Izabrati jezik:

Nadred Protacanthopterygii

Protacanthopterygii je nadred košljoriba, koje žive u morskoj i slatkoj vodi i obuhvata 4 reda: Argentiniformes, Salmoniformes, Esociformes i Opornjače (Osmeriformes).

(„Wild Salmon“. William Geddes, 1840–1884)

U Jadranskom moru se mogu sresti 2 reda: Argentiniformes i Salmoniformes.

Argentiniformes su manje, pelagičke ribe. Ranije su ulazile u sastav reda Opornjača, ali sada su samostalan red. U Jadranskom moru živi 4 vrste, koji su predstavnici 2 porodice – Argentinidae i Microstomatidae, podreda Argentinoidei.

Salmoniformes obuhvataju samo jednu porodicu pastrmki (Salmonidae). Većinom su prolazne ribe, koje rastu u morima, a na mrijest idu u rijeke. U Jadranskom moru se može sresti samo jedna vrsta – jezerska ili potočnapastrmka/pastrva (Salmo trutta), koja formira prolazne, jezerske i potočne oblike. S obzirom na to da porodicu Lososa adriaticnature podrobno opisuje u dijelu vezanom za slatkovodne ribe, nećemo to ponavljati u dijelu koji se tiče morskih riba. Iz istog razloga nećeno opisivati ni kalifornijsku pastrmku/pastrvu (Oncorhynchus mykiss), koju uzgajaju između ostaog i u morskim ribnjacima, i koja se može sresti u Jadranu, kada pobjegne iz uzgajališta.