Izabrati jezik:

Argentiniformes.

Predstavnici reda Argentiniformes su malene pelagičke morske ribe, koje ulaze u nadred pod nazivom Protacanthopterygii. Ovaj nadred obuhvata još jedan red – opornjače (Osmeriformes), u koji su prije nekog vremena uključili i Argentiniformes, a takođe i redove Salmoniformes i Esociformes.

Argentiniformes su rasprostranjene u svim okeanima, obuhvataju šest porodica, oko 60 rodova i skoro 230 vrsta ribe.

Argentiniformes su ribe, koje žive uglavnom u dubokoj vodi. Jedan od predstavnika ovog reda izdvaja se zadivljujućim izgledom. To je riba iz porodice Opisthoproctidae, pod nazivom Macropinna microstoma (engleski naziv je Barreleye). Macropinna microstoma živi na dubinama od 600 do 800 metara, u sjevernom dijelu Tihog okeana. Ove neobične ribe imaju i providnu glavu, kroz koju mogu da gledaju svojim cjevastim očima. Macropinna microstoma je prvi put opisana 1939 godine, ali prve fotografije ove žive ribe, ipak su napravljene tek 2004. godine.

(Macropinna microstoma. Foto © Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI). orbi.kr)

U Jadranskom moru žive 4 vrste riba iz reda Argentiniformes. To su predstavnici 2 porodice: Argentinidae i Microstomatidae iz podreda Argentinoidei.

Srebrnica ili srebrnjak (Argentina sphyraena).

(Srebrnica/Srebrnjak. Foto © Erling Svensen. fishbase.org)

Ovo je pelagički vid, koji formira jata. Živi na dubinama od 50-700 metara. Maksimalna zabilježena dužina je 35,5 centimetara, uobičajena dužina je oko 20 сentimetara. Hrani se planktonskim organizmima, mekušcima, rakovima, a takođe i sitnom ribom. Stalan je, ali ipak dosta rijedak stanovnik Jadranskog mora. Češće se može sresti u njegovom južnom dijelu.

Srebrnjak okac ili Srebrnica južnica (Glossanodon leioglossus).

(Srebrnjak okac/Srebrnica južnica. Foto © Jo Langeneck. wikidata.org)

Ova riba naseljava dubine od 150-400 metara. Drži se donjeg dijela epikontinentalnog pojasa. Maksimalna zabilježena dužina je 20 centimetara,a najčešće se mogu sresti primjerci do 10 centimetara. Hrani se pelagičkim rakovima. Rijedak je stanovnik Jadranskog mora, susreti sa njim se obično dešavaju u njegovom južnom dijelu.

Microstoma microstoma.

(Microstoma microstoma. Foto © ilmaredamare.com)

Ovo je pelagička usamljenička vrsta ribe. Maksimalna zabilježena dužina je 21 centimetar. Hrani se zooplanktonom. Rijedak je stanovnik Jadranskog mora. Poznati su jedinični slučajevi susreta u južnom dijelu mora.

Srebrnica veleoka (Nansenia oblita).

(Srebrnica veleoka. Foto © Henk Heessen. marinespecies.org)

Ovo je pelagička vrsta ribe. Naseljava dubine do 300-500 metara. Maksimalna zabilježena dužina je 18 centimetara. Hrani se zooplanktonom. Rijedak je stanovnik Jadranskog mora. Poznati su jedinični slučajevi susreta u južnom dijelu mora.