Izabrati jezik:

Russkaya blesna „RB“. Ribolov i biznis.

adriaticnature otvara rubriku „Brend“ upoznavanjem sa ruskom kompanijom „Russkaya blesna”, koja se zasluženo proslavila kao jedna od ruskih kompanija sa najdinamičnijim razvojem, što se tiče proizvodnje metalnih varalica za lov na morsku i slatkovodnu ribu.

Kompanija “Russkaya blesna” osnovana je 2006.godine u Moskvi.

Na evropskim izložbama: «TTW» u Amsterdamu, «T&G Show» u Velikoj Britaniji, «ANSPO» u Njemačkoj, «Spring fishing & boat show» u Kanadi, varalice kompanije «RB» dobile su najviše ocjene. Između ostalog, “RB” su pobjednici međunarodne izložbe «EFFTEX–2009» u nominaciji «Najbolja metalna varalica» i srebreni laureat «EFFTEX–2011» u istoj nominaciji.

adriaticnature adriaticnature je kontaktirao osnivača i glavnog ideologa kompanije, a takođe i profesionalnog ribolovca Gljeba Gorskog, da nam ispriča po čemu se varalice „RB“ razlikuju od drugih.

– Pozdrav Gljeb! Hvala što si našao vrijeme za razgovor. Danas je na tržištu mnogo metalnih ribolovnih varalica kao što su metal džigovi i rotirajuće i kašike. O brdu proizvoda, koje predlažu kineski proizvođači, na primjer na Aliexpress, ne treba ni govoriti. A vi svake godine proširujete i poboljšavate svoj asortiman. Reci, molim te, kako se borite sa konkurencijom i po čemu su posebni proizvodi „RB“, šta ih to odvaja od drugih predstavnika na tržištu varalica?

(Gljeb Gorski. Lov na Osmerus mordax, na Sahalinu sa leda. Foto © “Russkaya Blesna”)

– Dobar dan! Nije tajna da je poslovanje većine svjetskih proizvođača izgrađeno zahvaljujući proizvodnji varalica u Kini. A biznis većine kineskih kompanija sa tog istog aliexpress, izgleda ovako: direktor kineske kompanije je vidio da je metalna varalica nekog poznatog ili manje poznatog proizvođača popularna. Ili se tom direktoru učinilo da je popularna i on rešava da ih kopira.

Kineske metalne varalice se gotovo uvijek izrađuju štancovanjem. To je jednostavan i jeftin način, zato ih u Kini proizvode na milione. Kopira se forma, uzima se metalni list, debljine recimo 2 mm i počinje se sa štancovanjem. Prvi udar mašine i dobijate oblik, drugi udar – potreban izgib. I sve se to radi u 99% slučajeva bez testiranja u vodi, i čak bez razmišljnja o tome zašto se uopšte pravi ta varalica. Može se sigurnošću tvrditi samo da proizvođač, koji pravi ta „čuda“ pretpostavlja da su mu proizvodi nekako povezani sa ribolovom.

(Screenshot stranice ru.aliexpress.com)

Zbilja, bio sam na izložbama u Kini i vidio, između ostalog, kopije varalice „RB“ na štandovima.

Princip kineskog proizvođača – uvući potencijalnog kupca u kupovinu velike količine jeftinih proizvoda. I najčešće po principu „treća sorta – ne znači da je krš“. Pretpostavimo da je tiraž varalice bio uslovnih 5.000 komada. Dalje ide farbanje. Kod nekod ispada bolje, kod nekog gore. Recimo da su prvu hiljadu varalica ofarbali u plavo, drugu hiljadu u crveno, treću u ljubičasto, četvrtu u zeleno, peto u sivo. Zatim kupac na veliko preuzima poručene proizvode, prodavac daje minimalnu turu – ovih 5.000 raznobojnih primjeraka.

Onda nastaje period teoretskog komercijalnog uspjeha svega ovoga za kupca na veliko. Varalice (uz malo sreće) počinju brzo da se prodaju, prihod marži je visok, radost nekad kupca, a sad prodavca ne zna za granice. Međutim, posle izvjesnog vremena se ispostavlja da se dobro prodaju varalice, koje su recimo ofarbane u crveno i zeleno, dok je krajnje slabo interesovanje za ljubičaste, crne i plave. I na kraju, prodavši hiljadu crvenih i hiljadu zelenih, prodavac ostaje sa 3.000 ljubičastih, crnih i plavih komada gvožđa, koji nikom ne trebaju. Njih kasnije godinama prodaju u pola cijena, ako ne i za manje. U najboljem slučaju ovakav projekat se završava dobijanjem minimalne zarade, najčešće ipak vraćanjem na nulu ili dovodi do gubitaka.

Nama sličan „biznis“ može da se javi samo u strašnom snu. Mislim da je naša produkcija unikatna: „Russkaja Blesna“ je jedna od ništavno malog broja kompanija, koje su organizovale proizvodnju ribolovne produkcije u Rusiji. Ni jedna varalica našeg brenda se ne izrađuje u Kini ili bilo kojoj drugoj zemlji.

(Širun i metal džig RB “Roxi”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Za poslednjih desetak godina razradili smo nekolike stotine modela ribolovnih varalica. Ipak, u skladištu držimo manju količinu naših proizvoda, zato što u toku jedne do dvije nedjelje mi imamo mogućnost da napravimo neophodnu količinu varalica potrebne boje za klijenta. Osim toga naš rad na modelima se stalno povećava. To je naš principijelan pristup: mi razrađujemo ribolovne varalice za ribolov u konkretnim regionima za realizaciju konkretnih ribolovnih zadataka. Proizvodnja varalica „RB“ – je težak i takoreći juvelirni proces. I on počinje ne od same proizvodnje. Ali, o tome ćemo malo kasnije.

“RB” u proizvodnji koristi tehnologiju livenja po istopljenim modelima. Ispočetka se uz pomoć grafičkih kompjuterskih programa crta 3D model varalice. Zatim se uz pomoć ekstra precizne glodalice reže model. Za testiranje budućeg mamca, trenutno prototipa, angažuju se iskusni ribolovci. Oblik prototipa se dorađuje dok ne pokaže stabilnu i kvalitetnu igru. Ako nas rezultati korekcija bar malo navode na razmišljanje, t.j. ako se ne ponaša u vodi onako kako smo zamislili – model se odbacuje. Ako je rezultat zadovoljavajuć – prelazimo na proces izrade matrice.

Uz pomoć metalne matrice metodom vulkanizacije izrađuje se gumena forma za izradu voštanih kopija. Onda se gumena forma razrezuje na dva dijela i u nju se stavlja juvelirna forma za livenje. U gumenu se formu se pod pritiskom izliva juvelirni vosak za dobijanje voštane kopije. I to se ponavlja nekoliko desetina puta.

Onda se na voštanu osnovu ručno dodaju voštane kopije ovih budućih proizvoda. U ovom stadijumu ovaj proizvod izgleda kao neka voštana jelka sa granama – voštanim komadima i šišarkama od recimo voštanih metal džigova.

(“Voskovane „jelke”. Foto © “Russkaya Blesna”)

“Jelka” se zaliva gipsom i stavlja se na vibro-postolje. Zatim se stavlja u mufolnu peć na 18 sati – gips se stvrdne, a vosak izgorijeva bez traga. Dobijeni model od gipsa se stavlja u mašinu za livenje gdje se pod pritiskom i na temperaturi oko 900 stepeni, uz pomoć specijalne mašine njemačke proizvodnje uliva rastopljeni metal. Model od gipsa se spira vodom i dobija se ista ta jelka, ali ovog puta metalna. Dati proces se zvaršava skidanjem metalnih držača od budućih varalica.

(“Jelke” izlivene od metala. Foto © “Russkaya Blesna”)

Onda počinje etapa mehaničke obrade detalja, čišćenja i primarne obrade površine – finišni proces. Proizvod se čisti od oksida. Finiširanje u mašini za poliranje prolazi kroz nekoliko stadijuma: specijalnim keramičkim zrnima različite disperzivnosti proizvod se dovodi do visokog sjaja, zatim se polira mrvama od orahove kore, takođe razne disperzivnosti. Poslije završnog ručnog poliranja, a ono je neophodno, proizvod ide u galvansku radionicu, gdje se na njega nanosi nekoliko galvanskih premaza. Poslednjim se nanosi galvansko srebro debljine 12 mikrona, čija boja privlači grabljivice.

(Jedna od etapa poliranja „kašike“. Foto © “Russkaya Blesna”)

Dosta često se tu proces ne završava, već ako treba – pravi se farba u raznim bojama ili se nanosi hologramski premaz na proizvod. Zatim se proizvod lakira u nekolika sloja.

“Russkaya Blesna” pravi i “ekskluzivne” varalice, na koje se nanose slike vrsta riba, koje se uz pomoć njih love. To dodaje dozu estetike u ribolvni proces i takve varalice je uvijek prijatno pokloniti kolegama ribolovcima.

Bakarne, crne, zlatne, srbrene, njihova kombinacija – to nije sav spisak mogućih varijanti i mogućnosti, koje “RB” koristi u svojoj proizvodnji.

Zbog svega toga proces proizvodnje je skuplji, ali kvalitet dobijen kao rezultat komplikovanih tehnoloških procesa – na najvišem je nivou!

(Iglica i metal džig RB “Roxi”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Ako se opet prisjetimo tog malog procenta naših kineskih kolega, koji se ipak bave livenjem, a ne štancovanjem varalica, treba reći da oni obično koriste tzv cinkovu leguru (ZAMAK) – porodica cinkovih legura, legiranih aluminijem, magnezijumom i bakrom, gustine oko 5 g/cm³. Jasno je da će varalice iste forme, napravljene od legura različite težine, imati različitu težinu i naravno različito se ponašati u vodi. Baš zato mi u proizvodnji koristimo teže legure i metale, na primjer mesing, gustine 8 g/cm³.

Za proizvodnju nekih varalica “RB” koristi i olovo.

Dugogodišnja praksa proizvodnje metalnih varalice dala nam je neprocjenjivo iskustvo u ovom poslu.

“RB” je malotiražna komadna proizvodnja. Mi pravimo do sto primjeraka varalice u jednom proizvodnom ciklusu, s tim što možemo i porudžbine primati u toj minimalnoj količini za proizvodnju jednog modela. I možemo tih sto primjeraka rasporediti na različite varijante farbanja po želji naručioca.

Može se reći da je tehnologija ptavljenja varalica“RB” – većim dijelom “handmade”.

Nešto ranije sam rekao da naša proizvodnja ne počinje od pravljenja varalice, nego od momenta kad shvatimo šta je potrebno naručiocu. Uvijek se pridržavamo principa interakcije. Odlika kompanije „RB“ je da je orjentisana na klijenta.

(Štuka i devon RB “Osa”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Imamo jasnu diferencijaciju varalica po regionima. Uvijek reagujemo na primjedbe, predloge i ideje ribolovaca, koji koriste proizvode “RB”. Trudimo se da pravimo varalice, kojima će potrošači biti 100% zadovoljni. I naravno takve, koje preferiraju ribe raznih područja. Podrazumijeva se da nećemo poslati u Kareliju varalice, koje prolaze i projektovane su za ribolov na Kamčatki.

Što se tiče morskih varalica, za njihovu izradu se koristi poseban pristup. Dugo vremena smo sarađivali sa stručnjakom-biologom, koji dobro poznaje ponašanje riba i koji je obišao sva mora i kontinente. Takođe je pola vijeka zagriženi ribolovac. Modeli su testirani u eksperimentalnim uslovima, a zatim na moru. Pokazali su se odlično u ribolovu.

(Škarpun i metal džig RB “Roxi”. Foto © “Russkaya Blesna”)

“RB” – sponzor je ribolovnih takmičenja, između ostalog morskih. Prije 5-6 godina bili smo sponzori šampionata“Salty Rocks”, održanom u Anapi na Crnom moru. U poslednje vrijeme sponzorišemo jesenji turnir “Iglica grada Novorosijska”. Mi snadbijevamo ove događaje našim varalicama, da bi ih testirali učesnici, kojih je često više od sto. Snimci testova i samih takmičenja mogu se naći na internetu.

(Špar, uhvaćen za vrijeme turnira “Iglica grada Novorosijska” i metal džig RB “Roxi”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Kompanija “Russkaya Blesna” proizvodi veliku količinu varalica i uz najbolju volju – ne možemo o svima govoriti u našem razgovoru, ali potrudiću se da izdvojim one, koji na Jadranu i slatkim vodama oko Jadrana, mogu dati odlične rezultate.

Za “RB” razvoj morskog programa metalnih varalica – važan je i prioritetan pravac. “RB” je na međunarodnom tržištu metal džigova trenutno predstavljen sa 10 modela. Oblici su originalni i pažljivo osmišljeni, kako je već rečeno, od strane profesionalaca-biologa, i zatim uspješno provjereni u uslovima „borbe“.

(Metal džig RB “Breeze”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Samo se metal džigovi “Crystal” od 6 grama i “Murena” od 9 grama proizvode u jednoj težini. Modele “Breeze”, “Saipan”, “Reef”, “Katran”, “Magic”, “Salvador”, “Roxi” i “Expert” pravimo u raznim dimenzijama. Novi proizvodi “RB” 2017.god. “Murena” i “Breeze” plastificirani su omotačem duginih boja, što je u skladu sa najnovijim svjetskim standardima. Imamo veliki izbor boja, tako da možete izabrati varalicu uz bilo koje osvjetljenje, a postoje i specijalne boje koje apsorbuju svjetlost za lov u toku noći. Uz to, tijelo metal džiga “Murena” ima složenu komponentnu površinu, koja imitira krljušt.

(Metal džig RB “Murena”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Osim metal džigova, u morskom programu „RB“ predstavljen je i buler „Argo“. „Buler“ je odavno postao opšti naziv za sve mamce ovog tipa. Prvi sličan proizvod je napravila japanska firma“Fujiwara”.

(Kernja zlatasta i buler RB “Argo” sa dodatim “crvom” firme “Marukyu”. Foto © Shore Fishing Games)

Zadatak varalice je da zahvaljujući svom obliku sačuva planiranu ulogu u vodi (kao mini metal džig ili mini kašika), čim bi privlačio ribu, a da istovremeno bude i sličan džig glavi. Ovalne forme varalica, koje malo liče na široku skiju i njihova težina (1.8, 3 i 5 gr), dozvoljavaju im da idu po dnu bez kačenja, praktično ne upadaju u uske rupe među kamenjem. Na udicu sa silikonskom varalicom, idealno bi bilo nekom „jestivom“, recimo morski crvi, koje proizvode “Marukyu” i “Berkley”, će se odlično pecati šparide, grgeči, kirnje i drugi morski stanovnici.

(Špar i buler RB “Argo” sa dodatim “crvom” firme “Marukyu”. Foto © Shore Fishing Games)

Kao i svi ribolovci – i ja imam omiljenu varalicu, to je kašika “Matrix”. Njena igra, što potvrđuju i njeni fanovi-eksperimentatori, pokazala se tako dobrom, da se na nju može uhvatiti bilo koji manji grabljivac, a takođe i dosta mirni stanovnici mora, koji su izašli u potragu za plenom na dubinama 8-12 m.

(Pagar i kašika RB “Matrix” sa dodatim “crvom” firme “Marukyu”. Foto © adriaticnature)

Trzanje će postati još aktivnije pri zamjeni trokuke na jednu, model S-59 koju proizvodi firma Owner/C’ultiva sa dodatim silikonskim „jestivim“ morskim crvima i rakovima, japanskih proizvođača. U ovakvoj kombinaciji “Matrix” se pokazao kao ništa gori od bulera “Argo”, iako je dosta teži i samim tim može loviti u većoj akvatoriji. “Argo” i “Matrix” se odlično dopunjavaju.

(Gušter i kašika RB “Matrix” sa dodatim “crvom” firme “Marukyu”. Foto © adriaticnature)

Kompanija “Russkaya Blesna” proizvodi džig glave pod svojim brendom. Klasičnog su oblika, zbog smanjenja troškova, bez smanjenja kvaliteta. A takođe i svoje džig glave unikatnog oblika, pod nazivom RB Jighead “F”. Njihova geometrija je osmišljena specijalno da bi se povećalo planirani kvalitet varalice.

(Džig glave RB Jighead “F”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Ove džig glave su samostalni elementi, koji privlače ribu i imaju prilikom vođenja svoju sopstvenu igru. Prave se od mesinga, koji je lakši od rasprostranjenog olova, što se odražava pozitivno na efekte planiranja. “RB” takođe proizvodi džig glave sa dodatkom u vidu lobanje, kao suvenir i za ljubitelje skull-estetike.

Osim morskog programa, koji je interesantan za ribolovce Jadrana i drugih mora, “Russkaya Blesna” posebnu pažnju poklanja varalicama za lov na pastrmke. U posljednje vrijeme, u vezi sa smanjenjem količine ribe u blizini većih gradova, postao je popularan ribolov na pastrmku iz ribnjaka, tzv “area fishing” – ribolov na platnim ribnjacima.

(Kalifornijska pastrmka i kašika RB Fenix-new. Foto © Anton Arseniev)

Samo u Podmoskovlju ovih ribnjaka ima oko 150. Od 2014.godine na platnim ribnjacima sa pastrmkom se održava takmičenje “Borba proizvođača”. Takmiče se timovi, od kojih svaka koristi varalice jednog „svog“ brenda. O efikasnosti kašika za pastrmke “RB” više od riječi govori činjenica, da je tim “Russkaya Blesna” pobjeđivala u dva od tri turnira, koji se održavaju svake godine.

A ribi, koliko god se trudio, nećeš moći da objasniš, da ona mora kao luda da napada kašiku, koja učestvuje na turniru i da se na nju peca.

(Kašike RB, osmišljene za lov na pastrmku iz ribnjaka i jezera. Foto © “Russkaya Blesna”)

Sjetih se anegdote: dolazi biznismen kod doktora i kaže: „doktore, budite dobri, uradite mi analizu za 100 rubalja, a ne za 10, ali ne za tri dana, nego za 5 minuta“, na šta mu doktor odgovara: „izvinite, ali mikrobi ne rade za pare“. Ista je stvar i sa pastrmkom – možete se koliko hoćete oduševljavati ljepotom varalice, kojа je dobila glavne nagrade, ali će samo zainteresovanost ribe pokazati šta valja i šta njoj odgovara.

Zato se na sve naše proizvode može staviti pečat: „testirano na ribi“.

 

(Kašika RB, osmišljene za ribolov na “divlju” pastrmku. Foto © “Russkaya Blesna”)

Primjena varalica za pastrmke ”RB” ni u kom slučaju se ne ograničava zonom platnih ribnjaka u predgrađima. Funkcionišu takođe i na rijekama. Postoji video sa lovom na potočnu pastrmke na kašiku “RB”. “Divlja” pastrmka kašiku “RB” voli isto koliko i ova iz ribnjaka. A na vodama Balkanskog i Apeninskog poluostrva „mikrokašike“ su se pokazale fantastično pri lovu na pastrmku i zlatovčicu u planinskim jezerima.

(Lov potočne pastrmke na kašiku “RB”. Video © “Russkaya Blesna”)

Postoji još nekoliko vrsta varalica, koje mogu biti interesantne ljubiteljima morskog ribolova.

Prva – devon, koju proizvodi “RB”. Devoni naravno postoje odavno, ali naša kompanija je prva unijela značajne izmjene u konstrukciju ove varalice i čak ga patentirala. Izmjena – montaža dva visokokvalitetna ležaja ruske proizvodnje u cilju obezbjeđenja neprekidnog i lakog rotiranja „krila“ varalice, što omogućava vođenje devona pri različitim brzinama, a ne samo pri ekstra brzom vođenju. Prvenstveno napravljeni za lov na bucova, devoni bi trebali da privlače pjegavu tunu, lampugu, palamidu i drugu plavu ribu, koja lovi u blizini površine. Konstrukcijiski su potpuno spremni za korišćenje u slanoj vodi, samo je bitno ispirati devone poslije morskog ribolova slatkom vodom, da bi se izbjeglo sušenje soli unutar konstrukcije, jer to može da smeta radu ležajeva.

(Frontalno otežan devon RB “Meteorus”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Druga vrsta varalice na koju obavezno treba obratiti pažnju – kašika za lov na bucana. “Trjohgranka”, “Trjohgranka Sabunajeva”, ”Stiller (rombić Išutina)” i “Delfi” – su prvenstveno kompaktni metal džigovi sa odličnim letačkim osobinama i originalnom igrom, koji odlično privlače grabljive plave ribe.

(Kašika za lov na bucana RB. Foto © “Russkaya Blesna”)

Treći tip mamca koji proizvodi „RB“ su strimeri. Oni se koriste prije svega u paru sa dalekometnim već pomenutim kašikama, devonima i metal džigovima. Strimer se kači na predvezu nad vještačkom varalicom na rastojanju do 50 cm. Tandem strimera i metal džiga, kašike, devona je primjetnije pojačanje i više provocira ribu. Često kod krupne grabljivice radi prirodni instinkt, i ona se trudi da ulovi žrtvu sitnije ribe, koja lovi u njenoj zoni. U datom slučaju grabljivica miješa metal džig sa konkurentom, a strimer sa potencijalnom žrtvom.

(Strimer koji proizvodi “RB”. Foto © “Russkaya Blesna”)

Kompanija “Russkaya Blesna” proizvodi i mnoštvo aksesuara za ribolov, ali sada ćemo se zaustaviti na jednom od njih, koji bi bio prilično koristan na obalama Jadranskog mora i slatkim vodama zemalja, koje se nalaze na njegovim obalama. Crnogorci, Hrvati, Italijani i drugi su, iskreno rečeno, pušačke nacije. Opušci su najčešće smeće. Za razlaganje filtera cigareta potrebno je oko 5 godina. A i kome se sviđa da dok se nalazi na prekrasnom mjestu, a gledajući pod noge, ima osjećaj da se nalazi u nekom siromašnom zabačenom predgrađu, pokrivenom slojem opušaka.

“RB” je osmislila i napravila džepnu pepeljaru. Ona ima navojni poklopac, koji se skida, čvrsti aluminijski korpus, dva skrivena otvora za cigarete, može se lako otvoriti i zatvoriti u bilo kom pravcu. Kompaktna pepeljara lako staje u džep, ima spiralni kanap, što značajno povećava mobilnost pri korišćenju i otežava njeno gubljenje. Koričćenje datog aksesuara pomaže da se kulturnije provodi vrijeme uz ovu štetnu naviku.

(Džepna pepeljara RB. Foto © “Russkaya Blesna”)

Kratko o istoriji proizvodnje kašike za vrijeme SSSR. Kruži legenda da su se jednom ribolovci, poznanici N.S.Hruščova, požalili za vrijeme razgovora na to da u SSSR ljudi redovno lete u kosmos, prave fabrike, sva su polja prekrivena kukuruzom, ali je sa ribolovnim varalicama velika muka. Hruščov je malo razmislio, dao određene instrukcije i uskoro, zahvaljujući inženjerima, se pojavila kašika sa skromnim nazivom „Atom“. Bila je tako efikasna, da već 60-ak godina postaje u postsovjetskim zemljama ništa manje, ako ne i više legendarna od „Kastmastera“. U asortimanu varalica“RB” takođe postoji kašika “Atom”, napravljena u varijanti sa opterećenjem na zadnjem dijelu, koja pravi prilikom igre malofrekventne pokrete u vodi, privlačeći grabljivice. Ubijeđeni smo da bi, da je pala u ruke drugu Hruščovu, on odložio sve poslove i došao bi da vidi kompaniju, koja pravi tako visokokvalitetne i efikasne varalice.

(Kašika sa opterećenjem na zadnjem dijelu RB “Atom“. Foto © “Russkaya Blesna”)