Izabrati jezik:

Morski spining u Engleskoj. Virgis Ruksnaitis.

Po mišljenju adriaticnature, nema ničeg boljeg od sticanja ribolovnog iskustva i njegovog prenošenja na poznate vode u drugim zemljama, a bolje rečeno na njihove vodene površine. To nam dozvoljava da promijenimo naš uobičajeni pristup ribolovu, a takođe često pomaže da povećamo efektivnost svojih šetnji sa opremom. I naravno, to nam pomaže da kada se pripremamo za put, imamo predstavu o tome koju opremu i varalice treba da ponesemo sa sobom, ako se desi da iskoči neka slobodna minuta za ribolov u ovoj ili onoj zemlji.

Kada razmišljaš o ribolovu u Velikoj Britaniji, a konkretno u Engleskoj, pred očima ti se obično prvo pojavljuju slike, crteži i crno-bijele fotografije sa ribolovcima, koji zabacuju udice u plićake rijeka i očekuju napade pastrmke. Ali ipak je Velika Britanija ustvari ostrvska zemlja, čije obale zapljuskuju mora. Ostavićemo znači pastrmke po strani i zamoliti sjajnog ribolovca Virgisa Ruksnaitisa, koji već dugo živi u Engleskoj, da nam kaže nešto o morskom ribolovu na grabljive ribe sa obale. A takođe da nam kaže vrijedi li planirati upuštanje u morski ribolov u Engleskoj, ako vam se ukaže prilika.

(Virgis Ruksnaitis i usnjača Labrus bergylta. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Zdravo Virgis! Hvala ti što si našao vrijeme da razgovaramo! Tvoje divne usnjače, koje redovno loviš sa obale, prosto vjerovatno uzburkavaju maštu svakog ljubitelja spininga. Ali, ajde da počnemo od samog početka. Da li ribolovcu sa strane treba licenca za lov u moru?

Pozdrav čitaocima adriaticnature! Pošto krećemo od samog početka i ukratko – za lov u moru, u Engleskoj, nije potrebna dozvola.

Koje stvari treba da zna ribolovac, koji je riješio da izađe sa spiningom na obalu mora u Engleskoj?

Bitne sitnice su, kao i obično, vezane samo za karakteristike reljefa dna u mjestima, gdje se lovi. Ako ste riješili da se bavite ribolovom pored pješčanih nasipa, ili ste se prosto smjestili pored pješčanih plaža, onda treba da se pripremite za lov na brancina. Ako budete lovili u mjestima, gdje je po dnu razbacano krupno kamenje, treba da se orjentišete na usnjače.

(Usnjača Labrus bergylta. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Ali valjda nijesu samo brancini i usnjače u blizini obala? Koje se još vrste riba mogu očekivati kao ulov na udicama ljubitelja spininga?

Naravno, nema sumnje da se ribolov ne ograničava na dvije vrste ribe. Treba imati u vidu da su naša mora dosta hladna, i šansu za povećanje „asortimana“ možete imati kada otopli voda u toku ljetnjeg perioda. Ovo posebno važi za ljubitelje lake opreme. Osim brancina, aktivne su i iglice, i šnjurevi i skuše. Ako ste ljubitelj ribolova na varalice klase “UL”, “ultra light”, i došli ste sa sa spiningom i sa odgovarajućim testom, na primjer do 5 grama, onda su glavoči i škrpuni vaši.

(Iglica, ulovljena na metal džig. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Velika Britanija se više od bilo koje druge zemlje na svijetu trudi da sačuva populaciju brancina. To u teoriji treba da se odrazi na njihovu brojčanost i kvalitet. Da li je zaista tako? Može li se računati na ulov trofejnog brancina u Engleskoj?

Da, tako je. Veoma je prijatno saznanje da država štiti ovu divnu ribu. I svaki ljubitelj spininga ima veliku šansu da ulovi krupne brancine, ako se bar malo razumije u specifičnost lova na ovog grabljivca. Postoje određena ograničenja, ribolovac može da uzme samo jednu ribu veličine minimum 42 centimetra. Moj rekord je brancin težine 3,5 kilograma. I taj brancin je po engleskim mjerilima praktično beba, s obzirom na to da je najveća zabilježena težina brancina, koji je uhvaćen u Engleskoj – 8,93 kilograma.

Sa obale, u toku ljeta, često se mogu uloviti primjerci težine od dva do tri kilograma, sa čamca se mogu uloviti malo veći primjerci – od tri do pet kilograma. Noćni ribolov na brancine sa plaža, u toku ljetnjeg perioda, je dosta popularna zanimacija među ribolovcima.

(Brancin. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Koliko je popularan i razvijen “shore jigging” u Velikoj Britaniji?

Shore jigging (džiging sa obale) u Engleskoj je tek počeo da se razvija. Takođe i bavljenje morskim spiningom među ribolovcima je, može se reći, relativno nova pojava. Džiging sa obale zasigurno unosi raznovrsnost u sastav ulovljene ribe. Na primjer, sa obale, sa zadovoljstvom, uz pomoć metal džiga se može uloviti dosta krupnih bakalarki.

(Skuše, uhvaćene uz pomoć metal džiga. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Molim te, reci nam nešto o lovu na usnjače. Na kojim mjestima ih treba tražiti? Na koje varalice one najbolje reaguju?

Usnjače su moja preokupacija. Lovim ih sa ogromnim zadovoljstvom poslednje četiri godine, a možda i više. Ove ribe u našim krajevima mogu dostići težinu do 4,5 kilograma, to je rekordni primjerak, koji je uhvaćen na teritoriji Engleske. Moja najveća ulovljena riba je bila oko 3 kilograma teška. To su veoma jaki i borbeni protivnici!

Usnjače vole da budu među krupnim kamenjem ili se drže dna, koje je pokriveno podvodnim rastinjem, u svakom slučaju tako je u južnom dijelu Engleske, gdje ih ja lovim.

Koristim uglavnom silikonske varalice, koje su dosta kompaktne. Početkom sezone, u aprilu, oko 5 centimetara, a kasnije – oko 7 centimetara. Za sad je moj favorit – Lunker City Slug-Go 3”. Ovo je univerzalna varalica, koja mi donosi dobre primjerke ribe u toku čitave godine. Takođe su se dobro pokazale u toku ljeta različite imitacije crva i raka. Na primjer Z-Man CrawZ TRD.

(Usnjača Labrus bergylta. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Koje štapove i mašinice ti koristiš za lov u moru?

Imam nekolika štapa, na kojima sam trenutno zaustavio svoj izbor. U toku ljeta, kada se riba nalazi u blizini obala i nijesu potrebni zabacaji u daljinu, ja koristim Tict Sram TCR-84S Reloaded sa testom do 12 grama, divan čvrsi blanko štap. U septembru se obali približavaju krupne ribe i ja sa sobom nosim jači spining – Tict Ice Cube Rockin Power IC-86 sa testom do 18 grama.

Štap za lov na usnjače treba da bude jak, i uz dosta malu težinu varalica koje se koriste. Prve sekunde držanja odbrane ribe su najkritičnije, jer ona pokušava da pobjegne ispod kamenja, i ako vam je štap „mekan“, onda su vam male šanse da iz borbe izađete kao pobjednik, jer možete izgubiti ribu zajedno sa varalicom.

(Usnjača Labrus bergylta. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Ima li smisla da gosti planiraju ribolov sa čamca? Može li on nečim da iznenadi neiskusne ribolovce?

Ja lično ne volim ribolov sa sredstava za plovidbu. Da, ribe su tamo veće, dosta je veći izbor vrsta, koje se mogu uloviti. Ali ja to ne volim. Mada, mogu preporučiti svima koji žele.

(Bakalarka, uhvaćena uz pomoć metal džiga. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Mislim da ne bi bilo ispravno ne postaviti pitanje o lososima. Ušća rijeka, koje se ulivaju u more – odlična su mjesta za lov na njih. Da li ih lovekod vas i šta zakoni kažu vezano za lov na njih?

Zakoni kažu da je za ribolov na ribe iz porodice lososa neophodno posjedovati licencu. Može se kupiti u prostorijama pošti. I mnogo je bolje planirati lov na njih ne u Engleskoj, nego u Škotskoj. Ali i kada kupite dozvolu u pošti, moraćete da nabavite još jednu dozvolu – dozvolu u klubu, koji kontroliše određeni dio rijeke. I još nešto – cijene pomenutih dozvola mogu da budu jako visoke, i sve će zavisiti još i od toga koliko je populacija lososa u određenom mjestu velika. Ovo zadovoljstvo može da vas košta 300 – 400 funti sterlinga za dan ribolova. I, u većini slučajeva, ribolov protiče po principu „uhvati i pusti“.

(Morska pastrva / morska pastrmka. Foto © Virgis Ruksnaitis)

Šta bi mogao da poželiš čitaocima adriaticnature, koji planiraju putovanje u Englesku, i namjeravaju da love grabljivce sa obala mora?

Naravno, želim im da ulove što više velikih i lijepih riba! I obavezno neka ponesu sa sobom opremu! Nemojte da oklevate da mi se obratite vezano za ribolov u Engleskoj. Moj lični profil na “Facebook” naći ćete bez problema, a ja ću vam uvijek sa radošću odgovoriti na sva vaša pitanja.

(Usnjača Labrus bergylta. Foto © Virgis Ruksnaitis)