Izabrati jezik:

Kraljevi Jadrana. Cijevooke (Lampriformes).

Ove zadivljujuće ribe se svojim izgledom toliko razlikuju od drugih, da izgleda kao da su u svjetske vode zaronile sa druge planete. Lampridiomorpha – nadred košljoriba, koje žive u moru. Obuhvataju samo jedan red cijevooke (Lampriformes).

(Poštanska marka Taiwan. 2012. Deep Sea Creatures stamp. Regalecus glesne)

Red cijevooka obuhvata dva podreda – Bathysomi i Taeniosomi. Njihovi predstavnici uopšte ne liče jedan na drugog, i veliko čuđenje izaziva to kako su oni uopšte postali rođaci. Ipak, ihtiolozi tvrde da je tako i adriaticnature neće ulaziti u detalje.

Većinu riba ovog reda vezuje ljubav prema pelagičkom načinu života. Ovi stanovnici mora se mogu sresti na dubinama 100-1000 m, rijetko ih možete vidjeti blizu dna. A takođe ih povezuje i to što su ove ribe uske, mada su neke okrugle, a neke imaju oblik tijela, koji podsjeća na traku.

Razlika u dimenzijama takođe je upečatljiva – od 28 cm u dužinu kod ribe pod nazivom Metavelifer multiradiatus, koja živi u Indijskom i Tihom okeanu – do 17 m kod najduže od svih trenutno živih košljoriba pod nazivom pojas (Regalecus glesne), koja posjećuje Jadransko more.

(Pojas riba. Foto © bdoutdoors.com)

Red cijevookih obuhvata 12 rodova i oko 20 vrsta, od kojih 5 porodica živi u Jadranu.

Nevjesta(Lampris guttatus).

(Nevjesta. Foto © Ralf Pace. oceanbites.org)

Batipelagična vrsta. Živi na dubinama 100-500 m, obično do 370 m. Maksimalna zabilježena dužina 200 cm, češće se mogu sresti primjerci do 120 cm. Maksimalna težina 270 kg. Usamljeni je grabljivac. Hrani se ribama i beskičmenjacima, a najviše lignjama. Rijedak je stanovnik Jadranskog mora.

Jedroglavka (Lophotus lacepede).

(Jedroglavka. Foto © K. Konnaris. fishbase.org)

Batipelagična vrsta. Živi na dubinama do 92 m. Maksimalna zabilježena dužina 200 cm, češće se mogu sresti primjerci do 100 cm. Usamljeni je grabljivac. Hrani se ribama i lignjama. Zabilježeni su rijetki susreti sa njom u Jadranskom moru.

Riba pojas (Regalecus glesne).

(Riba pojas. Foto © marshcv. flickr.com/photos/17299082@N05)

Batipelagična vrsta. Živi na dubinama 20-1000 m. Maksimalna zabilježena dužina 17 m, češće se mogu sresti primjerci do 300 cm. Maksimalna težina 272 kg. Hrani se rakovima, sitnom ribom i lignjama. U Jadranskom moru je zabilježeno nekoliko susreta sa njom u njegovom južnom dijelu.

Mač srebrnjak (Trachipterus trachypterus).

(Mač srebrnjak. Foto © zukan.com)

Batipelagična vrsta. Živi na dubinama 100-600 m. Maksimalna zabilježena dužina 300 cm. Hrani se lignjama i ribama. Rijedak je stanovnik Jadranskog mora.

Srporiba srebreni / Vlasuljka (Zu cristatus).

(Srporiba srebrenica / vlasuljka. Foto © whatsthatfish.com)

Batipelagična vrsta. Živi na dubinama do 90 m. Maksimalna zabilježena dužina 118 cm. Hrani se sitnom ribom i lignjama. Zabilježeni su rijetki susreti sa njom u Jadranskom moru.