Izabrati jezik:

Dobrodošli na adriaticnature.

Pozdrav svima i dobrodošli na projekat adriaticnature.

Ideja o pokretanju jednog ovakvog projekta rodila se dosta davno, još kada su se pojavili prvi simptomi zaljubljenosti, koji su polako prerasli u pravu ljubav, prema Jadranskom moru i njegovim strmim liticama, druželjubivim plažama, planinskim pejzažima i beskrajnom horizontu. U ljubav prema kao suza čistim rijekama i jezerima, lugovima i predstavnicima jedinih pravih carstava na zemlji – carstvima životinja i biljaka koja su se formirala na Jadranskoj obali i u njenoj blizini.

Vjerovatno svaki čovjek ima svoj «mostić», prelaskom preko kojeg postaje jedno sa prirodom. Za adriaticnature taj «mostić» se zove — RIBOLOV.

(Zalazak sunca na Jadranskom moru. Foto © adriaticnature)

Sa prvim osjećajima već pomenute zaljubljenosti, žudjeli smo da podijelimo svoje emocije, skromne uspjehe i isto tako skromno znanje sa svima, ali smo realno shvatali da je bilo rano. Od tada, prošlo je četiri godine. U toku te četiri godine upoznavali smo se sa morem, sa slatkim vodama jadranskog priobaljlja, i još jednom shvatili da je protekli vremenski period veoma mali. Ali takođe jasno nam je i da je moguće proživjeti cijeli vijek sa jednim te istim osjećajem, jer po riječima starogrčkog filozofa Sokrata, koje odražavaju naše skromne ljudske mogućnosti: «ja znam da ništa ne znam».

I tako, odakle početi?

(Boka kotorska. Foto © adriaticnature)

Projekat adriaticnature je zamišljen kao info resurs, posvećen kako ribolovu na Jadranskom moru, tako i slatkovodnom ribolovu u okolnim državama koje nemaju izlaz na Jadransko more. Govorićemo i baviti se ribolovim u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i malo Grčkoj.

Takođe, zavirićemo i u države, kontaktirati kolege po štapu i udici iz drugih krajeva Sredozemlja, i ne samo njih. Nećemo lišiti pažnje ni Srbiju i Makedoniju, koje iako svojom teritorijom ne izlaze na Jadransko more, nalaze se veoma blizu istom, ono što se kaže «na dohvat ruke». Neke vode (stajaće i tekuće) je nemoguće podijeliti i ograničiti državnim granicama, a to nije ni potrebno, jer ribolov, kao što je svima nama poznato — ne zna za granice.

Izvještavćemo Vas uglavnom iz predivne Crne Gore. Nemoguće je biti istovremeno na više lokacija, ali na svu sreću, svuda imamo kolege istomišljenike, koji su spremni da sa nama podijele svoja znanja.

(Jadransko more. Foto © adriaticnature)

adriaticnature će se upoznati, i pokušaće i Vas da upozna sa vrstama riba, kako morskih tako i slatkovodnih, kao i sa drugim pripadnicima vodenog carstva. Trudićemo se da zavirimo u bogatstvo raznih voda radi izučavanja ihtiofaune. Takođe upoznaćemo se sa pravilima rekreativnog — sportskog ribolova u raznim državama, govorićemo sa interesantnim ljudima, postavljaćemo pitanja prizvođačima ribolovnog pribora i mamaca, i još mnogo toga. Postepeno ćemo sastaviti katalog kako morskihjadranskih, tako i slatkovodnih riba.

Veći dio prostora kod adriaticnature biće posvećen spiningu, ali potrudićemo se da ne zapostavimo i druge, ne manje interesantne tehnike ribolova. Gdje, kada, koga, kako, zašto — bezbrojna su pitanja, koja nam stalno daju nove povode za razgovor i druženje.

(Luc. Foto © adriaticnature)

Međutim, nemoguće je imati dobar odnos, ako nemamo uzajamnu komunikaciju! adriaticnatureće sa velikim zadovoljstvom diskutovati sa Vama o člancima i drugim stvarima na stranicama socijalnih mreža: adriaticnature Facebook i na stranici adriaticnature Instagram.

Uvjereni smo, da ćemo uz Vaše učešće uspjeti da napravimo jedan od najinteresantnijih informacionih internet-portala, koji je posvećen morskom i slatkovodnom ribolovu, i to ne samo na Jadranskom moru i vodama država koje ga okružuju, već i uopšte morskom i slatkovodnom ribolovu u Evropi.

Hvala Vam što ste sa nama!