Izabrati jezik:

Ćepa / Lojka (Alosa fallax)

Ovo je riba iz roda Alosa, podporodice Alosinae, porodice Clupeidae, reda Sleđevki (Clupeiformes), nadreda Clupeomorpha.

Alosa Falax 2

(Ćepa / lojka. Foto © Ichthyology Database of the Swedish Museum of Natural History. artedi.nrm.se)

Ćepu / lojku (Alosa fallax) je prvi opisao 1803. godine francuski ihtiolog i državnk Bernard Germain Étienne de Laville-sur-Illon, comte de Lacépède (1756-1825).

Ovo je pelagička vrsta, koja formira jata. Živi na dubinama do 300 metara. Maksimalna zabilježena dužina je 60 cm, srednja dužina je 40 cm. Maksimalna težina je 1,5 kg. Hrani se rakovima i sitnom ribom.

Alosa Falax

(Ćepa / lojka. Foto buglobalenvironmentalsolutions.co.uk)

Ova riba je stalan stanovnik Jadranskog mora. Može se sresti u njegovom centralnom i južnom dijelu. Lojke se skupljaju u blizinu ušća rijeka u aprilu i dižu se po toku rijeke, idući na mrijest u maju-junu. U većim rijekama sa sporim tokom može da boravi cijelo vrijeme. Postoji i populacija, koja stalno živi u jezerima, povezanim sa morem.

Ime ćepe / lojke (Alosa fallax) na drugim jezicima:

Twaite shad (engleski), Kubla (albanski), Finta (mađarski), Финта (Finta) (bugarski), Fint (holandski), Σαρδελομάνα (Sardelomana), Φρίσσα (Frissa) (grčki), Saboga (španski), Cheppia (italijanski), Finte (njemački), Parposz (poljski), Savelha (portugalski), Scrumbie (rumunski), Атлантическая финта (Atlanticheskaya finta) (ruski), Navadna čepa (slovenački), Tirsi (turski), Alose feinte (francuski), Placka skvrnitá (češki).