancin mi je bio omiljeni predmet ribolova tada.

(Brancin, ulovljen na varalicu Espetit. Foto © Lurenzo)

– Tvoje najpoznatije varalice su Lurenzo Don Belone i Lurenzo Espetrón. Hajde da razgovaramo o malo o njima. Don Belone tone u vodu kao da imitira iglicu. Posljednje dvije ili tri godine desio se pravi bum što se tiče proizvoda sličnih oblika. Šta karkteriše Don Belone I šta ga razlikuje od drugih varalica? Koje vrste ribe, osim zubatice, koje jako vole tvoju “iglicu”, napadaju ovu varalicu? Koji su glavni vidovi animacije?

Kao što mnogi već znaju, iglica je najbolja varalica, koju možete ponuditi grabljivcu, i takođe barakuda.

(Varalice Don Belone. Foto © Lurenzo)

2009 sam razmišljao o tome šta mi treba i postao sam zaljubljenik u zubaticu i licu. Svi su pokušavali da love driftingom na mrtav mamac, a ja sam došao na ideju da pravim sopstvene varalice za spining. Razmišljao sam o iglicama, pravio eksperimente i usavršavao je, i isti proces se desio sa barakudom. I tada su ove varalice nastale. Možda, da ih je neko već proizvodio i da su postojale na tržištu, ja ne bih ni pokušavao da ih napravim. Ali niko tada nije prodavao ovakve varalice i ja sam napravio svoje.

(Zubatica, ulovljena na varalicu Don Belone. Foto © Lurenzo)

To je ono što je potrebno u vodi. Možeš da je vodiš polako, najsporije što možeš, ili najbrže što možeš, i funkcioniše. Posebno kada riba neće ništa, zakačiš Don Belone i osjetićeš razliku. Šta možete uloviti uz pomoć nje? Uglavnom lica, zubatica, ali može biti veliki brancin, gof, tuna, barakuda, lampuga, palamida, tuna, luc, karanksi, sabljarka, veličanstvena iglica, kostorog itd, i čak lignje, sipe i hobotnice. Ove varalice traže povjerenje i onda će ti pružiti zadovoljstvo.

(Lica, ulovljena na varalicu Don Belone. Foto © Lurenzo)

– Lurenzo Espetrón imitira malu barakudu. Poznato je da su barakude, kao i mnoge druge ribe grabljivice, sklone kanibalizmu I da često napadaju svoje mlađe “sestre”. Ali nešto mi govori da ti nijesi kreirao Espetrón za ovu grabljivicu. Molom te, reci nešto više o ovoj varalici.

Kao što sam ranije rekao, barakude su najbolja varalica za velike grabljivice, i tu nema sumnje, posebno u gornjem sloju vode. Sa ovom varalicim možete uloviti najbolje gofove, zubatce, lice, strijelke, tune. Espetron je stvoren da bi se uživalo u gornjem sloju vode sa srednjim i težim štapom, i takođe da bi se dobili najbolji mogući rezultati, koje ribolovac može postići na površini. Ova varalica je stvorena za to i postiže rezultate.

(Varalice Espetrón, ograničeno izdanje. Foto © Lurenzo)

– Dvije vrste varalica sigurno nijesu sve što se tiče tvog asortimana. Koje vrste varalica još praviš I zašto o njima manje znamo?

Nedavno sam počeo da radim sa kompanijom Fishus. Za one koji još uvijek ne znaju, mi imamo još 2 vrste varalica ove godine. To su: Espetit (zapamtite ovaj naziv) i Ubuntu poper.

(Varalica Espetit. Foto © Lurenzo)

I sada sve moje varalice proizvodi Fishus. Ja sam samo prosto idejni tvorac novih varalica, koje proizvodimo. Lurenzo Handmade za sada ne radi. Ja sam upravo počeo novi projekat (Fishus by Lurenzo) i zajedno radimo na mnogo novih proizvoda, koje do sada ja nijesam mogao da pravi. Tako da – budite u toku!

(Poper Ubuntu. Foto © Lurenzo)

– Od kojih materijala praviš svoje varalice I zašto?

Ja sam počeo da pravim varalice od drveta i smole, za sebe, i prvih godina sam radio sa smolom. Ali smola, kao i svi materijali, ima i dobre i loše strane. Smola na velikim i tankim varalicama u ustima veoma ljutog i jakog grabljivca – nije baš najsrećnije rešenje. Prvi primjerci varalica Belone i Espetron su bili kratkog vijeka. Posebno Belone. Bile su polomljene u jakoj borbi sa strijelkom. A sada je novi rekord varalice Belone preko 110 kg teška tuna – ulov italijanskog ribolovca Gianni Passaro. Znači, očigledno je da je ova varalica napredovala.

(Gof, ulovljen na poper Ubuntu. Foto © Lurenzo)

– adriaticnature često postavlja sagovornicima pitanja vezana za boju varalica. Reci mi svoje mišljenje o ovome. Koliko je bitno da imaš u kutiji nekoliko različitih varijanti varalica Don Belone i Espetrón, I ostalih varalica? Kada I u kojim situacijama ti je pomogla promjene boje?

Moja omiljena boja je bijela. Volim da dodam žutu na leđima za mutnu vodu ili rozu za tmurno vrijeme i bistru vodu sa strujama. Prirodne boje koristim kada hoću da imitiram ribe koje postoje u okruženju (cipoli, barakude, iglice, šnjurevi, skuše, sardine itd). Takođe, zavisi dosta i od toga da li je voda zelene boje, plave, itd. To su neki lični afiniteti.

(Brancin, ulovljen na bijeli Don Belone. Foto © Lurenzo)

– Koje vrste trofeja I neobičnih riba su tvoje varalice donijele ribolovcima?

Mogu da se sjetim stotina divnih momenata. Postoje možda dva, koja ne mogu da zaboravim. To su sabljarka sa obale kod Barselone sa varalicom Don Belone i prvi iz niza ogromnih zubataca, koje je moj prijatelj Serhio Nieto upecao na varalicu Espetron, i koji je bio zadivljujuć.

(Zubatac, ulovljen na varalicu Espetrón. Foto © Lurenzo)

– Da li imaš neke savjete I sugestije za čitaoce adriaticnature?

Ove varalice su plod sve moje strasti prema ribolovu i ljubavi. Treba da znaju da iza njih stoji veliko iskustvo. Kreirane su da hvataju veliku ribu i to je najveći poklon, koji jedan ribolovac može da dobije. I želim vam da realizujete sve svoje snove!

(Peacock bass, ulovljen na varalicu Espetrón. Foto © Lurenzo)