Izabrati jezik:

Shore jigging sa Panajotisom Kimourisom

Htjeli mi to ili ne, u modernom društvu ribolovac je u manjoj ili većoj mjeri uvučen u svijet socijalnih mreža. Na tim mrežama je u poslednje vrijeme postalo moderno dijeliti novosti iz ribolova, novine proizvođača i razgovorati o njima. Silom prilika počinješ da pratiš uspjehe i ponekad neuspjehe ovog ili onog ribolovca.

Desilo se tako da adriaticnature je odavno i uzajamno postao prijatelj sa sjajnim grčkim ribolovcem i divnim momkom Panajotisom Kimourisom, koji obožava Shore Jigging – lov uz pomoć metal džigova sa obale. Panajotis lovi dosta krupne ribe, često ide u Japan da razmijeni iskustva sa japanskim ljubiteljima spininga, i uvijek je spreman za razgovor, što je jako dragocjeno. adriaticnature je riješio da postavi Panajotisu nekoliko pitanja vezano za taktike i strategije lova Shore Jigging-om.

(Panajotis Kimouris. Foto © Panagiotis Kimouris)

– Zdravo Panajotis! Hvala što si našao vrijeme za naš razgovor. Htjeli bi sa tobom da razgovaramo o taktici ljubitelja spininga, koji je došao na morsku obalu u nadi da će na metal džig uhvatiti krupnu ribu. Od čega treba početi ribolov prije nego što se dođe na nepoznatu obalu? Kako se ti ponašaš u sličnoj situaciji?

Hvala i vama što ste našli vrijeme za razgovor. Jako sam srećan što mogu da podijelim na stranicama adriaticnature svoja razmišljanja vezana za ribolov, a posebno ona koja se tiču pitanja Shore Jigging-a, koji je naša zajednička ljubav.

Priprema za ribolovnu ekspediciju zavisi od toga koliko vremena planirate da provedete na obalama u ribolovu – da li dan, ili samo pola? Možda nekolika dana, a možda i cijelu nedjelju? I pripreme počinju od toga da vi sebi morate obezbijediti udobne uslove za boravak na obali mora – hranu, vodu, prenoćište, ako planirate da noćite tamo, obavezan komplet za prvu pomoć, punjače i power banks za telefone, lampe i druge uređaje itd. To je jako važno, da bi vaša porodica i prijatelji tačno znali, gdje planirate da provedete to vrijeme, posebno u slučaju da nešto krene ne baš onako kako ste planirali.

Što se tiče moje ribolovne opreme, uvijek uz sebe imam dva kompleta – jedan „težak“ i drugi namijenjen varalicama srednjih dimenzija. Ovaj teži je namijenjen za lov uz pomoć metal džigova i drugih vrsta varalica težine od 60 do 150 grama, drugi, malo laganiji, je za varalice težine do 40 grama.

(Palamida, uhvaćena uz pomoć metal džiga sa obale. Foto © Panagiotis Kimouris)

– Reci nam, molim te, u u kojim uslovima ti ne bi koristio metal džigove, nevezano za ultra light i light tehnike?

Ja lovim na metal džigove maltene svuda, nezavisno od dubine i drugih uslova. Danas je izbor metal džigova takav, da dozvoljava da pravilno izaberete varalicu za bilo koju situaciju.

– Dobro, a postoji li idealno mjesto i uslovi za Shore Jigging? Kako to mjesto, po tebi, izgleda?

Ja jako volim da lovim na dubinama, po vjetrovitom vremenu, mada to ne umanjuje uspješan lov na metal džigove i u mjestima gdje nekih pravih dubina i nema, a na moru je praktično bonaca.

Po meni – idealno mjesto za Shore Jigging su stijene, koje moje kolege rijetko posjećuju, pored kojih se na rastojanju zabacaja nalaze dubine od 25-35 metara, a gdje je dno prekriveno kamenjem.

Treba li dijeliti pelagički džiging od klasičnog, sa vođenjem metal džiga po dnu, i na različit način prilaziti lovu uz pomoć njih, u kontekstu opreme i varalica?

Znaš kako, sve zavisi od ciljeva koje ribolovac sebi zacrta. Na primjer, za lov na gofove sa obale nema smisla smišljati nešto neuobičajeno. Klasičan komplet opreme Shore Jiggera će vam dozvoliti da, ako ne napravite neke glupe greške, realizujete trzaj i dođete do toga da fotografišete trofej. Lovio „sa dna“ ili ne.

Ali ako ste izašli na morsku obalu računajući da ćete uloviti tunu, onda se pitanje mora postaviti drugačije. Vi planirate da ulovite ribu težine veće od 40-50 kilograma, znači da morate prvenstveno obratiti pažnju na opremu. Snažni parabolični štapovi, mašinice, koje imaju minimum 500 metara konca debljine 5-6 PE, šok lider dijametra 0,6 – 0,7 mm. Hoće li doći li do trzanja na dnu ili kod površine – u ovom slučaju uopšte nije najvažnije.

(Plavorepa tuna, uhvaćena uz pomoć metal džiga sa obale. Foto © Panagiotis Kimouris)

– Pretpostavimo da je to idealno mjesto za Shore Jigging o kom smo govorili – nađeno. Kojim mamcima treba započeti izviđanje?

Sve će zavisiti od mnogo uslova, nema jednostavnog odgovora. Struje, dubina, stepen prozirnosti vode, da li je svitanje ili suton. More od nas zahtijeva posmatranje i praćenje i najsitnijih detalja. U idealnim uslovima, ja bih izviđanje započeo uz pomoć metal džigova, ofarbanih u prirodne boje – “blue sardine”, “blue-pink sardine” i tako dalje, srednjih težina i oblika “semi-long”.

– Koliko često mijenjaš metal džigove za vrijeme ribolova? Na šta prvo obraćaš pažnju? Oblik? Težina? Boja?

Ja dosta rijetko mijenjam metal džigove u toku ribolova. Uvijek imam na umu da je svaki od njih, možda baš ovog oblika, još nedavno donosio dobre rezultate. Mene uvijek više brine kako se ovaj ili onaj metal džig “osipa“ za vrijeme pauza.

Vrijedi li eksperimentisati vezano za brzinu vođenja i animaciju varalica? Ili je svrsishodnije izabrati neku zlatnu srdinu i čekati kada grabljivac više ne može da izdrži i zgrabi metal džig?

Divno je kada imate iskustva u animaciji varalica i vi prosto nastavljate da koristite te načine vođenja, koji su vam do sad donosili divne trofeje. Ali ipak treba uvijek imati na umu i to da eksperimenti uvijek donose neočekivane prijatne rezultate. Mi usavršavamo metode lova na grabljivce, dok grabljivci takođe proučavaju naše metode.

Pelagički grabljivci mogu da prolete ispred ribolovca u svakom trenutku. Ali u tom, tako reći „idealnom mjestu“ se može vjerovatno računati i na lovljenje statičnih grabljivica, kao što su na primjer kirnje ili zubatci. I gofovi, koji se ipak ne premještaju tako aktivno kao tune. Kako shvatiti da li ribolovac sve radi ispravno, ako je prošlo već dosta sati od početka ribolova, a trzaja nema? I koliko vremena treba potrošiti na izučavanje potencijalno efektivne tečke za lov (mjesta)? 30 minuta? Sati pred svitanje? Čitav dan? Nedjelju? Koja su tvoja razmišljanja vezano za ovu temu?

Pažnju više treba obraćati na neke druge momente, nego na količinu potrošenog vremena. Traženje grabljivaca je maksimalno efektivno kako u momentu maksimalne plime, tako i u momentu maksimalne osjeke, a takođe i prije svitanja. Ipak, veoma je važno znati u koje vrijeme godine je ovaj ili onaj grabljivac aktivan. Čak šta više, treba znati i druge vrste ponašanja ribe. Zato poslije završenog ribolova obavezno zapisujte u kakvim uslovima je proticao. Faze mjeseca, plima i osjeka, pravac vjetra i tako dalje.

(Zubatac, uhvaćen uz pomoć metal džiga sa obale. Foto © Panagiotis Kimouris)

– Ako se vratimo na animaciju metal džigova – da li postoje varijante, koje su se specijalno primjenjuju za određene vrste ribe? Ako da – možeš li mi navesti primjere?

Ja sam ulovio veliku količinu različite ribe na jedne te iste metal džigove. Uvjeren sam da je mnogo važnije znati koga treba loviti u određenom trenutku, i na određenom mjestu. Na primjer da li iglice ili sardine.

– Koliko često u toku svoje ribolovne prakse ti koristiš takozvani Shore Slow? U kojim situacijama?

Naravno da koristim! Zavisi od temperature vode, a naravno i od aktivnosti ribe.

– Da li ljubitelji Shore Jigginga, koji se bave ribolovom u sredozemnom regionu, treba da dignu ruke od tog posla u toku ljeta? Jer, ti ćeš se sigurno složiti, da su veće šanse da se uhvate interesantne ribe u toku međusezone i u zimskim mjesecima?

Nikako! Meni su topli dani donosili odlične trofeje! Recimo jul i avgust su mene omiljeni period za lov na zubatce. Jako toplo ljeto, rani jutarnji ili kasni večernji sati. Ipak, moje omiljeno vrijeme za potragu gofova su proljeće i jesen. Takođe i jun. Ne budite lijeni, bacajte džigove u vodu u toku čitave godine.

(Gof (Seriola lalandi), uhvaćen uz pomoć metal džiga sa obale. Foto © Panagiotis Kimouris)

– Ako ribolovci računaju na hvatanje trofeja, koje minimalne karakteristikame, po tvom mišljenju, treba da imaju štap, mašinica, konac i shock leader?

Odgovor na ovo pitanje nije baš jednostavan. Čak je i pojam „trofejna“ riba dosta širok. To može da bude krupni zubatac, debela kirnja, gof, pjegava tuna, a može i plava tuna. Za lov na jedne dovoljni su dosta lagani kompleti, a za lov na druge odgovara samo teška i jaka oprema.

Na veliku žalost ribolovaca, u Grčkoj su zabranili lov na plavu tunu, ali postoje sredozemne zemlje, gdje zakon dozvoljava lov na nju. Tuna, uhvaćena sa obale – možda je najpoželjniji trofej mnogih ribolovaca, koji se bave Shore Jigging-om. Reci nam šta je neophodno znati i kako se približiti hvatanju ovoh velikog borca?

Lov na plavu tunu je zaista, na žalost, zabranjen u Grčkoj odnedavno. Ako je ona napala vašu varalicu i vi ste je izvukli na obalu, jedini zakonit izlaz iz ove situacije je da je vratite nazad u vodu. Šta je potrebno da bi ulovili bluefina? Kao prvo – strpljenje. Ali, uz odgovarajuću pripremu opreme. Morate sa sobom da imate najbolje mašinice i najbolje štapove. Trebaju vam mašinice, koje mogu da izdrže jaku borbu sa ribom, a takođe i visoke temperature za vrijeme trzanja grabljivca. Čvorovi moraju biti provjereni i pažljivo svezani. I moćan parabolični štap, sposoban da izdrži opterećenje od minimum 7+ kilograma pod uglom od 45 stepeni.

(Plavorepa tuna, uhvaćena uz pomoć metal džiga sa obale. Foto © Panagiotis Kimouris)

Što se tiče varalica, meni se čini da plava tuna najviše reaguje na metal džigove, ofarbane u boje, koje podsjećaju na sardinu. Na primjer “blue”, “blue pink”. Oblici džigova – “long” ili “semi-long”. Krupne tune često love u blizini površine. Krupne tune često love i u blizini dna. Ne zaboravite da istražite sve moguće horizonte.

Što se tiče težine i dimenzija varalica: dugi džigovi, oko 100gr težine su oni uz pomoć kojih bih ja pokušao da isprovociram trzanje tune. Ali to zaista ne znači da bluefin neće reagovati i da neće napasti džig od recimo 30 gr. Dimenzije varalice, ponavljam, treba da odgovara dimenzijama objekta lova grabljivice.

– Ti u poslednje vrijeme provodiš mnogo vremena u Japanu, gdje gdje se aktivno baviš ribolovom sa lokalnim profesionalnim ljubiteljima spininga. Čak se u ovom trenutku na tvojoj Facebook stranici može vidjeti natpis, gdje si predstavljen kao “A GreekanglerinJapan”. Čim te tako privlači Zemlja izlazećeg sunca?

Od najranijeg djetinjstva sam maštao da odem u Japan. Japan je predivna zemlja, sa dobrim i druželjubivim ljudima. Sada u Japanu imam puno dobrih prijatelja, koje volim i jako poštujem. I posebno hoću da se zahvalim Majstoru Taro Matsumoto sanu, produkt-menadžeru kompanije – APIA (Anglers Utopia), koji mi je sve to omogućio.

(Shore jigging u Japanu sa Taro Matsumoto san. Foto © Panagiotis Kimouris)

Šta bi mogao da poželiš čitaocimaadriaticnature?

Ribolov je način da se oslobodite vaših problema, zato nastavite da lovite ribu i uživate u tome! I nikada se ne predajte, zato što je ostvarenje vašeg sna tamo negdje!