Izabrati jezik:

Dzjuniti Numata. Osnovna tehnika “slow jigginga“ sa obale.

Obalski slow džiging (shore slow) postaje sve popularniji način lova u moru. I to ne treba da čudi, zato što ne baš najbrže ili najaktivnije ribe ne mogu da stignu metal džig namijenjen za brzo vođenje.

Slow džiging pri dobro osmišljenom prilazu omogućiće da se razmrdaju i isprovociraju na napad čak i te ribe grabljivice, koje nijesu imale u planu nikog da pojedu

adriaticnature se bez trunke oklevanja obratio ideologu slow džiginga – Dzjuniti Numati (Junichi Numata), sa molbom da kaže nešto o svom viđenju date tehnike ribolova.

Dzjuniti Numatu nije potrebno posebno predstavljati ribolovcima, koji se aktivno interesuju morskim ribolovom. Snimci na YouTube sa njegovim učešćem, gdje Dzjuniti priča i pokazuje procese lova na ovu ili onu opremu ili varalice, raduju sve ko ih gleda.

Dzjuniti Numata se bavi ribolovom od samog djetinjstva, a poslednjih godina je i dizajner štapova i varalica japanske firme PALMS, koja je osnovana 1988. godine i specijalizovala se za proizvodnju štapova, morskih varalica i varalica za lov na pastrmku, koja uvijek ima svoj jedisntven stil i pristup proizvodnji.

Dzjuniti Numata je ideolog i osmišljava opremu i varalice, a takođe je i autor svog sopstvenog originalnog pristupa slow džiginga sa obale.

Stalno me pitaju o razlici između klasičnog obalskog džiginga (shore jigging) i obalskog slow džiginga (shore slow).

I ja uvijek odgovaram ovako: klasični obalski džiging odgovara za aktivnu ribu, dok slow džiging više odgovara za lov na NE baš aktivnu ribu, koja ne može brzo da ganja varalicu u pokretu.

Slow džiging sa obale se principijelno razlikuje od klasičnog džiginga sa obale. Znači, kretanje varalice u vodi za vrijeme vođenja se kontroliše tako da je ribe napadaju, ne praveći veće pokrete i na dosta malom rastojanju od sebe.

Prednost slow džiginga sa obale je u tome, da se može uloviti riba, koja se ne može uloviti korišćenjem tehnike klasičnog džiginga sa obale.

U osnovi ove tehnike leži slow džiging sa čamca.

U moru živi mnogo vrsta ribe. Ja sam bio ubijeđen da ih mogu uloviti sa obale i počeo sam da razmišljam o tome kako bih mogao da prilagodim tehniku sa čamca tehnici sa obale. Naravno, u ribolovu sa obale postoji mnogo ograničenja, ali postoji jedno lukavstvo, koje može odlično da pomogne da se kontroliše stepen „uzleta“ i „padova“ džiga.

Princip rukovanja štapom pri radu sa džigom se sastoji u tome da vi njegovim vrhom vršite kratka zabacivanja varalice pod vodom za vrijeme namotavanja konca mašinicom. Možete pogledati moj video na YouTube kanalu “Angler’s Republic”. Obratite pažnju na te kratke segmente, u kojima se koriste džigovi iz serije Slow Blatt. Vi ćete se možda malo iznenaditi zbog toga što ne treba raditi cijelim štapom, jer će se pravilna igra džiga dostići tek radom samo njegovog vrha.

Osnovni princip namotavanja konca na mašinicu – 1 obrt i jedan pokret štapom. Ako je riba aktivna – interval među pokretima štapa je kratak. T.j. igra štapom se obavlja sa dosta visokim tempom. Ako riba nije aktivna – treba preći na sporiju igru varalicom. Maksimalna količina obrta mašinice – jedan obrt. Ponekad, kada je riba sasvim pasivna – do 1/6 obrtaja mašinice. Ali učestalost i brzina pokreta štapa se ne mijenja.

Riba napada varalicu u onom trenutku kada je vidi pred nosom.

Prednost slow džiginga u odnosu na klasičan je u tome što postoji velika vjerovatnoća da će riba zagristi džig u trenutku kada on pada. Zato je važno istovremeno voditi džig manjim „koracima“ i davati džigu mogućnost planiranja prilikom kontrolisanog pada. Riba reaguje na pokrete varalice sa kontrolisanim padom, uz zategnut kanap i na slobodan pad varalice na različite načine.

Treba izabrati pravilno vođenje varalice na određenom mjestu i u određenom trenutku – i imaćete glavni cilj i zadovoljstvo od rezultata dobijenih slow džigingom sa obale.

Uz pomoć slow džiginga sa obale možete uhvatiti veliku količinu ribe. Strategija je u ovom načinu ribolova jako važna. Tempo ribolova je dosta spor, zato ako zabacite varalicu u vodu bez nekog određenog sistema, onda će se sve pretvoriti u prilično neefektivno provođenje vremena na moru. Moraćete da zabacujete džig iznova i iznova, zatim opet da zabacujete varalicu, da bi konačno uhvatili na kraju krajeva bilo kakvu ribu.

Većina grabljivica napada džig pri slow džigingu iz razloga što se varalica kreće na bliskom rastojanju od njih. I da, potpuno je moguće uloviti i one ribe, koje se uopšte nijesu spremale u datom trenutku da jedu.

Ako riba napada džig samo u blizini dna, onda treba shvatiti da na mjestu na kom lovite ima malo ribe. U tom slučaju je najbolje da nastavite vođenje varalice u blizini dna.

Uvijek je moguće sa visokim stepenom uvjerenosti pretpostaviti da se pelagičke grabljivice hrane pod površinom vode, šparide u srednjem sloju vode, a kirnje – na dnu.

Vaše pretpostavke i domisli u vezi toga gdje se nalaze grabljivice i o načinima vođenja, mogu vam pomoći da izgradite ribolovnu strategiju i upecate ribu.

Hajde sada da porazgovaramo o izboru štapa.

U seriji Shore Gun EVOLV 4 postoje specijalni modeli za slow džiging sa obale.

U toku slow džiginga sa obale mi u potpunosti konrolišemo igru džiga uz pomoć štapa. Već sam govorio da radim ne cijelom dužinom štapa, nego samo gornjim dijelom.

Vršim pokrete vrhom štapa, kada lovim uz pomoć džigova, koji su namijenjeni za slow džiging sa obale, na primjer iz serije Slow Blatt cast. Osnova karakteristika slow džiginga sa obale je količina pokreta, koji se urade štapom, sa ciljem da se izazove napad ribe, ovih napada ima mnogo više nego pri klasičnom shore džigingu. Upravo vrhom štapa vi možete da kontrolišete igru varalice, bez primjene nepotrebne i suvišne sile cijele površine štapa.

Uzevši takav štap u ruke, shvataš da on ima malu težinu i oštru građu. Dužina svih specijalnih štapova za slow džiging sa obale je – 9 stopa i 9 inča.

Za vrijeme ribolova uz pomoć slow džiginga sa obale, ja se trudim da se što manje odvlačim od samog procesa. I, sa jedne strane – dugi štap je dosta težak da bi uz pomoć njega lovio čitav dan, a sa druge strane – kratki štap ne odgovara određenim mjestima, kao na primjer stjenovitim obalama. Ja sam odredio optimalnu dužinu štapa – to je 9 stopa i 9 inča.

Odgovarajućo modeli su: 990, 991, 992, 993. Prve dvije cifre označavaju 9 stopa i 9 inča. Poslednja cifra pokazuje klasu snage štapa.

Osnovna karakteristika slow džiginga sa obale je to što izbor udice zavisi od aktivnosti ribe (a NE od dimenzija cilja). Trzanje (griženje) je glavni prioritet.

Štap sa snagom «0» (990) ima najnižu jačinu iz serije. Štap sa jačinom «3» (993) – je najsnažniji.

Šta se dešava kada lovimo na jednu te istu varalicu sa tim štapovima?

Kada koristimo štap manje jačine, početna brzina kretanja džiga je mala i postepeno se povećava. A kada koristimo štap veće jačine – kretanje džiga prati kretanje štapa.

Evo najjednostavniji primjer, da dobijemo sliku kako to sve funkcioniše: ako koristite metalni, nesavitljivi štap, onda će kretanje i brzina varalice biti isti kao i kretanje i brzina kretanja metalnog štapa.

Ako koristite malo fleksibilniji, „mekši“ štap, varalica će početi da sledi za njegovim kretanjem sa manjim zakašnjenjem, zato što se početna brzina varalice smanjuje pri savijanju štapa.

Na taj način se pokreti varalice mijenjaju u odnosu na jačinu štapa.

Kada je kod ribe nizak nivo aktivnosti, malo sporiji pokreti su mnogo efektivniji od brzih. Ako je riba prilično aktivna, brzi pokreti su više efikasni od sporih.

Kada ja idem u ribolov, obično biram štap srednje jačine «992».

Faktički, pravilni pokreti metal džiga u vodi obezbjeđuju se balansom jačine štapa i težinom metal džiga. Hajde da brzo utvrdimo ovo što sam ja rekao za balans.

Šta se dešava kada koristimo metal džigove, koji imaju jednaku težinu (na primjer Slow Blatt cast SLIM 40 gr) sa štapovima različite jačine (na primjer najmoćniji štap – 993 i 990 štap najmanje jačine)?

Štap velike jačine tjera varalicu da se kreće oštrije i brže. Štap sa manjom jačinom tjera varalicu da se kreće nježnije i sporije.

Kretanja varalice zavise od jačine štapa čak i ako koristimo jedan te isti metal džig.

I obratno, šta se dešava kada koristimo nekoliko metal džigova, koji imaju istu težinu (na primjer Slow Blatt cast WIDE 30 gr i Slow Blatt cast 60 gr) sa jednim te istim štapom (na primjer 991)?

Kada koristimo metal džig težine 30 grama sa štapom 991, varalica se kreće brzo zato što je metal džig dosta lagan i lako ga je pomjerati unutar vode.

A, kada koristimo metal džig težine 60 grama sa udicom 991, varalica se kreće aktivno, zato što je sila koja vuče metal džig na dno veća nego sila koja djeluje na metal džig težine 30 grama. To znači da je i otpor varalice kretanju veće. Na taj način se teže varalice kreću manje aktivno od lakih varalica.

Hajde da situaciju razmotrimo još podrobnije:

Na primjer, ja lovim ribu, koristeći metal džig od 30 grama sa štapom 992 (srednje jačine). I hoću malo da promijenim način dejstva.

Šta treba da radim?

U principu, promjene će biti jednake ako:

– Počnem da koristim štap «991», za jedan stepenik manje jačine, ne mijenjajući varalicu.

– Počnem da koristim teži metal džig, težine 40 grama, ne mijenjajući štap.

Date promjene praktično indentično utiču na pokrete varalice, pokreti će biti praktično indentični u oba slučaja.

Ali, ustvari, brzina pada varalice će biti različita. Znači da mi treba da uzmemo u obzir balans težine metal džiga i brzine njegovog pada.

Osnovni zadatak u slow džigingu sa obale je naći najbolji balans između snage štapa i težine metal džiga za određeni dan.

Ja se trudim da lovim ribu, koristeći različite modele, da bi našao idealnu tehniku dana.

Smatra se da je najoptimalniji pristup – početi sa lovom na ribu uz pomoć štapa srednje jačine «992».

Sve što treba da odredimo je sledeće: aktivnost ribe (visoka ili niska), teritorija (dubina vodene površine) i rastojanje (daleko od obale ili blizu).

«Palms» proizvodi seriju specijanih metal džigova «Slow Blatt cast» za slow džiging sa obale.

Imamo 5 modela specijanih varalica za slow džiging sa obale u ovoj seriji, ali želim da se zaustavim na 3 osnovna modela, da bi lakše razumjeli u čemu su njihove razlike. To su WIDE, SLIM i OVAL iz serije «Slow Blatt cast».

Kao što se može vidjeti na crtežu, WIDE tone brže od ostalih. Zatim ide – SLIM, а OVAL tone najsporije od njih.

Na prvi pogled WIDE tone brže od ostalih zbog svog oblika, ali težinski balans WIDE nalazi se malo nazad, a ne baš na centru varalice. Na taj način ovaj metal džig je malo nagnut prilikom upadanja u vodu i brže tone.

Svaki model ima različite varijante težine, od 10 gr do šezdeset. Brzina potonuća svakog metal džiga je različita, u zavisnosti od težine. Zato je „srednja“ brzina potonuća ovih varalica: WIDE – 90 cm/s, SLIM – 80 cm/s , OVAL – 60 сm/s.

Ako znate brzinu potonuća metal džigova, koje koristite, onda će vam biti poznati i:

– Dubina izabrane vodene površine. Na primjer, vi zabacujete WIDE i njemu treba 10 sekundi da dotakne dno. To znači da je dubina date vodene površine na mjestu izabranom za ribolov 9 metara (90 cm x 10 sekundi = 9 metara).

– Za koliko vremena i na koje rastojanje od dna se podiže metal džig za vrijeme vaše igre štapom.

Na primjer, zabacili ste WIDE i on se spustio na dno. Uradili ste 2 trzaja štapom, metal džig je počeo svoje kretanje i podigao se iznad dna, a zatim ste napravili pauzu. Na primjer, bila je potrebna 1 sekunda da bi metal džig opet dotakao dno. To znači da se metal džig podiže iznad dna na 45 cm poslije jednog zabacivanja štapom (padanje 90 cm/sekundi ÷ 2 trzaja štapom = 45 cm). Ako se vrijeme potonuća mijenja – znači da na dnu postoji udubljenje i izbočina.п

Nadam se da će vam ova informacija pomoći da se lako orjentišete u odnosu na to šta se dešava pod vodom.

Veoma je važno odrediti dubinu lova i uslove za slow džiging sa obale. Ja vam toplo preporučujem da to radite na način, koji sam opisao ranije.

A sada hajde da se razaberemo sa položajem metal džiga za vrijeme potonuća. Kada biram varalicu – ja taj momenat obavezno uzimam u obzir.

WIDE je malo nagnut za vrijeme potonuća. SLIM i OVAL zadržavaju horizontalan položaj.

Ovo utiče na to na koji način metal džig privlači ribu. Osim toga, to utiče i na pokrete metal džigova prilikom podizanja uz pomoć štapa.

Kao što sam već ranije pomenuo, WIDE je naklonjen prilikom potonuća, zato što je težinski balans pomjeren malo unazad. Zbog toga je potrebno uložiti malo više energije, da bi se podigao taj metal džig uz pomoć štapa. Za podizanje SLIM i OVAL тpotrebno je utrošiti manje energije, nego za podizanje WIDE, zato što je njihova težina ravnomjerno raspoređena i zauzima u vodi horizontalan položaj.

Kada lovimo ribu u plitkoj vodi ili blizu nje, zadnja udica može da se zakači za shock leader, ako koristite SLIM i OVAL. Ovo se dešava zbog njihovog položaja prilikom potonuća. Ovu situaciju možemo izbjeći, ako umjesto njih koristimo WIDE.

Pokušavam da kažem da različiti metal džigovi ne znače samo različitu brzinu potonuća i njihove položaje prilikom potonuća. Različiti metal džigovi označavaju način da se dobije različita igra prilikom potonuća i vođenja, a takođe i način da se izbjegnu određene neprijatnosti.

Sada ću objasniti u čemu je razlika među ovim metal džigovima uz pomoć snimka.

Prvi metal džig je WIDE. Kao što se vidi iz ovog kratkog video-zapisa, ovaj metal džig tone uz manji nagib, koji prilikom potonuća često doprinosi boljem trzanju.

WIDE demonstrira lagano uzlazno kretanje i njegovo brzo potonuće, koje izaziva napade.

Još jedan metal džig je SLIM. Kao što vidite, ovaj metal džig tone horizontalno. Ovaj model ima srednju brzinu potonuća. Iz ovog razloga na početku ribolova ja uvijek koristim SLIM, da ispitam situaciju na mjestu izabranom za ribolov.

I sledeći metal džig je OVAL. Kao što vidite, OVAL tone sporije, nego WIDE i SLIM. Slaba brzina potonuća određuje se ne samo oblikom, nego i materijalom. Materijal od kog je napravljen OVAL je metal sa manjom specifičnom težinom, pod nazivom „Z-Light Material“.

Znači, OVAL polako tone zbog kombinacije njegovog oblika (namijenjenog za savladavanje otpora vode) i materijala sa manjom specifičnim težinom.

Želio bih još da ispričam o tome kako ja ispitujem teritoriju i uslove, koji tamo vladaju.

Kao što sam već govorio, na početku ribolova ja obično koristim Slow Blatt Сast SLIM. On ima srednju brzinu (80 centimetara u sekundi) potonuća pri horizontalnom padu. Ja to uvijek uzimam u obzir i vodim računa o tome šta se dešava u dubini vode. U principu SLIM može da bude osnovna varalica za slow džiging sa obale.

Algoritam datog procesa:

Zabacite metal džig i počnite da odbrojavate unazad, dok varalllica ne dotakne dno.

Potrudite se da shvatite gdje se nalazi pad u dubinu.

Odredite uz pomoć štapa kakav je tip dna u mjestu u kom lovite.

Izučite reljef u mjestu izabranom za ribolov sa svih mogućih strana.

Takođe, zabacujući metal džig, moćete shvatiti kakvi su tokovi plime i osjeke i njihov pravac.

Ako riba počne da trza u ovoj fazi, ja prosto aktivno lovim ribu u toj zoni (na radnoj dubini i rastojanju). Ali, obično nije sve tako prosto. Ako se u procesu proučavanja lokacije ništa ne dešava – ja mijenjam sledeće:

Snagu štapa (nešto ranije sam objašnjavao zbog čega to radim).

Varijante vođenja metal džigova.

Ako sve to ne pomaže, ja mijenjam tip metal džiga.

U tom slučaju ja obično biram ili WIDE ili OVAL. Najčešće je sledeći metal džig koji stavljam – это WIDE. Razlog je u tome što ja uz pomoć njega mogu brzo da istražim teritoriju i uslove. I opet sve ponavljam i istražujem sve okolo na isti način, na koji i ranije. Pri prelazu na ovu fazu mi bi već trebali da primijetimo određene tendencije:

Imali sitne krmne ribe ili je nema.

Postoji li u izabranom mjestu neki grabljivac, koji pokazuje aktivnost i tako dalje.

U ovoj fazi mi možemo za sebe da odredimo sledeće:

Lokaciju ribe.

Efikasan tip metal džiga.

Efikasnu boju metal džiga.

Zbilja, u plitkoj vodi, na dubini od 2 do 3 metra, je moguće loviti ribu koristeći tehniku slow džiginga sa obale. Kako to raditi? Kao što već, najvjerovatnije, možete da pretpostavite ili kao što već znate – primijeniti tehniku slow džiginga u plitkoj vodi je dosta teško. Ako pokušate, bićete prinuđeni da primijenite spining, kao pri klasičnom shore džigingu. U suprotnom metal džig će se vući po dnu. Ali OVAL dobro odgovara za istraživanje teritorije izabrane za ribolov i za sam ribolov u datim uslovima. Čak šta više, OVAL daje mogućnost da se reguliše njegov pravilan pad čak i na tako malim dubinama.

A sad bih rekao par riječi i o boji metal džiga.

U slučaju da postoje naznake da se negdje skuplja mlada riba, na primjer ja je vidim ili je love ptice i tako dalje, ja obično biram metal džigove prirodnih boja, na primjer “Clear magma” ili “Zebra glow”.

Ja lično smatram da je boja “Zebra glow” univerzalna. Zato biram baš tu boju i tada kada istražujem teritoriju.

Ako nema naznaka prisustva sitne ribe, ja obično koristim metal džig boje „Gold”. Zlatna boja dobro odgovara u slučajevima kada riba jede rakove i škampe. Zato je “Gold” jedna od najefektivnijih/najatraktivnijih boja za lov na škarpune, kirnje i ribe iz porodice šparova.

Varalica crvene boje obrazuje jasnu siluetu u zoni duboke vode. Često metal džigovi sa bojom “Red” provociraju na napad škarpune, basove i kirnje, ribe sabljarke (iglune) i sitne pelagičke ribe. Iz tog razloga uvijek nosim sa sobom i nekoliko metal džigova crvene boje.

Koji su kriterijumi promjene boja u toku ribolovnog procesa? Kao što sam već govorio, izbor prve boje zavisi od toga ima li sitne ribe ili ne. Kada mijenjam varalicu, ja obično stavljam varalicu sasvim suprotne osnovne boje (srebrenkasta, zlatna ili crvena). Poslije toga donosim odluku da li metal džig treba da ima odbljesak ili ne, a takođe i koje boje treba da budu leđa metal džiga.

Ja znam mnogo načina kako loviti ribu uz pomoć slow džiginga sa obale, ali za početak je sve što treba uraditi – odrediti tehniku ribolovnog dana što je moguće brže.

Nastavljamo razgovor o opremi za ribolov, ali ne o štapovima i metal džigovima.

Za početak ćemo porazgovarati o koncima.

U svojstvu osnovnog konca ja koristim VARIVAS Avani Jigging 10×10 Max power PE (Jigging 10×10) i Avani Shore caster 10×10 Max Power (Shore caster). Obje ove varijante su za 30-50% sigurnije, nego obični PE-konac. Takođe, konci imaju specijalan pokrivač. Uz negovu pomoć možete zabacivanje u daljinu i izbjeći različite probleme.

I, postoji još jedan razlog zbog kog koristim ove konce: njihova boja se mijenja svakih 10 metara. To mi pomaže da odredim na kom rastojanju sam lovio tada kada je došlo do trzanja i takođe pomaže da vratim varalicu na to mjesto gdje se riba otkačila sa udice. Mogu sa sigurnošću reći da, ako ja ne uspijem da odredim dijapazon dubine mora, po kom vodim metal džig, uz pomoć odbrojavanja unazad i rastojanje po boji konca, onda neću moći da nađem optimalan i najbolji način za ribolov za taj dan.

Ja dajem prednost PE #1, kada prvi put lovim ribu na određenom mjestu ili ne znam koja riba se nalazi u datom mjestu.

Ja u principu dajem prednost PE #1 – #2 (uglavnom #1,5) kada koristim metal džigove težine 30, 40 i 60 grama. Mnoge ribe grizu metal džig za vrijeme pada. Tanji konac ne smeta letu metal džigа u vodi. Zato, kada nije aktivna, bolje je koristiti tanki konac, a ne debeli.

Ja dajem prednost PE #0,6 ili #0,8 kada koristim metal džigove težine ispod 20 grama, koji pripadaju takozvanoj “super light” klasi.

Dužina konca, koji je namotan na mašinicu je 300 metara za metal džigove standardne težine. 200 metara – za “super light” metal džigove. To je dovoljno, da bi nastavili da lovite ribu, ako se dese neki problrmi sa koncem.

A sada o mašinicama. Što se tiče njih – osnovni kriterijum izbora treba da bude njen kapacitet – na špulnu mašinice konac treba da stane u potpunosti.

Ja biram mašinice sa velikom brzinom, “high gear”, iz razloga što baš one daju mogućnost lake kontrole rastojanja kretanja metal džiga u vodi, a takođe daju mogućnost da se brzo izvuče ulovljena riba.

Vrlo je važno kontrolisati progib, opuštenost kanapa, posebno kada je vjetrovito. U takvoj situaciji mašinice koje imaju veliku brzinu brzo neutrališu otegnutost konca i daju mogućnost lovljenja igre metal džiga vrhom štapa.

Meni je potrebna različita oprema za ribolov u različitim uslovima.

A sad što se tiče predveza – leadera.

Dužina predveza je jedan hvat (otprilike 1,83 metara). Vezujem ga uglavnom na osnovni konac uz pomoć FG čvora. Čvor nikada ne pravim u vidu prstenova, da ne bi došlo do problema.

Kriterijum za izbor sigurnosti predveza je „dužina konca x 20“. Na primjer, ja biram PE #1,5. 1,5 x 20 = 30 funti (oko 13,6 kilograma). Nekada biram dimenzije plus-minus 1 od tog broja, u zavisnosti od situacije. U datom slučaju je to 25 – 40 funti.

Za povezivanje predveza koristim prsten Decoy GP Ring. Dio prstena, za koju se vezuje predvez je ispupčen.

Obično koristim veličinu #4. Veličina #3 je za metal džigove “Super light” klase. Korišćenje datog prstena daje mogućnost da se izbjegnu problemi u situacijama kada se kuke prilikom korišćenja drugih prstenova kače za njih, a takođe pomaže da se pad varalice učini prirodnim.

Standardan komplet metal džigova iz serije Slow Blatt Сast, težine 30 grama – DECOY TWIN PIKE #1 spreda i DECOY SHORT PIKE #1 otpozadi.

Za metal džigove, koji imaju težinu manju od 20 grama – DECOY LIGHT GAME TWIN (#2 za 20 grama, #4 za 15 grama, #6 za 10 grama) spreda. I kuke istih tih dimenzija DECOY SHORT PIKE otpozadi.

Takve kombinacije udica su u principu univerzalne.

Ipak, u određenim situacijama ja koristima udice sa većom snagom. “Heavy Assist Hook”

Ovo su fotografije ulova i karakteristike opreme:

Sarda orientalis
Spining: Shore Gun EVOLV SFSGS-993 SS
Mašinica: Shimano Stella SW5000XG
Konac: Jigging 10×10 #2
Predvez: Fluorocarbon 40lb
Metal džig: Slow Blatt cast SLIM 60g
Udica: Heavy assist hook #1

Epinephelus fasciatus
Spining: Shore Gun EVOLV SFSGS-992 SS
Mašinica: Shimano Stella SW4000XG
Konac: Jigging 10×10 #1.5
Predvez: Fluorocarbon 30lb
Metal džig: Slow Blatt cast SLIM 40g
Udica: Heavy assist hook #1

Seriola quinqueradiata
Spining: Shore Gun EVOLV SFSGS-991 SS
Mašinica: Shimano Stella SW4000XG
Konac: Jigging 10×10 #1.5
Predvez: Fluorocarbon 30lb
Metal džig: Slow Blatt cast SLIM 30g
Udica: (Standard specification hook) TWIN PIKE and SHORT PIKE #1

Inegocia japonica
Spining: Shore Gun EVOLV SFSGS-990 SS
Mašinica: Shimano Stella 3000HGM
Konac: Shore caster #0.6
Predvez: Fluorocarbon 16lb
Metal džig: Slow Blatt cast SLIM 20g
Udica: (Standard specification hook) LIGHT GAME TWIN #2

U seriji Slow Blatt Cast metal džigovi su predstavljeni u 6 težina. U mojoj klasifikaciji metal džigovi 10, 15 i 20 grama su objedinjeni u okviru klase “super light”. Hajde da obratimo pažnju na njih.

Prednosti “super light” metal džigova sastoji se u tome što oni daju mogućnost da:

Se smanji veličina varalice.

Uspori brzina pada.

Poželjno je smanjiti veličinu varalice onda kada je objekat lova grabljivice – sitna riba, naprimjer čak i mlađ. Ako se grabljivica aktivno hrani u blizini površine, ali ne reaguje na vaše metal džigove, onda to obično znači da je izabrana pogrešna veličina varalice. Jedan od najvažnijih principa izbora metal džigova je da se pravilno izabere njegova veličina, u to vrijeme kada će grabljivica da juri plijen.

Zatim smanjujemo brzinu pada.

Slow Blatt cast WIDE tone brže od svih. Druga po brzini – SLIM. OVAL tone sporije od svih. Ali, ako hoećemo da usporimo brzinu pada uz pomoć metal džigova tog tipa, treba postaviti metal džig manje težine.

Laki metal džigovi daju mogućnost da se kontroliše brzina pada i lokacija, gdje boravi grabljivica, posebno u plitkoj vodi.

Ipak, prilikom korišćenja metal džigova klase “super light” treba obratiti pažnju na nekoliko aspekata.

Prvi – to je balans opreme. Ja obično koristim PE #1,5 u svojstvu osnovnog konca. Uz pomoć PE #1,5 nije lako izvoditi zabacivanje u daljinu, a kombinacija konca i metal džig nije baš sasvim odgovarajuća kad je u pitanju let varalice u vodi, tako da je otpor u vodi dosta debelog konca u odnosu na laki metal džig – veliki. Zato ja predlažem da se pređe na konac PE #0,6-0,8 za metal džigove “super light” prilikom slow džiginga sa obale.

Razorno opterećenje predveza je – 12-16 funti (5,4 – 7,3 kilograma), dužina je oko 5 funti (otprilike 1,5 metara).

Za metal džigove klase “super light” prilikom slow džiginga sa obale ja koristim mašinice manjih dimenzija. Zato što varalicom treba voditi igru tako da se ona kreće kao mala riba. I, u datoj situaciji je najbolje da se ne žuri. Mašinice manjih dimenzija su u ovom slučaju više nego odgovarajuće.

Posljednja stvar, o kojoj bih želio još da govorim u ovom članku tiče se štapova.

Ja koristim Shore Gun EVOLV 991 – 993 u zavisnosti od situacije u kombinaciji sa metal džigom težine preko 30 grama. Isto kao, 992 je osnovni štap pri slow džigingu. 990 je osnovni štap za metal džigove iz klase “super light”.

U slučaju da ste izabrali kompatabilan komplet – vjerovatnoća da će grabljivica napasti varalicu značajno raste. Između ostalog, metal džigovi iz serije Slow Blatt cast ojačani duplim udicama DECOY/ Light game spreda, a otpozadi – jednom udicom (istom onakvom, kao što su spreda). I u tom kompletu nema potrebe da se išta mijenja.

Za povezivanje svega ovoga moraju se koristiti manji prstenovi.

Ako lovite na metal džigove iz klase “super light”, potrebno je korititi posebnu tehniku.

Prilično je teško osjetiti kada metal džig dotakne dno na velikim dubinama. Ponekad konac nosi struja i on se ne oteže kada metal džig dotakne dno. A onda se meal džig može zakačiti za nešto na dnu. Sve to je moguće izbjeći, ako se bude koristio tanji konac.

Kada osjetite da je metal džig dotakao dno, to znači da je pravilno određen balans opreme. Mi možemo kontrolisati pad i pokrete metal džiga, zabacujući ga uzduž po toku.

Želio bih da govorim o grabljivicama, koje napadaju „super light” metal džigove, ali njih je ogromna količina.
Vjerovatno će vam se desiti da imate nekoliko trzanja čak i u doba dana, koje je najgore za lov – a to je sredina dana.

Korišćenje metal džigova iz klase “super light” prilikom slow džiginga sa obale, donijeće još veće zadovoljstvo od ribolovnog procesa. Isprobajte ih na vašem omiljenom mjestu.

Vi još uvijek čitate članak na sajtu adriaticnature, a ne na obali mora?! Zadivljujuća moć samokontrole!! Bistro!! Let’s do it!!