Izabrati jezik:

Spasm Lures Igora Lepojevića.

Veliki broj evropskih zemalja može da se pohvali majstorima, koji prave varalice za ribolov “handmade”. Italija, Španija, Holandija, Rusija, Finska…, može se nabrajati jako dugo. Ipak, posebno mjesto u tom spisku zauzimaju majstori iz Srbije, čije su varalice ručne izrade poznate u čitavom svijetu više od jedne decenije. Ove varalice su uvijek bile poznate zbog kvaliteta njihove izrade i njihove efikasnosti.

Poslednjih godina na obalama Jadranskog mora sve se češće mogu čuti riječi oduševljenja, kada se govori o voblerima koje je izradio srpski majstor iz grada Niša (Srbija), Igor Lepojević. Riječi pohvale mu upućuju kako ribolovci, koji preferiraju lov na slatkim vodama, tako i oni, koji vole da provode vrijeme sa spiningom u rukama, loveći morske trofeje. adriaticnature je riješio da pita Igora u čemu je tajna popularnosti njegovih varalica.

(Igor Lepojević. Photo autora)

Zdravo Igore! Odavno smo planirali da govorimo o tvojim varalicama na stranicama našeg sajta adriaticnature, hvala što si našao vrijeme za razgovor. Reci, molim te, kada si počeo da praviš voblere, od čega si počinjao i odakle se pojavila ideja za naziv “Spasm Lures”?

Zdravo! Moj prvi susret sa ribolovom se desio u dalekom djetinjstvu i još uvijek me asocira na leptira francuske firme “Mepps”. Leptiri su tada za mene bile glavne varalice u kutijama za ribolov, sve dok se nijesu pojavili srpski vobleri “Ružno pače”, koji su sada svima poznati. Ja prvo nijesam povjerovao komšiji, koji mi je pokazao varalicu sličnu “Ružnom pačetu”, napravljenu od drveta, sa komentarom da je napravio sopstvenim rukama. I, riješio sam da probam i sam.

(Vobleri ručni rad Igora Lepojevića. Foto © Igor Lepojević)

Od tog trenutka, a to je bilo prije nekih dvadesetak godina, počeli su moji eksperimenti sa pravljenjem varalica, koje sam nekada čak pokušavao da batalim, ali uvijek sam im se vraćao.

Imao sam sreće da u to vrijeme studiram u gradu Nišu, gdje sam se upoznao sa velikim majstorima, koji su pravili unikatne i predivne varalice. Neki od njih su, sigurno, uticali na moju dalju djelatnost: Yoga, Antax, Killer i drugi.

Ozbiljno sam počeo da se bavim izradom voblera pošto sam završio studije na Institutu. Tada sam imao druge hobije, tačnije svirao sam bas gitaru u muzičkom bendu “Spasm”, koji je bio tribute bendu “Tool”. Čak sam neke od pjesama kasnije iskoristio kao mozičku podlogu za svoje promotivne snimke varalica.

(Muzička grupa “Spasm” i vobleri “Spasm”. Video © Igor Lepojević)

Reci, kako ti smišljaš/kreiraš svoje varalice? Čim se rukovodiš pri njihovoj izradi?

Moram priznati da se kreativni potencijal smanjuje sa povećanjem proizvodnje. Što više varalica izradim, to mi manje novih ideja pada na pamet. Ranije mi je bilo dovoljno samo da se sjetim mojih omiljenih vrtloga na rodnoj rijeci Trgoviški Timok, i odmah bi mi se pojavila ideja u glavi – koja bi forma i boja varalice bili neodoljivi za klen.

Ideje se obično pojavljuju u zimskom periodu, kada nemam mogućnost da lovim na dostupnim malim rijekama. Jako se trudim da ne padam pod uticaj drugih majstora i očuvam samostalnost.

(Som, koji je uhvaćen na vobler Spasm Lures Wobblehead 8. Foto © Predrag Stojanović)

Na koje vrste ribe se uglavnom orjentišeš, dok praviš svoje varalice?

U vodi već pomenute rijeke Trgoviški Timok, koja je moj poligon za testiranje voblera, još prije 15 godina su se skrivali samo klenovi. Uspješno poribljavanje ove rijeke pastrmkom me privuklo ovoj vrsti i pojavio se veliki broj ideja, vezano za izradu varalica za lov na nju. U principu, može se reći da sam trenutno najviše vremena posvetio izučavanju upravo ovih riba – klena i pastrmke.

Poslednjih nekoliko godina na varalice SpasmLures je aktivno lovljena i riba bass, kako od strane učesnika srpske bass lige, tako i od ribolovaca iz inostranstva. Bez lažne skromnosti mogu reći da sam zadovoljan rezultatima.

(Velikousti bas, upecan na voker Spasm Lures Zara 6. Foto © SpasmLures)

Koje materijale koristiš za izradu voblera?

Sve moje varalice napravljene su od drveta. U zavisnosti od zadatka – koristim ili lipu ili balzu.

Ti praviš kako obične, tako i dvodjelne voblere. Koje su, po tvom mišljenju, prednosti jednih, a koje drugih?

Sve zavisi od mjesta i cilja ribolova. Dvodjelni vobleri su moje omiljene varalice u lovu na pastrmku. One imaju drugačiju vibraciju u vodi, u odnosu na obične. Ali, najvažnije je da treba eksperimentisati i sa jednom i sa drugom vrstom voblera na licu mjesta, jer ribe nemaju pravila.

(Mladica, ulovljena na vobler Spasm Lures Arthum. Foto © SpasmLures)

U tvom “voblerskom programu” predstavljeni su jako simpatični mini poperi. Reci par riječi o njima?
Primarno sam zamislio Nano Popper kao suvu muhu za mušičarenje, sa tijelom od balze. U Srbiji se te dosta popularne varalice za mušičarenje zovu „bambola“. U mojim rukama su se odlično pokazale u lovu na klena. A moji prijatelji uz pomoć Nano Popper – a love sve moguće vrste riba. Za lov na mimi popera je potrebna laka oprema, da bi se uz njenu pomoć mogla zabacivati varalica težine 1.5 gr. Jako je zabavno posmatrati kako ribe napadaju Nano Popper!

(Crvenoperka, ulovljena na Spasm Lures Nano Popper. Foto © Chris King)

Reci nam nešto o tvojim površinskim mamcima, koje si prvenstveno smislio za slatkovodne vodene površine?

Moja omiljena veličina je 4 centimetra. Sjetio sam se jednog zanimljivog događaja, koji je povezan sa njima. I nema veza sa klenom, kog sam odlično lovio na moje vokere.

Prošlog proljeća sam jako želio da pecam na moru. I riješio sam da tom prilikom koristim male vokere na crnogorskom Jadranu, t.j. da na njih upecam za početak bilo šta. Ali, baš su me pratili neuspjesi, i već na prvom ribolovu izgubio sam oba vokera, koja sam ponio sa sobom na taj odmor. I blago razočaran, prešao sam tog dana na lov uz pomoć voblera. U povratku kući, vidio sam da mi je more vratilo jedan od dva izgubljena vokera, izbacivši ga talasom na obalu. Spakovao sam ga u kutiju za varalice i vrativši se na rijeku, nastavio sam uspješno da lovim uz pomoć njega klen. A što se tiče drugog izgubljenog…

(Klen uhvaćen uz pomoć vokera. Spasm Lures Zara 4. Foto © Igor Lepojević)

Ispostavilo se da neko nije bio lijen da se popenje na drvo, kao što sam ja bio, i skine drugi voker, kog sam ostavio tamo da visi. Od tada taj neko, a tačnije moj prijatelj iz Budve – Miloš Ćetković, počeo je da se bavi morskim ribolovom na lake varalice. Upoznali smo se kada je kupovao moje voblere, i od tada čak smo i sarađivali. Dužimo se, komuniciramo – može se reći i svakodnevno. A kada dođem u Crnu Goru, on sa zadovoljstvom postaje moj ribolovni vodič po Budvanskoj rivijeri.

Pošto se Miloš spustio na zemlju, skinuvši sa drveta trofej, on je naravno pošao da lovi ribu i usput da isproba novu varalicu. Šta je iz svega toga izašlo, možete pogledati na video snimku, koji je on napravio.

(Lica, ulovljena uz pomoć Spasm Lures Zara 4. Video © Montenegro Spinning)

Tvoji morski vokeri su veoma popularni među ribolovcima sa Jadrana. Osim луфаря, njih, sudeći po mnogobrojnim fotografijama, prosto obožava i brancin. Jesam li u pravu?

Veoma sam zahvalan čuvenom crnogorskom ribolovcu iz Tivta – Bošku Petroviću, jer je zahvaljujući njemu to tako. Kada sam tek napravio prototipe varalica Needlfish, on se odmah javio da ih testira. Pošto su drugi ribolovci vidjeli rezultate njegovih proba, pojavio se ozbiljan odnos i poštovanje prema varalicama “handmade” za morski ribolov.

(Brancin, koji je ulovljen uz pomoć vokera Needlefish Spasm Lures. Foto © Miloš Ćetković)

Nedavno je Boško počeo da pravi i svoje varalice od drveta i ponekad se pitam da li sam ja imao uticaja na taj proces. Njegov uticaj na izgled mojih vokera Needlefish je zaista prisutan.

Takođe, veoma sam zahvalan ribolovcima iz Crne Gore, koji su podržali moj trud i priznali i prepoznali kvalitet mojih varalica.

(Zubatica, ulovljena uz pomoć vokera Needlefish Spasm Lures. Foto © adriaticnature)

Mnoge varalice, koje si napravio za ribolov u slatkoj vodi, odlično funkcionišu i u prilikom ribolova u morskoj. U čemu je razlog?

Ne mislim da se morske i rječne grabljivice mnogo razlikuju jedne od drugih. Ali, primijetio sam recimo da su mnogi ribolovci ubijeđeni da se u moru može loviti samo uz pomoć „morskih“ varalica, a u rijekama i jezerima – varalicama predviđenim isključivo za slatkovodne vodene poršine.

Kada sam se ja našao sa spiningom na obali mora, prve varalice, na koje sam pokušao da upecam bilo šta, bili su laki vobleri za klen. I moram priznati da sam bio oduševljen raznovrsnošću ribe, koja je napadale ove varalice.

(Špar, ulovljen uz pomoć voblera Spasm Lures Arthum 4. Foto © Igor Lepojević)

Imaš prilično originalan uzbor boja za morske varalice. Od čega polaziš u procesu smišljanja?

Boje su važne isključivo ribolovcima. To je dokazano više puta. Ali – ja sam ribolovac. Kako bih ja mogao uopšte da izađem na obalu mora, a da ne uzmem sa sobom voker sa zelenim leđima!? A moj prijatelj, koji peca pored mene, priča mi o tome kako ja ništa ne razumijem i da je najbolja boja za morski ribolov – bijela!

Ono što lično ja volim više od svega je sloboda u stvaralaštvu, a rijeke mi daju inspiraciju. Ja razumijem da moje boje nijesu superrealistične, ali to mi naravno nije ni cilj. Cilj je sledeći – da varalica bude efikasna i da isprovocira grabljivicu na napad.

(Orada, uhvaćena na voker Needlefish Spasm Lures. Foto © Antonio Barbier)

U katalogu Spasm Lures postoji više od 20 modela voblera, a adriaticnature će nabrojati samo neke od njih:

WOBBLEHEAD 4.

* tonući,
* dužina 40 mm,
* težina 4.5 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1 metara,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.10.

WOBBLEHEAD 6.

* tonući,
* dužina 60 mm,
* težina 8.5 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1.2metara,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.6.

ARTHUM 3.

* tonući,
* dužina 35 mm,
* težina 2 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1.0 metar,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.12.

ARTHUM 4.

* tonući,
* dužina 45 mm,
* težina 3.5 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1.0 metar,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.12.

ARTHRUN 7.

* tonući,
* dužina 70 mm,
* težina 5 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1.0 metar,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.8.

ARTHRUN 9.

* tonući,
* dužina 90 mm,
* težina 9 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1.0 metar,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.6.

DIGGER 4.

* tonući,
* dužina 40 mm,
* težina 3 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1.0 metar,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.12.

DIGGER 5.

* tonući,
* dužina 50 мм,
* težina 4.5 grama,
* dubina do koje pada 0.3 – 1.0 metar,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.8.

MICRO ZARA.

* plivajući voker,
* dužina 40 mm,
* težina 2 grama,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.12.

ZARA 6.

* plivajući voker,
* dužina 58 mm,
* težina 5 grama,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.10.

NANO POPPER.

* plivajući voker,
* dužina 20 mm,
* težina 1.5 grama,
* opremljeni superoštrim VMC (9651) trokukama No.12.

NEEDLEFISH.

Needlefish 10
* površinski voker,
* dužina 100 mm,
* težina 3.5 grama,
* opremljeni superoštrim Owner (ST-31) trokukama No.8.

Needlefish 12
* površinski voker,
* dužina 125 mm,
* težina 8 grama,
* opremljeni superoštrim Owner (ST-31) trokukama No.6.

Needlefish 15
* površinski voker,
* dužina 150 mm,
* težina 20 grama,
* opremljeni superoštrim Owner (ST-31) trokukama No.4.