Izabrati jezik:

Sa spiningom u Srbiju. Darko Pešić

U blizini jadranske obale nalazi se zemlja sa predivnom prirodom, divnim i gostoljubivim ljudima, velikim brojem rijeka i jezera, i odličnim rubolovcima.

adriaticnature je riješio da postavi par pitanja vezano za ribolov na spining u Srbiji sjajnom ribolovcu, „prostafferu“ japanskog proizvođača varalica „DUO“ i osnivaču „Maelstorm Fishing“, generalnog zastupnika „DUO International“ za Srbiju, – Darku Pešiću.

(Darko Pešić. Foto © Maelstrom Fishing)

Darko, zdravo! Hvala ti što si odvojio vrijeme za razgovor. Mnogo je pitanja, malo je verovatno da ćemo u jednom članku moći da obuhvatimo svu širinu teme, pokušaćemo da počnemo od samog početka. Da li srpske reke i jezera imaju veliki potencijal za ljubitelje spinning ribolova?

Hvala adriaticnature, drago mi je što ste me pozvali na intervju. Kako da ne, reke i jezera u Srbiji imaju itekako potencijala za sportski ribolov na različite riblje vrste. Međutim, potencijal je jedno, a realizacija drugo.

(Potočna pastrmka. Foto © Maelstrom Fishing)

Za ribolov u vodama Srbije potrebna je dozvola. Reci mi, molim te, koliko košta, gdje se može izvaditi? Koja ribolovna pravila treba da zna ribolovac, koji dođe sa svojom opremom u Srbiju, da ne bi upao u nevolju?

Jedinstvena dozvola za rekreativni ribolov u Srbiji na godišnjem nivou iznosi 7.000 RSD, višednevna dozvola se plaća 2.000 RSD, a dnevna dozvola košta 1.000 RSD. Ovo se odnosi na ribolovce sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Srbiji, i za vode koje su kategorisane kao jedinstvene. Postoje ribolovna područja sa posebnim režimom za koja se naplaćuje dodatna dozvola. Što se tiče stranih državljana, moguće je kupiti samo dnevnu ili višednevnu dozvolu za ribolov po istoj ceni u bilo kom ribolovačkom udruženju ili direktno na vodi kod ribočuvara, ali ne i godišnju dozvolu.

(Štuka. Foto © Maelstrom Fishing)

Dve trećine teritorije Srbije zauzimaju planine, na severu prevladavaju ravnice. Priroda zemlje je veoma raznolika. Teško je smatrati ribolov na spinning u Vojvodini, južnoj i istočnoj Srbiji i na primer u zapadnoj Srbiji kao isti. Molim te, reci nam nešto o „geografskim“ specifičnostima srpskog ribolova.

Kao što ste rekli, Srbija je šarenolika u geografskom smislu. Takav diverzitet pruža puno mogućnosti za različite tehnike varaličarenja na razne riblje vrste kao što su pastrmka i klen u brdsko planinskim predelima do štuke, smuđa, bucova, soma pa sve do egzotičnog basa u ravničarskim vodama.

(Bucov. Foto © Maelstrom Fishing)

Skoro sve reke Srbije pripadaju slivu Crnog mora, a najvažnija od njih je, naravno, Dunav. U „gornjem“ toku Srbije u Vojvodini i u Beogradskom regionu on nosi svoje vode po prilično ravnom terenu, u „donjem“ toku, u nacionalnom parku Đerdap, probija se kroz klisuru Đerdapa, podsećajući na moćnu planinsku reku. Molim te, reci nam o obalnom ribolovu na Dunavu, o njegovim karakteristikama i o tome na koje trofeje varaličar može računati i koje varalice ima smisla koristiti.

Dunav je jedna od najvećih reka Evrope, a mi imamo tu sreću da protiče kroz Srbiju dužinom od 588,5km na svome putu ka Crnom moru. Sa obale na Dunavu je moguće loviti sve njegove grabljivice na varalicu, a to su: smuđ, smuđ kamenjar, bandar, bucov, štuka i som. Budući da se radi o velikoj reci, uvek je moguće očekivati veliku ribu.

(Smuđ. Foto © Maelstrom Fishing)

Da li varaličar može da računa na uspješan ribolov u Dunavu prilikom ribolova sa obale ili je bolje da traži društvo srpskih ribolovaca, koji pecaju sa čamaca?

Ribolov je generalno uvek neizvestan i svaki izlazak na vodu je drugačiji, nebitno da li se radi o Dunavu ili drugoj reci ili jezeru. Prema tome, nekim danima ulov može izostati zbog određenih uslova, a drugim danima biti fantastičan. Što se tiče ribolova iz čamca, to je u većini slučajeva velika prednost na Dunavu.

(Bandar / grgeč. Foto © Maelstrom Fishing)

Većina Dunava teče duž granice Srbije i Rumunije. Mogu li postojati poteškoće za stranog varaličara koji se nađe u ovom dijelu rijeke?

Dunav nije samo pogranična zona sa Rumunijom, već i sa Mađarskom, Hrvatskom i Bugarskom. Postoji signalizacija u obliku bova na površini vode, koja jasno definiše granice, i dok se poštuje zakon, nema problema.

(Smuđ. Foto © Maelstrom Fishing)

Da li se princip „Dunavskog-spinninga“ može prenijeti na druge velike reke, kao što su Sava, Morava, Ibar, Lim, Drina? Ili je svakoj od ovih rijeka potreban poseban pristup?

Sve reke koje si naveo se prilično razlikuju od Dunava i razlikuju jedna od druge. Postoje određene tehnike u ribolovu koje se mogu primeniti na sve pomenute reke, međutim svaka voda nosi sa sobom svoje specifičnosti bez obzira na to što se radi o istoj vrsti ribe. Navike riba se razlikuju od vode do vode, pa je potrebno prilagoditi i pristup.

(Štuka. Foto © Maelstrom Fishing)

Reci mi nešto, molim te, o pecanju na malim rijekama Srbije. Koji se ulov može očekivati, koje vrste varalice ima smisla koristiti i koju od ovih rijeka bi preporučio?

Na manjim rekama se od ulova uglavnom očekuje pastrmka, klen i bandar. Te vrste se uspešno love na male voblere, spinere, kašike i gume ultralight opremom.

(Klen. Foto © Maelstrom Fishing)

Popularnost ribolova iz porodice salmonida kod varaličara je više nego velika. Kakva je situacija u Srbiji sa ribolovom pastrmke, lipljenom? Postoje li zabrane njihovog ribolova, kakva je stvarno situacija sa predstavnicima ove porodice?

Kao što si rekao, salmonidne vrste su uvek bile popularne na ovim prostorima među sportskim ribolovcima, pogotovo u zadnjih par godina od kako postoji “pastrmska liga” i reprezentacija u takmičenju na republičkom i svetskom nivou u varaličerenju pastrmke. Lipljen ima dobru populaciju na određenim rekama kao što su Drina, Lim, Đetinja, itd. Na nekim rekama i jezerima pastrmke ima u dobrom broju, dok je na drugim vodotocima na rubu opstanka. Taj drastični kontrast je direktno povezan sa gazdovanjem voda, odnosno brigom i nebrigom o svemu.

(Potočna pastrmka. Foto © Maelstrom Fishing)

Ribolov mladice u Srbiji – šta se sada događa sa ovom ribom u zemlji?

Mladice ima, ali ne kao ranije. Razlog tome je upravo nebriga i zapostavljanje čuvanja njenog staništa. I dalje postoje entuzijasti, koji se trude da održe populaciju ove vrste na visokom nivou, ali taj zadatak nije lak.

(Potočna pastrmka. Foto © Maelstrom Fishing)

Reci molim, kako se, po tvom mišljenju, državne službe odgovorne za kontrolu krivolova, danas nose sa ovim zadatkom, i koliko je ovaj problem izražen u Srbiji?

Problem očigledno postoji. Određena ribolovačka udruženja i organizacije se bore uspešno sa krivolovom, dok drugi sarađuju sa lopovima. Generalno, postoji dosta prostora za unapređenje u očuvanju ribljeg fonda, tako da trenutno, lično, nisam zadovoljan situacijom na našim vodama.

(Potočna pastrmka. Foto © Maelstrom Fishing)

Velika jezera Srbije su uglavnom vještačkog porijekla. Najveće od njih su Vlasinsko, Perućačko, Gazivode, Gružansko, Zvorničko, Zlatarsko. Mnoga su takođe smještena u pograničnim područjima Bosne i Hercegovine. Da li su zanimljiva varaličarima?

Veštačke akumulacije u većini slučajeva su dobre destinacije za varaličare. Na tim jezerima je moguće uspešno loviti razne vrste grabljivica, kao što su pastrmka, smuđ, som, bandar i štuka kako sa obale tako iz čamca.

(Bucov. Foto © Maelstrom Fishing)

Da li voliš ribolov basa? On se dobro aklimatizovao u rezervoarima Vojvodine. Koliko može biti ribolov uspešan sa obale, prema tvom mišljenju?

Ribolov basa, za mene, je egzotičan. Imao sam prilike dosta puta da ga uspešno pecam u Vojvodini na vrlo atraktivnim vodama sa obale i iz čamca. Bas je postao popularan u drugoj polovini 90tih i postaje sve popularniji iz godine u godinu zajedno sa takmičenjem pod okriljem Bass lige Srbije.

(Bass / velikousti grgeč. Foto © Maelstrom Fishing)

Koja za tebi je slatkovodna riba najdraža i na koju vrstu varalice?

Moja najomiljenija i najdraža slatkovodna vrsta je bandar. Ta riba je za mene vrlo interesantna zbog toga što često menja raspoloženje tako da moram dosta da razmišljam i prilagođavam se tokom ribolova. Od varalica za bandara koristim sve tipove počev od topwater, preko tvič voblera, sw jigova do silikonskih varalica na različitim montažama.

(Bandar / grgeč. Foto © Maelstrom Fishing)

Na koje vrste ribe bi trebalo da se koncentriše pecaroš, koji je prvi put stigao u Srbiju da ne bi doživio frustraciju „novopridošlice“ u vodi?

To zavisi od toga na kojoj vodi se peca. Ako je manja reka u pitanju, klen je dobar izbor – jer ga ima u dobroj količini i sam ribolov je zanimljiv sa puno akcije i ulova. Na većoj reci, kao što je Dunav, bucov može biti dobra ciljna vrsta.

(Klen. Foto © Maelstrom Fishing)

Tvoje želje čitaocima adriaticnature, koji planiraju da posjete prelijepu Srbiju?

Moja želja vašim čitaocima je da obavezno posete Srbiju i uživaju u ribolovu na našim rekama jezerima, upoznaju zanimljive ljude, probaju domaće specijalitete, popiju po koju čašicu i poštuju prirodu i ribu, bez obzira gde su.

(Bandar / grgeč. Foto © Maelstrom Fishing)