Izabrati jezik:

Pravila morskog ribolova u Crnoj Gori.

Amaterski i sportski ribolov u moru Crne Gore regulišu 4 osnovna dokumenta.

Prvi i osnovni dokument je Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi („Službeni list Crne Gore, broj 56/2009“ od 14.8.2009. god). Osim osnovnih odredbi I pravila amaterskog I sportskog ribolova, ovaj document reguliše i komercijalni ribolov, određuje principe uzgoja slatkovodnih organizama i tako dalje. Tekst je prilično obiman i zato adriaticnature objavljuje djelove dokumenta, koji se tiču osnovnih principa regulisanja djelatnosti na moru, i te, koji se mogu ticati amaterskog i sportskog ribolova. Ovim principom će se adriaticnature voditi i ubuduće, prilikom publikovanja zakonskih akata.

Drugi dokument, koji reguliše amaterski i sportski ribolov, je Pravilnik o sportsko – rekreativnom ribolovu na moru („Službeni list Crne Gore, broj 34/2010″od 18.6.2010. god). U njemu su od 2010. godine takođe unošene izmjene i dopune.

Treći dokument, koji se odnosi na na sve tipove ribolova je Naredba o lovostaju uzrasnih klasa riba i drugih morskih organizama („Službeni list Crne Gore, broj 26/2015“ od 26.5.2015. god). U njemu su nabrojani stanovnici mora, na koje je lov zabranjen. adriaticnature objavljuje njegove djelove (u Naredbi su navedeni, između ostalog, sisari i ptice, a teško da će neko kitove i foke loviti na plutajuću udicu).

Četvrti dokument, koji reguliše amaterski i sportski ribolov je “Naredba o zabrani lova i stavljanja u promet riblje mlađi, nedoraslih riba i drugih morskih organizama” broj 011-51/15-3 od 9.11.2015.god. U dokumentu su ukazane minimalne dimenzije različitih vrsta ribe, koje je dozvoljeno loviti.

Postoji informacija, da se u ovom trenutku zakoni mijenjaju i da ćemo uskoro vidjeti nešto potpuno novo i aktuelno, ali za sad se moramo pridržavati postojećih pravila. adriaticnature će se potruditi da ne propusti ništa u zakonodavnoj bazi Crne Gore, ali ako se nešto slično i desi – molimo vas da ne sudite strogo.

adriaticnature publikuje peti dokument, tačnije ne dokument, nego spisak kontakata ribolovnih klubova, u kojima je moguće dobiti licencu za amaterski ribolov na moru. adriaticnature je upoznat sa nekoliko neprijatnih situacija, koje su nastale zbog nerazumijevanja stranih turista kako, a još važnije, gdje mogu dobiti ovu dozvolu. adriaticnature smatra da ovaj spisak organizacija treba da bude pod rukom ribolovca, koji poštuje zakon, a želi da se bavi ribolovom na predivnom crnogorskom Jadranu.

(Screenshot stranice informativnog sajta Vlade Službeni list Crne Gore. sluzbenilist.me)

Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi „Službeni list Crne Gore, broj 56/2009“ od 14.8.2009. god.

II. UPRAVLJANJE ŽIVIM RESURSIMA MORA

3. Mjere zaštite biodiverziteta i uslova životne sredine

Član 7

Radi zaštite biodiverziteta i uslova životne sredine:

1) zabranjeno je unošenje ili ispuštanje tečnog ili čvrstog otpada od proizvodnje ili prerade ili drugih materijala koji negativno utiču na kvalitet morske sredine;

2) zabranjeno je poribljavanje, ispuštanje u more alohtonih vrsta ribe i drugih morskih organizama, genetski modifikovanih vrsta ribe ili drugih morskih organizama;

3) zabranjene su podvodne aktivnosti na lokacijama za koje nije dobijeno odobrenje Ministarstva;

4) zabranjen je ribolov, sakupljanje i stavljanje u promet zaštićenih vrsta riba i drugih morskih organizama;

5)zabranjeno je držanje na plovilu, pretovar i iskrcaj morskih kornjača i morskih medvedica, osim u slučaju spašavanja ili pružanja pomoći u cilju oporavka povrijeđene jedinke;

6) morske kornjače i morske medvedice koje se slučajno ulove u ribarske mreže ili ribolovne alate, moraju biti vraćene u vodu žive i neozlijeđene u mjeri u kojoj je to moguće;

7) sve vrste hrskavičavih riba, odnosno ajkule i raže koje su dozvoljene za ulov, prilikom držanja na plovilu, pretovara, iskrcaja i nuđenja na prodaju moraju biti u stanju u kojem su ulovljene;

8) zabranjeno je svim hrskavičavim ribama ajkulama i ražama, prilikom držanja na plovilu, pretovara i iskrcaja otklanjati glavu, kožu i peraja;

9) zabranjeno je vraćanje, odnosno bacanje u vodu trupa ajkule kojoj su prethodno otklonjena peraja, glava ili bilo koji dio tijela;

10) zabranjeno je kupovati, nuditi na prodaju i prodavati peraja hrskavičave ribe ajkule koja su otklonjena, zadržana na plovilu, pretovarena ili iskrcana suprotno ovom zakonu;

11) zabranjeno je obavljati ribolov povlačnim dredžama i pridnenim mrežama kočama na dubinama većim od 1000 m.

Izuzetno od tačke 8 stava 1 ovog člana, kod hrskavičave ribe raže dozvoljeno je otklanjanje samo grudnih peraja koje je sastavni dio krila.

10.Zaštićene vrste riba i drugih morskih organizama

Član 15

Vrstu morske ribe i drugog morskog organizma, uključujući anadromne i katadromne vrste, zaštićenom vrstom proglašava Vlada, na predlog Ministarstva, po prethodno dobijenoj saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zaštite pririrode.

Spisak zaštićenih vrsta riba i drugih morskih organizama objavljuje se u ’’Službenom listu Crne Gore’’.

Zabranjeno je hvatanje, uzimanje, primanje, kupovina, prodaja, skladištenje, transport i zadržavanje na ribolovnom plovnom objektu bilo koje zaštićene vrste riba i drugih morskih oraganizama.

11. Zaštita mlađi ribe i drugih morskih organizama i minimalna ograničenja veličine

Član 16

Minimalnu veličinu ribe i drugih morskih organizama, uključujući anadromne i katadromne vrste, ispod koje je zabranjen ulov i promet, propisuje Ministarstvo.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, organ uprave može, na predlog instituta, u svrhu uzgoja, poribljavanja i istraživačkih aktivnosti, da dozvoli ulov mlađi, reproduktivno nezrelih vrsta riba i drugih morskih organizama, na određenim lokalitetima, u određeno vrijeme i sa korišćenjem određenih ribolovnih alata.

Zabranjen je ulov, uzimanje, kupovina, prodaja, skladištenje, transport ili zadržavanje na plovnom objektu ribe ili drugih morskih organizama koji su manji od minimalno propisane veličine.

12. Zabrana ulova i područja zabranjena za ulov

Član 17

U cilju zaštite riba i drugih morskih organizama, odnosno djelova ribolovnog mora koji su povoljni za prirodno razmnožavanje riba i ishranu ribljeg podmlatka i drugih morskih organizama ili osjetljivih područja, Ministarstvo može zabraniti ribolov za određeni period.

Propis iz stava 1 ovog člana sadrži:

1) vrste ili klase riba i drugih morskih organizama čiji je ulov zabranjen;

2) geografske koordinate područja u kojem je zabranjen ulov;

3) početak i trajanje perioda zabrane ulova;

4) mjere zaštite i unapređivanja ribarstva, na osnovu mišljenja Instituta.

Zabranjen je promet ribom i drugim morskim organizmima za vrijeme zabrane ulova i iz zabranjenih područja.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, organ uprave može, na predlog Instituta, dozvoliti ulov:

1) mlađi;

2) reproduktivno nezrelih vrsta riba i drugih morskih oganizama na određenim lokalitetima;

3) u određeno vrijeme i uz korišćenje određenih ribolovnih alata, u cilju kultivacije, poribljavanja i istraživačkih aktivnosti.

Član 18

Radi zaštite od prelova svih uzrasnih klasa riba i drugih morskih organizama Ministarstvo može:

1) odrediti lovostaj za pojedine vrste riba i drugih morskih organizama, odnosno zabraniti upotrebu pojedinih ribolovnih alata za privredni i sportsko- rekreativni ribolov;

2) odrediti osnovne konstruktivno-tehničke osobine, način upotrebe, vrijeme i namjenu pojedinih vrsta alata i opreme za privredni i sportsko- rekreativni ribolov;

3) odrediti veličinu ribe i drugih morskih organizama ispod koje se one ne smiju loviti i stavljati u promet.

Član 19

Ribolov je zabranjen na području luka, ulazu i prilazu u luku i sidrišta.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, na području luke, ulazu i prilazu u luku i sidrišta, ribolov je dozvoljen samo ako korisnik luke, uz saglasnost lučke kapetanije i saglasnost Instituta, odobri ribolov na ovim područjima.

Na područjima kanala i unutrašnjih morskih puteva ribolov je dozvoljen ako se time ne ometa plovidba drugih brodova i plovnih objekata.

Ribolov je zabranjen na uređenim i označenim kupalištima, u vremenu od 1. maja do 1. oktobra, od izlaska do zalaska sunca.

Član 20

Radi racionalnog korišćenja i zaštite ekonomski važnih vrsta riba i drugih morskih organizama, na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja Instituta, Ministarstvo propisuje:

1) broj i veličinu plovnih objekata, snagu pogonskog motora plovnog objekta, vrstu i količinu ribolovnog alata i opreme kojima je na određenim ribolovnim područjima ribolov dozvoljen;

2) ograničenje, odnosno zabranu ribolova na određenom ribolovnom području;

3) dozvoljenu količinu ulova ili sakupljanja po jednoj dozvoli;

4) broj dozvola za određenu vrstu ribolova.

Dozvolu za korišćenje lokacije za potrebe obuke ronilaca i obavljanje sportsko-rekreativnih aktivnosti na moru izdaje organ uprave.

Član 21

Zabranjeno je loviti ribu i druge morske organizme eksplozivom, hemijskim sredstvima ili drugim sredstvima koja ih ubijaju, omamljuju ili truju, kao i tako ulovljenu ribu i druge morske organizme sakupljati i stavljati u promet.

Zabranjeno je držati na plovnim objektima i na obali eksplozivna ili hemijska sredstva pomoću kojih se može ubijati, trovati ili omamljivati riba i drugi morski organizmi.

Član 22

Pri obavljanju privrednog ili sportsko – rekreativnog ribolova zabranjena je upotreba ronilačkog aparata sa podvodnom puškom, ostima, harpunom, pištoljem, kliještima, čekićem, nožem ili drugim alatom za sakupljanje morskih organizama i vještačkim svijetlima, kao i držanje ovih sredstava u ribolovnim plovnim objektima ili njihovo nošenje uz obalu ili držanje na obali.

Pod ronilačkom opremom iz stava 1 ovog člana smatraju se sve vrste ronilačkih aparata ili sličnih naprava pomoću kojih je zaronjenom licu omogućeno disanje pod vodom.

Član 23

Privredna društva, preduzetnici i druga pravna i fizička lica koja pričine štetu protivpravnim ribolovom dužna su da pričinjenu štetu naknade.

Naknada štete pričinjena protivpravnim ribolovom vrši se u skladu sa ovim zakonom.

Sredstva ostvarena na ime naknade štete iz stava 2 ovog člana prihod su budžeta Crne Gore

Član 24

Na području Bokokotorskog zaliva zabranjen je ribolov:

1) pridnenim kočama;

2) lebdećim kočama i

3) plivaricama velikog ribolova.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, institucijama koje se bave naučno istraživačkim radom u oblasti morskog ribarstva može se dozvoliti ribolov sredstvima iz stava 1 ovog člana, ako je vršenje ribolova neophodno za ostvarivanje odobrenih programa istraživanja.

Programe istraživanja iz stava 2 ovog člana odobrava Ministarstvo.

Dozvolu iz stava 2 ovog člana izdaje organ uprave.

Član 25

Radi zaštite ukupnog morskog biodiverziteta u plićim zonama litorala zabranjen je ribolov pridnenim kočama i lebdećim kočama na udaljenosti od tri nautičke milje koja prati konfiguraciju obale, odnosno dubini od 50 m, ukoliko se izobata od 50 m nalazi na manjoj udaljenosti od tri nautičke milje.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, u slučaju havarije, ribolovni plovni objekat sa mrežom u vodi može prići obali na manjoj dubini od propisane, po prethodnom obavještenju najbliže lučke kapetanije.

Član 26

Radi zaštite kamenite obale, kao posebnog staništa u ribolovnom moru, zabranjen je ulov, stavljanje
u promet na teritoriji Crne Gore i izvoz prstaca (Litophaga litophaga).

13. Ribarska posta

Član 27

Ribarska posta u Bokokotorskom zalivu je prostor u moru gdje se poteže mreža i dio obale, do 150 m dužine, sa šljunkovitim i pjeskovitim dnom, koje nije ograđeno i na kojem nije izgrađena ponta ili mulo, odnosno na kojem se neometano može izvući mreža sa ulovom na obalu.

Ribarska posta se koristi isključivo noću i u ranim jutarnjim satima, a tokom zimskih mjeseci cjelodnevno.

Ribarske poste se mogu tokom dana neometano koristiti kao kupališta.

Ribarska posta mora biti vidno označena tablom sa njenim nazivom, rednim brojem, dužinom obale koja je čini i uputstvom za njeno održavanje.

Zabranjeno je ribarske poste koristiti kao privezišta za plovne objekte, odlaganje otpada i izvođenje građevinskih radova koji onemogućavaju nesmetano korišćenje ribarske poste.

Način korišćenja, održavanja, zaštite, označavanja, kao i dužinu obale, naziv i mjesto ribarske poste propisuje Ministarstvo.

V. MORSKI RIBOLOV.

Član 40

Morski ribolov (u daljem tekstu: ribolov) obuhvata ulov i sakupljanje riba i drugih morskih organizama.

Ribolov može biti privredni, sportsko-rekreativni i u naučno-istraživačke svrhe.

Član 41

Privredna društva, preduzetnici i druga pravna i fizička lica koja obavljaju ribolov dužna su da se pridržavaju pravila ribolova i ne smiju ometati jedni druge.

Uslove, ograničenja i redosled obavljanja ribolova u pojedinim ribolovnim područjima propisuje Ministarstvo.

Član 42

Dozvola za ribolov u djelovima ribolovnog mora koji su zakonom određeni kao oblast za potrebe odbrane, Ministarstvo može izdati uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane.

Zabranjen je ribolov ribolovnim plovnim brodovima pod stranom zastavom u ribolovnom moru Crne Gore.

Član 43

Na označenim mjestima u ribolovnom moru, na kojima se nalaze telefonski, telegrafski, električni
kablovi, cjevovodi i drugi uređaji, kao i arheloška nalazišta i predmeti, zabranjen je ribolov ribolovnim
alatima i opremom koja ih mogu oštetiti.

B. SPORTSKO-REKREATIVNI RIBOLOV

Član 59

Sportsko-rekreativnim ribolovom mogu se baviti fizička lica koja imaju dozvolu za sportskorekreativni ribolov.

Obrazac dozvole za sportsko-rekreativni ribolov distribuira organ uprave Savezu za sportski ribolov na moru Crne Gore (u daljem tekstu: Savez).

Dozvolu za sportsko-rekreativni ribolov izdaju sportsko-ribolovni klubovi koji su članovi Saveza.

U opštinama u kojima nije osnovan sportsko-ribolovni klub koji je član Saveza, dozvolu izdaje organ lokalne uprave nadležan za poslove sporta i rekreacije.

O broju izdatih dozvola za sportsko-rekreativni ribolov Savez dostavlja izvještaj organu uprave na kraju polugodišta, za vrijeme važenja dozvole.

Dozvolu za sportsko-rekreativni ribolov može koristiti samo lice na čije je ime dozvola izdata.

Nosilac dozvole za sportsko-rekreativni ribolov dužan je da dozvolu drži kod sebe prilikom obavljanja sportsko-rekreativnog ribolova i redovno popunjava evidencioni karton koji je sastavni dio ribolovne dozvole.

Obrazac i način distribuiranja obrazaca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov propisuje Ministarstvo.

Član 60

Dozvola za sportsko-rekreativni ribolov može biti stalna i povremena.

Stalna dozvola za sportsko-rekretivni ribolov izdaje se za tekuću kalendarsku godinu, a povremena najviše do 30 dana.

Povremena dozvola za sportsko-rekreativni ribolov može se izdati licu koje nije državljanin Crne Gore.

Član 61

Za obavljanje sportsko-rekreativnog ribolova plaća se naknada.

Visinu naknade iz stava 1 ovog člana utvrđuje Ministarstvo.

Sredstva ostvarena od naknada iz stava 1 ovog člana, u visini od 80% prihod su sportsko ribolovnog kluba , odnosno organa uprave koji izdaje dozvolu, a u visini od 20 % prihod su Saveza.

Sportsko-ribolovni klub iz stava 3 ovog člana i organ lokalne uprave iz člana 59 stav 4 ovog zakona dužan je da organizuje čuvarsku službu na odgovarajućem dijelu ribolovnog mora na kojem se obavlja sportsko-rekreativni ribolov.

Član 62

Sportsko-rekreativni ribolov može se obavljati uz upotrebu dozvoljenih ribolovnih alata i opreme.

Količinu ribe koju nosilac dozvole za sportsko rekreativni ribolov može uloviti u toku dana propisuje Ministarstvo.

Nosilac dozvole za sportsko-rekreativni ribolov ne smije stavljati ulov u promet.

Član 63

Sportsko rekreativnim ribolovom ne smije se ometati privredni ribolov.

Zabranjeno je, bez dozvole za sportsko-rekreativni ribolov, na plovnom objektu držati ribolovni alat i opremu za sportsko-rekreativni ribolov.

Zabranjeno je, bez dozvole za ribolov podvodnom puškom, nošenje podvodne puške obalom i držanje na ribolovnom plovnom objektu.

Zabranjeno je obavljati sportsko-rekreativni ribolov podvodnom puškom od zalaska do izlaska sunca.

Zabranjeno je obavljanje sportsko-rekreativnog ribolova podvodnom puškom licu koje nije navršilo 16 godina života.

Član 64

Članske karte sportsko-ribarskih i ronilačkih klubova nemaju snagu dozvole za obavljanje sportskorekreativnog ribolova.

Član 65

Odobrenje za održavanje državnih i međunarodnih takmičenja u sportskom ribolovu izdaje Ministarstvo.

Za državna takmičenja u sportskom ribolovu količina ulova nije ograničena.

Član 66

Način, vrstu i broj ribolovnih alata i opreme koja se smije upotrebljavati u obavljanju sportskorekreativnog ribolova, obrazac, broj i sadržinu dozvole za sportsko-rekreativni ribolov propisuje Ministarstvo.

 

VIII. INOSTRANI RIBOLOVNI PLOVNI OBJEKTI I MEĐUNARODNI ODNOSI

1. Sprovođenje međunarodnih sporazuma

Član 94

Radi sprovođenja potvrđenih međunarodnih sporazuma u oblasti ribarstva Ministarstvo može donositi mjere za sprovođenje tog sporazuma.

2. Dozvole za inostrane ribolovne plovne objekte

Član 95

Inostrani ribolovni plovni objekat može obavljati ribolov u ribolovnom moru Crne Gore ako ima dozvolu organa uprave za obavljanje ribolova.

Inostrani ribolovni plovni objekat koji obavlja ribolov u skladu sa potvrđenim međunarodnim sporazumom može obavljati ribolov u ribolovnom moru Crne Gore na osnovu dozvole koja je izdata u skladu sa tim sporazumom, pod uslovom da:

1) stalno na brodu ima dozvolu za ribolov izdatu od strane organa uprave u skladu sa uslovima iz tog sporazuma;

2) da je ribolovni plovni objekat označen u skladu sa sporazumom;

3) ukoliko sporazum ne predviđa obavezu označavanja plovnog objekta, plovni objekat se označava u skladu sa ovim zakonom.

Kada ne postoji potvrđeni međunarodni sporazum o obavljanju ribolova iz stava 2 ovog člana, inostrani ribolovni plovni objekat može obavljati ribolov u ribolovnom moru Crne Gore samo u naučno – istraživačke svrhe u skladu sa odobrenim naučno – istraživačkim projektom od nacionalnog interesa, uz dozvolu organa uprave.

Ako se inostrani ribolovni plovni objekat koristi suprotno odredbama ovog člana, za učinjeni prekršaj pojedinačno je odgovoran zapovjednik, vlasnik, odnosno zakupac tog plovnog objekta.

Član 96

Inostrani ribolovni plovni objekat koji obavlja ribolov u ribolovnom moru Crne Gore na osnovu dozvole izdate u skladu sa članom 95 st. 2 i 3 ovog zakona smatra se inostranim ribolovnim plovnim objektom bez dozvole na kojem nije istaknut:

1) prepoznatljivi nacionalni znak ili zastava;

2) prepoznatljivi radio signal ili registracioni broj;

3) naziv registracione luke na krmi.

3. Mjere u državnoj luci

Član 97

Pored mjera koje su propisane ovim zakonom za obavljanje ribolova inostranim ribolovnim plovnim objektima, organ uprave može, u skladu sa međunarodnim mjerama očuvanja i upravljanja živim resursima mora i morskom sredinom, da:

1) izvrši kontrolu dokumenata, ribarske opreme i alata i ulova na palubi ribolovnih plovnih objekata koji se nalaze u luci ili priobalnoj zoni;

2) zabrani istovar i pretovar sa broda na brod kada je ustanovljeno da su riba ili drugi morski organizmi ulovljeni na način koji narušava efikasnost mjera iz stava 1 ovog člana.

 

X. INSPEKCIJSKI NADZOR

Član 112

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrši organ uprave nadležan za inspekcijske poslove preko inspektora za morsko ribarstvo.

Privredna društva, preduzetnici i fizička lica koja podliježu nadzoru inspektora dužni su omogućiti obavljanje inspekcijskog nadzora i osigurati uslove za nesmetan rad.

1. Ovlašćenja ribarskog inspektora

Član 113

Pored ovlašćenja inspektora utvrđenih zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor, ribarski inspektor ima i ovlašćenja da:

1) prati i kontroliše ribolov i upotrebu ribolovnih alata i opreme kojima se taj ribolov obavlja;

2) provjerava da li se privredni, sportsko-rekreativni i ribolov u naučno-istraživačke svrhe obavlja u dozvoljenim ribolovnim područjima, uzgajalištima, zonama i zaštićenim ribolovnim područjima, dozvoljenim alatima, u dozvoljeno vrijeme i na dozvoljeni način;

3) pregleda i kontroliše pijace, skladišta, ugostiteljske objekte, odnosno restorane, pristaništa-luke, mol i slične objekte od značaja za promet ribe i drugih morskih organizama, kao i ribljih proizvoda;

4) prati i kontroliše sprovođenje Strategije, Planova upravljanja, Programa monitoringa stanja naselja ekonomsko važnih riba i drugih morskih organizama na dnu i u morskoj vodi, Godišnjeg programa monitoringa, kontrole i nadzora ribolovnog mora Crne Gore.

5) se ukrca na ribolovni plovni objekat i izvrši pregled tog objekta, ribarske opreme, tereta, skladišta, ulov, dokumenta i druge predmete, kao i da zaustavi ribolovni plovni objekat;

6) uđe u prostorije, pored brodske kućice, ili vozilo u kome se riba i drugi morski organizmi ili ribarska oprema drži ili transportuje i izvrši pregled prostorija ili vozila i zaustavi vozilo u kojem se riba transportuje;

7) zaustavi vozilo u svrhu provjere da li ima ribe i drugih morskih organizama;

8) pregleda ribarsku opremu ili predmete za koje osnovano sumnja da su korišćeni ili namijenjeni za korišćenje u sakupljanju, tretiranju ili obradi ribe;

9) ispita osobu koja, prema njegovom mišljenju, može da obezbijedi informacije koje su mu potrebne u vršenju inspekcijskog nadzora;

10) zahtijeva od zaposlene osobe na ribolovnom plovnom objektu da mu pomogne u pregledu kontejnera, ribarske opreme, ribe ili dokumenata na ili u tom plovilu;

11) zahtijeva od zapovjednika broda da obezbijedi prikladno ukrcavanje na brod;

12) zaustavi i izvrši pregled vozila za koje osnovano sumnja da nosi ribu koja je ulovljena u krivolovu ili korišćenjem nedozvoljene ribarske opreme;

13) pregleda ribolovni plovni objekat bez obzira da li je u to vrijeme obavljao ribolov ili bilo koju drugu aktivnost vezanu za ribolov.

2. Upravne mjere i radnje

Član 114

Pored upravnih mjera i radnji utvrđenih zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor, ribarski inspektor obavezan je da preduzima i sledeće upravne mjere i radnje:

1) naredi usidrenje ribolovnog plovnog objekta koji je zaplijenjen, oduzet ili zadržan radi sprječavanja njegovog korišćenja do donošenja rješenja o oslobađanju;

2) naredi zaustavljanje vozila za koje osnovano sumnja da nosi ribu i druge morske organizme i opremu korišćenu za taj ulov u prekršaju;

3) naredi predaju predmeta za koje opravdano sumnja da su korišćeni u prekršaju;

4) zaplijeni ribolovni plovni objekat, prevozno sredstvo, ribarsku opremu, dokumenta i druge predmete, kojim je počinjen prekršaj;

5) naredi zapovjedniku ribolovnog plovnog objekta kojim je počinjen prekršaj ili koje je korišćeno ili za koji može da obezbijedi dokaz o učinjenom prekršaju da ga preveze do određene luke;

6) zabrani da koristi ili pokuša da koristi eksploziv, vatreno oružje, otrov ili druge štetne supstance u svrhu ubijanja, ošamućivanja, onesposobljavanja ili ulova ribe ili omogućavanja da se riba lakše ulovi;

7) zabrani upotrebu opreme sa Liste zabranjene ribolovne opreme i zabranjenih praksi;

8) zabrani ribolov na označenim mjestima u ribolovnom moru gdje se nalaze telefonski, telegrafski ili električni kablovi, cijevi ili drugi uređaji, kao i arheološka nalazišta i predmeti ili da koristi opremu i alat za ribolov koji mogu da ih oštete;

9) zabrani iskrcavanje, izlaganje za prodaju, trgovinu, transport i posjedovanje ribe i drugih morskih organizama i ribljih proizvoda, kao i upotrebu ribe i drugih morskih organizama i ribljih proizvoda u restoranima suprotno ovom zakonu;

10) zabrani obavljanje privrednog, sportsko-rekreativnog i ribolova u naučno istraživačke svrhe bez dozvole;

11) zabranu unošenja ili ispuštanja tečnog ili čvrstog otpada od proizvodnje ili prerade ili drugih materijala koji negatvno utiču na kvalitet morske sredine;

12) zabranu poribljavanja, ispuštanja u more alohtonih vrsta ribe i drugih morskih organizama, genetski modifikovanih vrsta ribe ili drugih morskih organizama;

13) zabranu podvodnih aktivnosti na lokacijama za koje nije dobijeno odobrenje organa uprave nadležnog za poslove ribarstva (u daljem tekstu: organ uprave);

14) zabranu ribolova, sakupljanja i stavljanja u promet zaštićenih vrsta riba i drugih morskih organizama;

15) smještanje vještačkih podvodnih grebena gdje se mogu formirati nova biološka staništa.

Član 115

Ovlašćenja ribarskog inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora utvrđena ovim i Zakonom o inspekcijskom nadzoru odnose se i na:

1) ribolovne plovne objekte koji viju crnogorsku zastavu unutar i van ribolovnog mora Crne Gore;

2) ribolovne plovne objekte koji viju stranu zastavu u ribolovnom moru Crne Gore i u okviru ovlašćenja utvrđenih potvrđenim međunarodnim sporazumom van ribolovnog mora Crne Gore.

 

XI. KAZNENE ODREDBE

Član 119

Novčanom kaznom u iznosu od 250 eura do 500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

1) drži na plovilu, pretovara i iskrcava morske kornjače i morske medvedice (član 7 tačka 5);

2) morske kornjače i morske medvedice koje su se slučajno ulovile u ribarske mreže ili ribolovne alate nijesu vraćene u vodu neozlijeđene (član 7 tačka 6);

3) hrskavičave ribe ajkule i raže koje su dozvoljene za ulov, kojima je odstranjena glava, peraja ili koža drži na plovilu, pretovara, iskrcava i nudi na prodaju (član 7 tačka 7);

4) na plovilu ili prilikom pretovara ili iskrcaja otkloni glavu, kožu ili peraja kod ajkula i raža (član 7 tačka 8);

5) vraća ili baca u vodu trup ajkule kojoj su otklonjena peraja, glava ili bilo koji dio tijela (član 7 tačka 9);

6) kupuje, nudi na prodaju ili prodaje peraja ajkula ili raža koja su otklonjena suprotno ovom zakonu (član 7 tačka 10);

7) obavlja ribolov povlačnim dredžama i pridnenim mrežama kočama na dubinama većim od 1000 m (član 7 tačka 11);

8) obavlja sportsko-rekreativni ribolov bez dozvole za sportsko-rekreativni ribolov (član 59 stav 1);

9) koristi dozvolu koja ne glasi na njegovo ime (član 59 stav 6);

10) prilikom obavljanja sportsko-rekreativnog ribolova ne drži dozvolu kod sebe i ne popunjava evidencioni karton (član 59 stav 7);

11) obavlja sportsko-rekreativni ribolov uz upotrebu ribolovnih alata i opreme koji nijesu dozvoljeni (član 62 stav 1);

12) stavlja ulov sportsko – rekreativnog ribolova u promet (član 62 stav 3);

13) ometa privredni ribolov obavljanjem sportsko-rekreativnog ribolova (član 63 stav 1);

14) bez dozvole na plovnom objektu drži ribolovni alat i opremu za sportsko-rekreativni ribolov (član 63 stav 2);

15) bez dozvole za ribolov podvodnom puškom, nosi podvodnu pušku obalom i drži na plovnom objektu (član 63 stav 3);

16) obavlja sportsko-rekreativni ribolov podvodnom puškom od zalaska do izlaska sunca (član 63 stav 4);

17) obavlja sportsko-rekreativni ribolov podvodnom puškom, a nije navršilo 16 godina života (član 63 stav 5).

SU-SK Broj 01-1050/29-08
Podgorica, 27. jula 2009. godine

Skupština Crne Gore 24. saziva

Predsjednik,

Ranko Krivokapić, s.r.

Original Zakona možete pogledati ovdje: Ovdje

Izmjene i dopune Zakona možete pogledati ovdje: Ovdje

 

(Screenshot stranice informativnog sajta Vlade Službeni list Crne Gore. sluzbenilist.me)

Pravilnik o sportsko – rekreativnom ribolovu na moru. „Službeni list Crne Gore, broj 34/2010″od 18.6.2010. god.

Члан 1

Овим правилником утврђују се образац дозволе, начин дистрибуирања обрасца дозволе, висина накнаде, количина рибе коју носилац дозволе може уловити у току дана, начин, врста и број риболовних алата и опреме која се смије употребљавати у обављању спортско рекреативног риболова и број и садржину дозволе за спортско-рекреативни риболов.

Члан 2

Образац дозволе за спортско- рекретаивни риболов (у даљем тексту: дозвола) се састоји од предње стране и полеђине димензије 14×10,5cm.

Свака страна дозволе подијељена је на двије странице, димензије 7 x 10,5 cm.

На предњој страни дозволе странице су означене бројевима 1 и 3, а на полеђини бројевима 2 и 4.

Члан 3

Обрасци свих врста дозвола на страницамa 1 и 3 садрже текст:

– грб Црне Горе у боји;

– назив органа државне управе надлежан за послове морског рибарства и марикултуре;

– назив издаваоца дозволе;

– назив дозволе;

– датум издавања дозволе и рок на који се дозвола издаје;

– серијски број дозволе;

– висина накнаде и

– потпис издаваоца дозволе и печат.

Члан 4

Обрасци свих повремених дозвола на страницама 2 и 4, од врха према дну, садрже шест водоравних црта и правоугаоник на којем је означено мјесто за печат и потпис издаваоца дозволе.

На водоравним цртама се уписују сљедећи подаци:

– име и презиме носиоца дозволе;

– држављанство;

– адреса пребивалишта;

– број личне карте или број пасоша носиоца дозволе;

– мјесто и датум (дан, мјесец и година) када је дозвола издата носиоцу и – назив издаваоца дозволе.

Члан 5

Образац сталне дозволе на страницама 2 и 4, од врха према дну, садржи пет водоравних црта и правоугаоник на којем је означено мјесто за печат и потпис издаваоца дозволе.

На водоравним цртама се уписују сљедећи подаци:

– име и презиме носиоца дозволе;

– адреса пребивалишта;

– број личне карте или број пасоша носиоца дозволе;

– мјесто и датум (дан, мјесец и година) када је дозвола издата носиоцу и – назив издаваоца дозволе.

Члан 6

Подаци у обрасцу дозволе испуњавају се ручно, штампаним словима.

Дио дозволе, стр. 1 и 2, припада носиоцу дозволе, а други дио, стр. 3 и 4, на којем је дијагонално уцртана црвена црта, доставља се Савезу за спортски риболов на мору Црне Горе (у даљем тексту: Савез).

Савез чува достављену документацију из става 2 овог члана, до краја сљедеће календарске године.

Члан 7

Обрасци повремених дозвола штампају се на картону розе боје.

Обрасци сталних дозвола штампају се на картону жуте боје.

Обрасци дозвола из ст. 1 и 2 овог члана, оштампани су уз овај правилник и чине његов саставни дио.

Члан 8

Висина накнаде за обављање спортско-рекреативног риболова са сталном или повременом дозволом износи:

1) са сталном дозволом:

– за лица до 18 година старости 5.00 €

– -за лица старија од 18 година, за све риболовне алате и опрему, осим подводне пушке 20.00 €

– -за лица старија од 18 година, за риболов подводном пушком 40.00 €

2) sa povremenom dozvolom:

– za jedan dan – 5,00 €;

– do 5 dana – 10.00 €;

– do 10 dana – 15.00 €;

– do 30 dana – 30.00 €.

Члан 9

Nosilac dozvole dnevno, može uloviti do 3kg ribe i drugih morskih organizama, kao i jednu ribu težu od 3 kg.

Ulov iz stava 1 ovog člana, ne odnosi se na tunu i sabljarku i na ulov prilikom održavanja sportsko ribolovnih takmičenja.

Члан 10

Lice koje ima povremenu dozvolu i lice do 18 godina života nosilac stalne dozvole, može obavljati sportsko-rekreativni ribolov sljedećim ribolovnim alatima i opremom:

1) povrazima (tunjama) osim samolovki ili panulama, najviše dva komada, sa najviše po tri udice na svakom povrazu ili panuli čija širina luka ne smije biti manja od 7 mm, a u ribolovu sa plutajućim povrazima (tunjama samicama), širina luka ne smije biti manja od 9 mm;

2) povrazima sa kukom za lov glavonožaca, najviše dva komada, sa svjetiljkom do 400 kandela ili bez nje;
3) dva štapa za bacanje udica, sa najviše tri udice na štapu.

Lice starije od 18 godina života nosilac stalne dozvole pored ribolovnih alata i opreme iz stava 1 ovog člana, može obavljati ribolov i sljedećim alatima i opremom:

1) jednom podvodnom puškom bez eksplozivnog punjenja;

2) jednim harpunom;

3) ostima sa svjetiljkom do 400 kandela ili bez nje sa ribolovnim plovnim objektom na vesla sa dnom kroz koje nije moguće gledati kroz dno;

4) jednom vršom.

Ribolovni alat i oprema iz st. 1 i 2 ovog člana, može se koristiti uz upotrebu ribolovnog plovnog objekta na vesla, jedra ili motor.

Члан 11

Лице које се бави спортскo – рекреативним риболовом са подводном пушком смије се кретати у води и под водом само сопственом снагом без употребе опреме помоћу које му је омогућено дисање под водом.

За вријеме обављања подводног риболова обавезна је употреба сигналне бове која је конопом спојена за тијело рониоца.

Члан 12

Број сталних и повремених дозвола:

– за лица до 18 година живота 200 комада

– за лица старија од 18 година 3000 комада

– број повремених дозвола 400 комада

Члан 13

Даном ступања на снагу овог правилника престаје да важи Паравилник о начину, врсти и количини риболовних алата и опреме која се смије употребљавати у обављању спортско рекреативног риболова, као и образац, број и садржину дозволе за спортски риболов („Службени лист РЦГ“, бр. 10/04 и 9/06).

Члан 14

Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном листу Црне Горе“.

Број: 325/10-0206-1329

Подгорица, 27 мајa 2010. године

Министар,

мр Милутин Симовић, с.р.

Original Zakona možete pogledati ovdje: Ovdje

Izmjene i dopune Zakona možete pogledati ovdje: Ovdje i ovjde

 

(Screenshot stranice informativnog sajta Vlade Službeni list Crne Gore. sluzbenilist.me)

Naredba o lovostaju uzrasnih klasa riba i drugih morskih organizama. „Službeni list Crne Gore, broj 26/2015“ od 26.5.2015. god.

1. U ribolovnom moru Crne Gore zabranjeno je loviti sljedeće uzrasne klase riba i morskih organizama:

Paklare i košljoribe
AcipenseridaeAcipenser naccarii (Bonaparte, 1830)
AcipenseridaeAcipenser sturio (Linneaus, 1758)
AcipenseridaeHuso huso (Linneaus, 1758)
SyngnathidaeHippocampus guttulatus (Cuvier, 1829) (synon. Hippocampus ramulosus)
SyngnathidaeHyppocampus hyppocampus (Linneaus, 1758)
MolidaeMola mola (Linneaus, 1758)
GobiidaePomatoschistus tortonesei (Miller, 1969)
GobiidaePomatoschistus canestrini (Ninni, 1883)
CyprinodontidaeAphanius fasciatus (Valenciennes, 1821)
CyprinodontidaeAphanius iberus (Valenciennes, 1846)
ValenciidaeValencia hispanica (Valenciennes, 1846)
ValenciidaeValencia letourneuxi (Sauvage, 1880)
PetromyzontidaeLethenteron zanandreai (Vladykov, 1955)

2. Ribe i morski organizmi iz tačke 1 ove naredbe, koje se slučajno ulove u ribarske mreže i druge ribolovne alate moraju se vratiti žive i neozlijeđene, a u slučaju ulova mrtvih riba i morskih organizama moraju se iskrcati, radi ispitivanja uzroka uginuća.

3. Slučajan ulov riba i morskih organizama iz tačke 1 ove naredbe, mora se evidentirati u dnevniku ulova.

4. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“.

Broj: 325-198/14-10

Podgorica, 15. maj 2015. godine

Ministar,

prof. dr Petar Ivanović, s.r.

Original Zakona možete pogledati ovdje: Ovdje

 

(Screenshot stranice informativnog sajta Vlade Službeni list Crne Gore. sluzbenilist.me)

Naredba o zabrani lova i stavljanja u promet riblje mlađi, nedoraslih riba i drugih morskih organizama, broj 011-51/15-3 od 9.11.2015.god.

1. Zabranjeno je loviti i stavljati u promet riblju mlađ, nedorasle ribe i druge nedorasle morske organizme.
2. Nedoraslim ribama i drugim nedoraslim morskim organizmima, smatraju se nedovoljno razvijene ribe, rakovi, glavonošci i školjke, čija je dužina za pojedine vrste ispod dužine utvrđene ovom naredbom i to:

Rombun (Pagellus erythrinus) – 15 cm

Rombun batoglavac (Pagellus acarne) – 17 cm

Rombun okan (Pagellus bogaraveo) – 33 cm

Bežmek (Uranoscopus scaber) – 16 cm

Bukva (Boops boops) – 13 cm

Cipol balavac (Liza ramada) – 27 cm

Cipol bataš (Mugil cephalus) MUF – cm

Cipol mržnjak (Liza saliens) – 28 cm

Cipol putnik (Chelon labrosus) – 32 cm

Cipol zlatar (Liza aurata) – 28 cm

Fratar (Diplodus vulgaris) – 18 cm

Gavun obični (Atherina hepsetus) – 8 cm

Gavun oliga (Atherina boyeri) – 6 cm

Gljara oblica (Spicara smaris) – 12 cm

Gljara oštrulja (Spicara flexuosa) – 12 cm

Gof (Seriola dumerili) – 50 cm

Kernja, Kernja golema (Epinephelus marginatus) – 45 cm

Kernja glavulja (Polyprion americanus) – 45 cm

Kokot glavaš (Trigloporus lastoviza) – 24 cm

Orada (Sparus aurata) – 20 cm

Šanpjer (Zeus faber) – 25 cm

Švoj (Solea vulgaris) -20 cm

Lancarda (Scomber japonicus) – 18 cm

Brancin (Dicentrarchus labrax) – 25 cm

Tragalj (Spicara maena) – 14 cm

Oslić, Luc (Merluccius merluccius) – 20 cm

Marmora (Lithognathus mormyrus) – 20 cm

Pagar (Pagrus pagrus) – 18 cm

Palamida (Sarda sarda) – 45 cm

Pas čukov (Mustelus mustelus) – 75 cm

Pas kostelj (Sljualus acanthias) – 65 cm

Pas piknjavac (Mustelus punculatus) – 60 cm

Pic (Diplodus puntazzo) – 18 cm

Pišmolj, Ugotica velika (Merlangius merlangius euxinus) – 12 cm

Pirka (Serranus scriba) – 15 cm

Raža kamenica (Raja clavata) – 73 cm

Ražica modropjega (Raja miraletus) – 32 cm

Sabljarka (Xiphias gladius) – 120 cm

Salpa (Sarpa salpa) – 22 cm

Skuša (Scomber scombrus) – 18 cm

Smokva (Labrus bimaculatus) – 18 cm

Srdela (Sardina pilchardus) – 11 cm

Šarag (Diplodus sargus) – 23 cm

Škrpina (Scorpaena scrofa) – 25 cm

Škrpun (Scorpaena porcus) – 14 cm

Šnjur (Trachurus trachurus) – 15 cm

Šnjur pučinar (Trachurus mediterraneus) – 15 cm

Špar (Diplodus annularis) – 12 cm

Barbun kamenjarka (Mullus surmeletus) – 11 cm

Barbun (Mullus barbatus) – 11 cm

Trupac (Auxis rochei) – 32 cm

Tunj (Thunnus thynnus) – 90 cm/15kg

Ugor (Conger conger) – 40 cm

Ukljata (Oblada melanura) – 17 cm

Vrana (Labrus merula) – 22 cm

Zubatac (Dentex dentex) – 30 cm

Rakovi (CRUSTACEA)

Karlo, Hlap (Homarus gammarus) – 10,5 cm DK, 30 cm UD
Jastog (Palinurus elaphas) – 28 cm UD, 9 cm DK
Grancigula (Maja squinado) – 10 cm UD
Škamp (Nephrops norvegicus) – 7 cm UD, 2 cm DK
Crni gambor (Penaeus kerathturus) – 10 cm UD
Kozica (Parapenaeus longirostris) – 9 cm UD, 2 cm DK

Glavonošci (CEPHALOPODA)

Sipa (Sepia officinalis) – 12 cm
Hobotnica (Octopus vulgaris) – 1 kg
Muzgavci (Eledone moschata) – 0,2 kg

Školjke (BIVALVIA)

Dagnja (Mytilus galloprovincialis) – 5 cm
Jakovljena kapica (Pecten jacobaeus) – 10 cm
Kamenica (Ostrea edulis) – 6 cm
Kokoš (Venus gallina) – 2,5 cm
Kućica (Ruditapes decussatus) – 2,5 cm
Kunjka (Arca noae) – 5 cm
Prnjavica (Venus verrucosa) – 2,5 cm
Ostale vrste školjki – 2 cm

3. U ribolovnom moru Crne Gore zabranjeno je loviti inćuna (Engraulis encrasicolus) u periodu od 1. aprila do 15. aprila.

4. U ribolovnom moru Crne Gore ograničava se upotreba ribolovnih alata i to: pelagična mreža koča za lov srdele i inćuna, kružna mreža plivarica srdelara i obalna mreža potegača srdelara na maksimalno 144 ribolovna dana po plovilu u toku jedne godine.

5. U Bokokotorskom zalivu zabranjen je ulov sardele i inćuna dužine manje od 6 cm.

6. Ribe se mjere po dužini od vrha glave (gubice) do kraja ispruženog repnog peraja.

7. Tunj se mjeri od vrha njuške do najkraće dužine repnog peraja.

8. Sabljarka se mjeri od vrha donje vilice do najkraće dužine repnog peraja.

9. Rakovi se mjere od vrha rostruma, odnosno šiljka do vrha ispruženog repa (ukupna dužina – UD) ili od oka do kraja karapaksa, odnosno oklopa (dužina karapaksa – DK), a ženke rakova koje nose jaja, bez obzira na njihovu dužinu, moraju se odmah vratiti u vodu.

10. Glavonošci sa deset krakova (sipe i lignje) se mjere od vrha prednjeg leđnog dijela tijela trupa do kraja leđnog dijela tijela trupa, a glavonošcima sa osam krakova (hobotnice i muzgavci) mjeri se samo težina.

11. Školjke se mjere po njihovoj najvećoj dužini odnosno prečniku.

12. Ulov nedoraslih riba i drugih nedoraslih morskih organizama može iznositi najviše do 20% od ukupne mase ulova.

13. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o zabrani lova i stavljanja u promet riblje mlađi, nedoraslih riba i drugih morskih organizama („Službeni list CG“, broj 8/11).

14. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore“.

Broj: 011-51/15-3

Podgorica, 9. novembra 2015. godine

Ministar,

Prof. dr Petar Ivanović, s.r

Original Zakona možete pogledati ovdje: Ovdje

 

(Screenshot stranice sajta Saveza sportskog ribolova na moru Crne Gore. ssrm-cg.com)

Spisak sportskih ribolovnih klubova (klub za sportski ribolov) Crne Gore, gdje se može dobiti licence za ribolov:

Opština Herceg-Novi:

KSR IGALO
Igalo, Put narodnih heroja 37. E-mail: ksrigalo@gmail.com, tel. +382 67 531 385.

KSR JUGOLE GRAKALIĆ
Herceg Novi, Škver bb. E-mail: ksrjg@t-com.me, tel. +382 69 472 708.

KSR BIG GAME HERCEG NOVI
Herceg Novi, Partizanski put 20. Tel. +382 68 829 982.

KSR MAMULA
Herceg Novi. E-mail: deka.draskovic@gmail.com, tel. +382 67 215 425.

KSR NIRVANA
Herceg Novi, Stijepa Šarenca 15. E-mail: nikoladeep@live.com, tel. +382 68 131 114.

KSR SABLJARKA
Meljine, Dom kulture Meljine. E-mail: ogiavramovic92@gmail.com, tel. +382 67 228 340.

KSR BOKEŠKA JEDRA
Đenovći, Mulo Vovodića bb. E-mail: rostovic@t-com.me, tel. +382 69 041 989.

KSR KUMBOR
Kumbor, MZ Kumbor. E-mail: zdravko.pozgaj@t-com.me, tel. +382 67 330 443.

KSR RIBAR
Baošići, Kulturno sportski centar. E-mail: n.sijerkovic@gmail.com, tel. +382 69 335 059.

KSR DINIGLA
Bijela, Prostorije MZ. E-mail: ksrdinigla@gmail.com, tel. +382 68 343 528.

KSR AMA
Morinj. E-mail: dabovic@t-com.me, tel. +382 69 455 131.

Opština Kotor:

KSR ZUBATAC

Kotor, zgrada Mravinjak. E-mail: batokorda@gmail.com, tel. +382 67 690 760.

Opština Tivat:

KSR SIPA
Tivat, Istarska 3. E-mail: una.bosko@t-com.me, tel. +382 67 314 527.

KSR PAGAR
Tivat, Kalimanska 2. E-mail: pagar@t-com.me, tel. +382 67 530 677.

KSR SVETI ROKO
Donja Lastva bb. E-mail: apartmani.dekovic@gmail.com, tel. +382 67 319 055.

Opština Budva:

KSR DELFIN
Budva, Luka Budva bb. E-mail: info@vkbudva.com, tel. +382 67 304 080.

KSR ŠIRUN
Budva, Zgrada lučke kapetanije. E-mail: ksrsirunbudva@gmail.com, tel. +382 69 431 530.

KSR TUNA
Budva, I Proleterske 27/10.E-mail: nikolajknez@yahoo.com, tel. +382 69 550 404.

KSR BUDVA
Budva, Mainski put 8. Tel. +382 68 600 501.

Opština Bar:

KSR PRISTAN
Bar, Zgrada komunalnog preduzeća, BSC kancelarija. E-mail: ksrpristanbar@gmail.com, tel. +382 69 031 523.

KSR FREE DIVERS
Bar, Ahmetov brijeg bb. E-mail: freedivers.bar@gmail.com, tel. +382 67 502 603.

KSR RUMIJA
Bar, Bjeliši bb. E-mail: rskrumija@gmail.com, tel. +382 69 637 634.

KSR LAMPUGA
Veliki pjesak. E-mail: infosport@t-com.me, tel. +382 69 330 189.

Opština Ulcinj:

KSR BOJANA
Ulcinj, 28 Decembra bb. E-mail: muzafer.rtul@gmail.com, tel. +382 69 061 215.

KSR NEPTUN
Ulcinj, Mala plaža bb. E-mail: zoranndocic@hotmail.com, tel. +382 69 838 265.

Opština Podgorica:

KSR DEEP BLUE
Podgorica, Bulevar Džordža Vašingtona,‎ 43. E-mail: srkdeepblue@gmail.com, tel. +382 67 407 777.

 

Spisak klubova je objavljen na stranicama zvaničnog sajta Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore: ssrm-cg.com .