Izabrati jezik:

Shore fishing games Sergeja Voronkina.

Sergej Voronkin poznat je većini ribolovaca, koje zanima morski ribolov i koji bar malo prate publikacije na internetu na temu lova morskih grabljivaca spinningom. I to ne samo onima, koji govore ruski, bez obzira na to što svoj sajt Shore Fishing Games gdje su publikacije u principu posvećene savjetima i snimcima sa ribolova, on vodi na ruskom jeziku. Zato njegovom drugom internet projektu ne treba prevod – to je YouTube kanal pod istoimenim nazivom, trenutno ima više od 11.000 pratilaca i više od 3 miliona pregleda.

Sergej snima kamerom proces ribolova, zatim montira snimke, iz kojih gomila ribolovaca po čitavom svijetu uči ili dopunjava svoje iskustvo morskog ribolova spinningom. Osim toga, svi ovi kratki filmovi snimljeni su na obalama Jadranskog mora, i zato je jasno zašto je rubriku „Razgovaramo“ adriaticnature riješio da započne od razgovora sa Sergejem.

(Sergej Voronkin sa palamidom uhvaćenom uz pomoć metal džiga. Photо © adriaticnature.сom) )

Sergej, čestitamo nedavan ulazak u top 15 YouTube kanala za 2018. godinu, posvećen morskom ribolovu sa obale (Top 15 Surf Fishing Youtube Channels To Follow In 2018). Apsolutno zaslužen uspjeh! I na početku razgovora postavio bih pitanje u vezi tvog YouTube kanala. Reci mi šta te navelo da da napraviš video verziju Shore Fishing Games? Da li planiraš da razvijaš kanal, mada količina pregleda govori o ogromnom interesu od strane gledalaca?

Zdravo, zdravo i dobar vam dan! Veliko hvala za čestitke i tople riječi! Ali, prije nego odgovorim na pitanje, htio bih da kažem da sam jako srećan što je projekat adriaticnature konačno startovao sa radom! S obzirom da znam da se on nije pojavio „odjednom“, hoću da vam čestitam ovaj divan doživljaj! Znajući sve okolnosti, ne sumnjam da će to biti „must read“ resurs! -)

Što se tiče Shore Fishing Games, hoću da podvučem da je to ispočetka bio YouTube kanal, koji sam ja napravio kada je počeo da se pojavljuje interes za snimke vezane za ribolov, koje sam publikovao na ličnom kanalu „čisto za sebe“. A tek poslije toga sam riješio da napravim sajt i stranicu na Facebook.

Iskreno rečeno, nijesam baš očekivao toliki interes za moje čisto amaterske snimke. Mislim da je to vezano za činjenicu da su neki drugi i izgleda popularni resusrsi počeli da ih objavljuju na svojim stranicama. Odatle i ovolika količina pregleda i pratilaca. Na primjer, imam snimak dug minut na kom trza sigurno trofejni primjerak gofa (čini mi se da je to baš on bio) gdje on uz škripu kočnice na mašinici lomi „asist“ udicu i taj snimak ima više od milion pregleda!

(Pecanje gofa, koje je sakupilo više od milion pregleda. Video © Shore Fishing Games)

Meni se čini, toliko pregleda bi prije trebao da ima video sa upečatljivim hvatanjem, na primjer, krupne tune ili gofa, kojih na YouTube ima gomila. Ali, u svakom slučaju, to trzanje je za mene bilo jako uzbudljivo i značajno, posebno sa aspekta pouzdanosti opreme. Tako da se prema popularnosti na YouTube odnosim sa određenom skepsom, mada ipak neću da se pretvaram – veoma mi je prijatno da vidim toliki interes za moje skromne podvige! Hvala! Nastavljam da nosim u ribolov kameru i ne planiram da se zaustavljam u razvoju, već baš naprotiv! -)

Hvala ti puno na toplim riječima! adriaticnature će se postarati da bude interesantan i koristan čitaocima. Reci, molim te, nekoliko riječi opremi za snimanje koju koristiš. Prije nekoliko dana, kada smo isplovili da lovimo barakude, rekao si da smo izabrali manje-više optimalnu opremu za snimanje. Kakvu koristiš, i šta ti nije odgovaralo kod opreme koju si ranije koristio! Koje programe za uređivanje koristiš za svoje video snimke?

Trenutno koristim dvije action kamere. YI 4K+ i Sony AS200V, prva je glavna, a drugu (kada nijesam lijen -)) koristim kao pomoćnu za snimanje sa strane. Prije toga Sony je bila glavna, ali ona ima ograničen dijapazon podešavanja snimka i ima neprijatnu osobinu – tokom velike vrućine, a u Crnoj Gori je to ljeti veoma aktuelno, ona se jako zagrijava i automatski se gasi. Osim toga, ona je sada moralno ostarila, mada snimak ispada dobro. YI 4K+ mi gotovo sasvim odgovara, ali GoPro 6 je ipak vjerovatno interesantnija. U ribolovu kameru fiksiram na grudi, uključujem power bank, palim neprekidno snimanje i tako reći „zaboravljam“ na nju, otprilike 4-5 sati, dok se ne potroši mjesto na memorijskoj kartici ili se ne isprazni baterija. Poslije ribolova biram najzanimljivije trenutke, obrađujem ih uz pomoć programa za obradu i stavljam na svoj YT-kanal ili na stranicu na Facebook. Trenutno koristim program Final Cut Pro, a prije toga je bilo puno eksperimenata u datoj oblasti.

(Hvatanje lice od 7kg. Video © Shore Fishing Games)

Na tvom kanalu ogromna količina video snimaka je posvećena ribolovu uz pomoć metal džigova, i stiče se utisak da ti je omiljena “shore fishing game” – shore jigging. Zašto baš oni? Količina ulova, estetika ili nešto drugo?

Da, šor džiging – je moja velika strast! Ta tehnika mi je otkrila, o meni kao ribolovcu, nova osjećanja i emocije! Mislim da neću pogriješiti ako kažem da je to upravo ono što je potrebno pravim ljubiteljima morskog sportskog ribolova, ljubiteljima rizika i adrenalina. Kada uzimaš u ruke moćni spinning, stavljaš dlan na „knob“ morske mašinice i na brzo uže sa teškom varalicom dobijaš trzanje borca od 10 kg; tada zaboravljaš takve stvari kao što su dubinac ili plovak, neka mi oproste ljubitelji lova na krapove!-). Svijest se automatski usmjerava na dalje usavršavanje baš ove vrste ribolova. Nema spora da je shore jigging — tehnika koja daje više šansi da se uhvati sa obale na spinning jaka i krupna riba – prava grabljivica i konkretan suparnik. To baš može da vas zaokupi. Ali morski ribolov je veoma raznovrstan. I trofejni borci nijesu baš uvijek dostupni sa obale. Tako da se ribolov ne ograničava jednom vrstom ribolova, uvijek će se naći vrijeme i mjesto za voblere, topvotere, silikonce i mnoge druge stvari.

(Kostorog, uhvaćen na metal džig. Foto © Shore Fishing Games)

Metal džigovi naravno nijesu obično gvožđe, upotpunjeno trokukama i ofarbani raznim bojama. Proizvođači, koji proizvode kvalitetne varalice, ugrađuju u njih zamisli dizajnera i testiraju ih u vodi, da se uvjere u njihov kvalitet. Reci, molim te, da li ti tvoje iskustvo lova na ogromnu količinu metal džigova, dozvoljava da ih klasifikuješ po određenim karakteristikama? Da li postoji veza između tipova metal džigova i varijanti tipova vođenja? Kakvi su oni?

Metalne varalice, takozvani metal džigovi, daju veoma široke mogućnosti za morski ribolov. Za njih nema ograničenja ni što se tiče vrste tehnike vođenja, a ni što se tiče dubine. Može se loviti i riba koja na dnu sjedi u kamenju na dubini, a takođe i riba, koja lovi u srednjim i gornjim slojevima vode. Odatle i raznovrsne forme i tehnike vođenja. Na primjer, za lov na vrste riba, koje žive u blizini dna, dobro odgovaraju asimetrične varalice sa kombinovanim centrom teže, Namijenjene za spore vrste opreme, koje daju efekat „osipanja“ prilikom pada i imitiraju ranjenu ribu. U nazivima takvih modela obično je prisutna riječ „slow“, što znači sporo.

(Škrapina, uhvaćena na “slow jig”. Foto © Shore Fishing Games)

Tipičan primjer su ZetZ Slow Blatt ili Major Craft Jigpara Slow. Stepenastim vođenjem pri dnu oni dobro privlače ribe kao što su: kernje, zubatci, škrapine, pagri. A ako na dnu ima pijeska, možete računati na to da će napasti ribe pauсi i gušteri, a takođe i plosnatice, raže i druge vrste. Odlično funkcionišu, i to ne samo na dnu, varalice tipa “inchiki”, koji imitiraju mlađ glavonožaca. I baš uz pomoć ove varalice uhvatio sam najviše gofova.

(Zubatac, ulovljen na inchiku. Foto © Shore Fishing Games)

Postoje ribe, koje love u bilo kom sloju vode, na primjer gofovi ili lice. Ako dubina dozvoljava, za lov ovih vrsta dobro će doći produženi džigovi, postavljeni na udicu – i pomognuti silikonskom hobotnicom. Kao i mnoge ribe, ove su jako brze, i tip vođenja varalice treba da bude odgovarajući.

(Gof, metal džig i „asist“ sa silikonskom hobotnicom. Foto © Shore Fishing Games)

Velika količina grabljivica, koje žive u moru, živi u jatima i jede mlađ druge ribe iz gornjih slojeva vode. Ako se uzme u obzir Jadransko more, takve su prije svega lucevi, a takođe i palamide i lampuge. Po mom mišljenju, najbolje su metalne varalice za lov na njih, jer imaju duguljast oblik i koriste se za jako brzo vođenje u gornjim slojevima vode.

(Luc i metal džig duguljastog oblika. Foto © Shore Fishing Games)

Na primjer Xesta After Burner, Ima Gun, Major Craft Jigpara Semilong, Molix Jugulo Casting Jig i mnogi drugi. To su najrasprostranjenije vrste metal džigova, na koje se može uloviti većina vrsta morskih grabljivaca. Ali, ako riba kača ispred vas, onda možete zabaciti i zakrivljeni ekser i nećete dugo čekati da ga neka napadne!-)

(Riba za 10 centi. Video © Shore Fishing Games)

Raduje to što se proizvođači trude i pored „klasike“ stalno nude nove, zanimljive oblike metal džig varalica. Posljednji primjerci su – Little Jack Metal Adict Type 01 i „škampi“ firme Fiiish.

Ti skoro i da ne koristiš sitan pribor kojim proizvođači opremaju varalice. Zašto?

Pitanja na temu udica za džigove se često pojavljuju. Da li mijenjati standardne, dodavati nove, kojih dimenzija itd. Teško je odgovoriti na njih. Neko je potpuno zadovoljan tim što dolazi u kompletu, a neko mora principijelno da sve zamijeni. Jasno je da neki proizvođači, da ne kažem mnogi, štede na dodacima, da bi umanjili cijenu. I da li će ih ribolovac mijenjati ili ne – to je već lična stvar. Kvalitetne udice nijesu jeftine, nekada koštaju skoro kao sama varalica. Dešava se da ih proizvođač uopšte ne daje u kompletu. Tada morate sami da ih kupujete. Ja sam za sebe riješio to pitanje i pravim „asist“ udice sam. Imam par video-snimaka, gdje sam pokazao kako pravim osnovne tipove udica, a takođe i koje materijale i instrumente koristim. Tako da, ako mi ne odgovara standardna varijanta – koristim svoju.

(Tehnika pravljenja „single assist“ udice. Video © Shore Fishing Games)

Često se postavlja pitanje, da li treba pri lovu na metal džig koristiti trokuku. Reci molim te svoje mišljenje o ovome.

Da li skidati trokuku? Ako se spremate da bacite metal džig na kamenito dno, onda ga naravno treba skinuti! Inače će vam ostati tamo, ako ne poslije prvog, onda sigurno poslije trećeg puta. Poznato je da grabljivica češće napada svoju žrtvu u glavu, zato su „asist“ udica u glavi metal džiga uvijek aktuelni. Stavljanje zadnje udice povečava kako šansu da se ulovi riba, tako i vjerovatnost da se zakači za dno. Iznenađujuće je da sam se susretao i sa „slow“ džigovima, koje proizvođač prodaje zajedno sa zadnjom trokukom! Zašto? Po mom mišljenju kratke dvojne „asist“ udice, vezane tako da udice gledaju jedna na drugu, biće mnogo bolje i u smislu učinkovitosti i u smislu da se neće kačiti za dno.

(Tehnika pravljenja dvojne “asist” udice. Video © Shore Fishing Games)

Sa druge strane, na metal džigovima, koji su namijenjeni za brz lov u gornjim slojevima vode, kao dodatak zadnja trokuka će biti najefektivnija.

Koje komplete opreme ti sad koristiš?

Na moru koristim 3 kompleta, uz koje se može raditi sa varalicama od 1 do 80 gr. To je Smith Shore Jigger SJS-100/80 (cw 40-80) u kompletu sa Shimano Twin Power SW 6000HG mašinicom, koji me odlično služi već dvije godine. Palms Shore Gun Evolv SFSGS-96MH (cw 12-45) u kompletu sa Shimano Twin Power SW 4000XG mašinicom, sposoban je da se bori sa tunama od 10 kg i radi maksimalno na svim poljima – laki metal džigovi, vobleri, silikonci. Za „ultra lite“ varalice postoji nekoliko štapova, ali u poslednje vrijeme sa velikim zadovoljstvom koristim jako jednostavan jeftin štap, koji ide u kompletu sa dva gornja koljena, koju su mi poklonili drugovi iz Moskve – KAIDA Paladin 7’6 (cw 1-7 и 3-12). I ova oprema je za mene sasvim dovoljna i zadovoljava sve potrebe. Neko vrijeme sam razmišljao i o četvrtom, težem kompletu sa jakom mašinicom, računajući na tunu, koja se nekada pojavljuje u neposrednoj blizini obale, ali ipak nijesam konačno sazrio za tu odluku.

Kakve konce i „shock leader“ (fluorkarbon) ti koristiš? Koji su po tebi, najoptimalniji čvorovi za predveze i konce i predveze i krug „solid ring“?

Na mašinice su mi sad namotani konci Gosen Jigging Braid 8 zajedno sa shock leader od Varivas. Vežem ih čvorom FG uz pomoć “vezača čvorova” Knot Assist 2.0 proizvođača Daiichiseiko. Teže metal džigove od 50 do 80 gr kačim uz pomoć fabričkog kruga split ring na krug solid ring, vezan za shock leader pouzdanog čvora AG Chain knot. Lake, do 45 gr, kačim na ojačane kopče.

(Čvor AG Chain knot. Video © Angling Knots)

Koje savjete bi mogao dati onima, koji dolaze na obale Jadranskog mora i žele da love grabljivice sa dobrim rezultatom uz pomoć spininga?

Glavni savjet onima, koji dolaze na Jadran – da ne zaborave da ponesu štap, a još bolje dva! -) Morski ribolov je jako raznovrsan i nikako ne treba propustiti šansu da uloviš nešto interesantno: bila to tuna, barbun ili lignja. Ustvari, treba izdvojiti nekoliko glavnih momenata, na koje treba fokusirati pažnju, ako se spremate da pecate na Jadranskom moru.

Prva pitanja, koja se obično postavlaju – gdje loviti i kako? Ako ste novajlija u morskom ribolovu, onda vas na samom startu ona stavljaju u ćorsokak. Odlično shvatam taj osjećaj. Ali nije to tako strašno. More je mjesto gdje je riba svuda – na plažama, u lukama, na kamenju. Takođe, uhvatiti dobar primjerak moguće je bilo gdje. Najprostija varijanta je da dođete u najbližu luku ili marinu, gdje uvijek ima različite ribe i uvijek možete sresti različite ribolovce, koji će vam reći šta se lovi u tim mjestima. Odim toga, biće jako korisno proučiti forume ribolovaca, gdje se razgovara o rezulatima ribolova, a takođe i druga pitanja. Nema spora da je idealna varijanta zakačiti se za njih ili se „pozvati“ na pecanje sa nekim od njih.-).

Najbolje vrijeme za ribolov, po pravilu, je jutro ili veče. Ako imate cilj da ulovite ribe kao što su: tuna, palamida, lampuga, gof, kernja, zubatac – idite na stijene. Proučite mapu teritorije na kojoj se nalazite, vidite koje su mogućnosti da se približite vodi, detaljne Google mape baš olakšavaju ovaj zadatak. Odličan pomoćnik su i karte Navionics, gdje se dubine mogu izučiti neposredno sa obale. Što je veća dubina pored obale, veća je šansa da se sretnete sa trofejem. Divno je ako tu postoji dostupan rt, koij zalazi u more, pored kog je dubina vode 20 metara.

Ne zaboravljajte na mjere opreza – uopšte ne preporučujem da se penjete na stijene u vrijeme bure i velikih talasa, bez obzira na povećanu aktivnost ribe tada. Ako Vam je mjesto nepoznato, prije nego pođete na pecanje prethodno pođite u izvidnicu, da izučite puteve prilaza vodi u toku dana. Takođe, pažljivo pazite na znake oluje, i pri najmanjoj sumnji da se pojavljuju moguće munje – završite ribolov. Imam video, gdje iako se ne vide munje na nebu – mene jako udara struja. Vjerujte da ribolov nije važniji od vašeg života.

(Ribolov u vrijeme oluje. Video © Shore Fishing Games)

Morski ribolov, između ostalog i sa obale – prava je provjera opreme! Oprema, a posebno za džigging sa obale, mora da bude kvalitetna i pouzdana! Trudite se da koristite opremu proizvođača, koji su se dobro pokazali i specijalizovali se za „slanu“ tematiku! Ko zna, možda će se na vaš džig od 40 gr ustremiti tuna od 10 kg! Spremite opremu u koju vjerujete! Konca na mašinici treba da bude minimum 300m. Fluorokarbonska veza ne smije biti slabija od konca, t.j. ako je konac predviđen za teret od 30 lb., onda i predvez ne smije da zaostaje. Provjerite sve čvorove, neutrališite „slaba mjesta“ inače će se ribolov završiti i ne počevši.

Ne očajavajte ako iz prve ništa ne upecate. Tjerajte misli o tome da imate loš mamac — to nije tačno (luc, kada je aktivan, lovi se čak na trokuku sa postavljenim komadom izolacije za elektro-kabal). Budite strpljivi i uporni! Riba može da se pojavi bilo kad!

(Ulov luca od 10 kg. Video © Shore Fishing Games)