Izabrati jezik:

Japanski pagar (Pagrus major)

Ovo je riba iz roda Pagrus, porodice Sparidae, nadporodice Percoidea, podreda Percoidei, reda Perciformes, nadreda Acanthopterygii.

Pagrus major 2

(Japanski pagar. Foto © four-fish.com.tw)

Japanskog pagra (Pagrus major) su prvi opisali 1843. holandski zoolog Coenraad Jacob Temminck (1778-1858) i nemački ornitolog Hermann Schlegel (1804-1884).

Nastanjuje dubine od 10-200 metara. Maksimalna zabilježena dužina je 100 centimetara, češće se mogu sresti primjerci do 30 centimetara. Maksimalna težina je 9,7 kilograma. Hrani se bodljikošcima, mekušcima, crvima, rakovima i ribom.

Pagrus major 3

(Japanski pagar. Foto © David C. Cook. fishbase.org)

U Jadranskom moru introducirana vrsta je bila uvedena za uzgoj 90-ih godina sa Dalekog Istoka u Hrvatsku. Primjerci, koji su ulovljeni, najvjerovatnije su pobjegli iz uzgajališta. Sada se ne susreću u ulovima, jer se najvjerovatnije nije adaptirala. U blizini Istre se mogu sresti ukrštene vrste japanskog pagra sa drugim predstavnicima porodice šparidi.

Ime japanskog pagra (Pagrus major) na drugim jezicima:

Red seabream (engleski), Japanse goudbrasem (holandski), Pargo japonés (španski), Pagrus japoński (poljski), Dourada-do-Japão (portugalski), Красный пагр (Krasnyj pagr) (ruski), Dorade japonaise (francuski).